News

Război în Ucraina, ziua 486. Prigojin, anchetat de FSB, Rusia în pragul unei lovituri de stat

Război în Ucraina, ziua 486. Tensiuni uriașe în Rusia, între șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și conducerea Ministerului Apărării.
24.06.2023 | 00:25
Razboi in Ucraina ziua 486 Prigojin anchetat de FSB Rusia in pragul unei lovituri de stat
Război în Ucraina, ziua 486. Prigojin, anchetat de FSB, Rusia în pragul unei lovituri de stat. Sursa foto: NBC News / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 486. Situație extrem de tensionată în Rusia. Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova. El a acuzat că o tabără Wagner ar fi fost lovită de o rachetă rusească. FSB anunță o anchetă.

Război în Ucraina, ziua 486. Evgheni Prigojin, în război cu puterea de la Kremlin. Liderul Wagner, investigat de FSB

Situația pe front este agitată de un fost vârf de lance al atacurilor Rusiei în estul Ucrainei. E vorba de șeful Wagner, Evgheni Prigojin. Vineri seara, cel supranumit ”bucătarul lui Putin”, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Prigojin s-a plâns că o tabără Wagner ar fi fost lovită de o rachetă rusească. În replică, Ministerul Apărării condus de Șoigu neagă acuzațiile. În scenă a intrat și FSB.

Serviciul de securitate rus anunță că a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva liderului Wagner. ”În legătură cu aceste declarații, FSB a deschis un dosar penal. Acesta (n.r. Evgheni Prigojin) a cerut o rebeliune armată”, a spus FSB într-un comunicat, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că președintele rus este ”conștient de situația care se desfășoară în jurul lui Prigojin”. Acesta a mai punctat că ”se iau toate măsurile necesare” în această situație.

BBC Russian vine cu informații extrem de importante de la Kremlin. Se pare că forțe speciale ruse și membri FSB se află în sediul Wagner din Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Publicația mai scrie că pe autostrada Don, care leagă Moscova de Rostov, au fost organizate blocaje rutiere de către FSB și forțele speciale. Acestora li s-a ordonat să ”deschidă focul” în caz de amenințare.

Întregul FSB este în stare de alertă. La Moscova, planul ”Fortăreața”, de protejare a activelor Ministerului de Interne, a fost activat. Intrările și iesirile din clădirile Ministerului Apărării sunt blocate.

ADVERTISEMENT

Într-un alt comunicat, FSB le cere subordonaților lui Prigojin să-l rețină pe acesta. ”Facem apel la luptătorii PMC (Grupul Wagner) să nu facă o greșeală majoră.

Să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”, a anunțat Serviciul de securitate al Rusiei.

La miezul nopții, Vladimir Putin a apărut la canalul oficial al Kremlinului cu o declarație. Acesta a avut un mesaj către tineri, cărora le spune ”să creadă în ei și să obțină succes, să nu renunțe”.

Kievul vrea să primească o ”formulă” de aderare la NATO, la summitul de la Vilnius

Contraofensiva Ucrainei încă nu a demarat așa cum se aștepta Kievul și Occidentul. Asta înseamnă că ținta Kievului, aceea de recuperare a teritoriilor pierdute este departe de a fi îndeplinită.

În ciuda acestui aspect, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Ucraina se aşteaptă ca la summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o “formulă” de a deveni membră a Alianţei, relatează Sky News.

Mă aştept de la liderii din Vest să dea un semnal clar, inteligibil şi o formulă pentru noi, desigur, de a deveni membru NATO”, a transmis ministrul ucrainean prin serviciul său de presă.

În ultimele luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut puternic adoptarea unei decizii de aderare a Ucrainei la NATO. Pe de altă parte, el admite că aceasta nu este posibilă atât timp cât ţara sa se află în război cu Rusia.

Miercuri, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a declarat că Ucraina aşteaptă de la summitul ce va avea loc la Vilnius pe 11-12 iulie să primească invitaţia de a adera la Alianţă cu o “dată deschisă”.

Acesta a punctat că sunt în desfăşurare consultări între Kiev şi Washington asupra măsurilor pe care liderii statelor NATO le-ar putea aproba la Vilnius pentru a consolida securitatea Ucrainei. Totul până când această ţară va putea beneficia de garanţii de securitate formale din partea Alianţei.

ADVERTISEMENT