News

Război în Ucraina, ziua 451. Rusia amenință NATO după anunțul privind livrarea de avioane F-16. Austria refuză să participe la deminarea Ucrainei

Joe Biden planifică să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16. Volodimir Zelenski spune că acest lucru va ajuta enorm forțele ucrainene.
20.05.2023 | 17:25
Razboi in Ucraina ziua 451 Rusia ameninta NATO dupa anuntul privind livrarea de avioane F16 Austria refuza sa participe la deminarea Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 451. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
20-05-2023
14:29

Austria refuză să participe la acțiunile de deminare din Ucraina

Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria, s-a declarat împotriva unei eventuale participări a statului la deminarea Ucrainei înainte de încheierea ostilităților, considerând-o o încălcare a neutralității constituționale.

Potrivit ministrului austriac, în prezent este imposibil să se facă “distincția între deminarea umanitară și cea militară” în Ucraina. De asemenea, ea a indicat că echipamentele de deminare ale Austriei sunt în prezent desfășurate în Balcanii de Vest.

În același timp, Tanner a declarat că autoritățile austriece vor sprijini financiar operațiunea de deminare umanitară a Ucrainei la nivelul Uniunii Europene.

Ea nu a fost de acord cu președintele austriac Alexander Van der Bellen, care cu o zi înainte a cerut asistență imediată pentru Ucraina în ceea ce privește deminarea umanitară.

Ministrul apărării din Austria consideră că ajutorul pentru deminarea Ucrainei ar trebui să fie oferit doar după încheierea războiului din Ucraina, deoarece “deminarea în timp de război este împotriva dreptului constituțional”.

Tanner a declarat că nu există nicio garanție că operațiunile de deminare “nu vor fi folosite de beligeranți pentru a lansa un atac strategic, deoarece drumurile vor deveni din nou mai sigure pentru trafic”.

20-05-2023
12:53

Rusia avertizează, din nou, Occidentul: ”Riscurile vor fi colosale pentru ei”

Rușii nu acceptă ca SUA să livreze avioane F-16 Ucrainei și îi amenință pe aliați cu ”riscuri colosale”. Declarația a fost făcută de viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko.

“Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi”, a declarat Gruşko. “În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre şi avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit“, a adăugat oficialul rus.

20-05-2023
09:26

Volodimir Zelenski, în vizită în Arabia Saudită

Președintele Ucrainei a acceptat să meargă în vizită în Arabia Saudită, într-o zonă populată masiv de aliați ai lui Vladimir Putin. Asta, după ce liderul de la Kiev a fost deja în Italia, la Vatican, în Germania, Franța și Marea Britanie. Vizitele sale nu au fost fără folos, pentru că a obținut sprijin militar considerabil, inclusiv promisiunea că Ucraina va primi avioane de luptă F-16.

Între timp, a decis să meargă într-o vizită în Arabia Saudită unde s-a adresat liderilor de stat din Liga Arabă, aliați ai Moscovei în cea mai mare parte. ”Sper ca majoritatea celor care suntem aici prețuim pacea și dreptatea. Astăzi se împlinesc 450 de zile de când purtăm război împotriva invadatorilor ruși. Sunt sigur că veți înțelege apelul pe care vreau să-l lansez aici, în Jeddah: Ajutați-ne să ne protejam poporul!”, a declarat Zelenski.

”Zelenski nu ar fi fost invitat în toate aceste locuri, dacă liderii nu ar fi crezut că Ucraina va ieși din acest război într-o stare bună. Pur și simplu nu ar fi fost chemat. Nimeni nu ar vrea să fie în preajma unui lider despre care s-ar crede că va fi învins sau a cărei țări ar fi nimicită”, a remarcat profesorul Phillips P. O’Brien, expert la Universitatea din St. Andrews, Scoția.

Joe Biden a informat liderii din G-7, vineri, că va permite occidentalilor să livreze avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16, conform unui înalt responsabil al Casei Albe. Președintele american, prezent la summitul G-7 din Hiroshima, Japonia, a afirmat că susține o inițiativă comună pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă de generația a patra, inclusiv F-16.

Război în Ucraina, ziua 451. Biden planifică să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16

Administrația Biden se confruntă cu  o “presiune crescândă” de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 către Ucraina prin intermediul altor țări care dețin astfel de avioane.

ADVERTISEMENT

“Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine”, a remarcat responsabilul.

Liderul de la Kiev a scris pe Twitter că salută decizia istorică a Statelor Unite și a președintelui american de a sprijini coaliția internațională în livrarea de avioane de luptă, menționând că acest lucru va fi de un real ajutor pentru forțele aeriene ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a (preşedintelui american) de a susţine coaliţia internaţională în favoarea livrării de avioane de luptă. Acest lucru va ajuta enorm forţele noastre aeriene”, a afirmat președintele ucrainean pe Twitter.

SUA și aliații săi intenționează să ofere avioane F-16 Ucrainei în cadrul unui efort de consolidare a securității țării, conform unui oficial înalt din administrația Biden citat de NBC News. Deși nu este clar când  Ucraina va primi aceste avioane și ce țări le vor furniza, oficialul a precizat că ele nu vor fi utilizate în viitoarea contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Discuțiile despre îmbunătățirea forței aeriene ucrainene reflectă angajamentul nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei”, a remarcat oficialul de rang înalt al administrației americane.

Decizia privind furnizarea efectivă a avioanelor va fi luată de SUA și aliații lor în lunile următoare. Președintele Biden a informat liderii principalelor națiuni industrializate că SUA vor sprijini instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16. Aceste discuții reflectă angajamentul pe termen lung al SUA față de autoapărarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Zelenski a solicitat în repetate rânduri furnizarea avioanelor F-16 de către SUA, însă până acum solicitările au fost respinse de Biden. În februarie, Biden a declarat într-un interviu că, în opinia militarilor americani, Ucraina nu avea nevoie de avioane F-16 la acel moment.

ADVERTISEMENT