News

Ucraina, mai aproape de NATO. Joe Biden este de acord să se sară o condiție importantă

SUA vor să grăbească aderarea Ucrainei la NATO. Biden și Stoltenberg susțin eliminarea unui obstacol important în calea Kievului.
16.06.2023 | 16:12
Ucraina mai aproape de NATO Joe Biden este de acord sa se sara o conditie importanta
Joe Biden este de acord cu scurtarea drumului Ucrainei către aderarea la NATO / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ucraina, mai aproape de intrarea în NATO. Președintele SUA Joe Biden este „deschis” să elimine un obstacol major în calea aderării Kievului la Alianța Nord Atlantică, după război: Planul de acțiune pentru aderare (Membership Action Plan – MAP), chiar dacă acesta nu specifică momentul în care Ucraina va adera la Alianță.

Biden ar saluta eliminarea Membership Action Plan

Planul de acțiune pentru aderare (Membership Action Plan – MAP) este un program NATO de consiliere, asistență și sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale țărilor care doresc să adere la Alianță. Țările participă la MAP prin prezentarea unor programe naționale anuale individuale privind pregătirile lor pentru o eventuală aderare viitoare. Acestea acoperă aspecte politice, economice, de apărare, de resurse, de securitate și juridice.

ADVERTISEMENT

Potrivit a doi oficiali americani, Biden ar saluta eliminarea MAP pentru intrarea Ucrainei în alianța militară NATO. MAP cere ca o națiune candidată să facă reforme militare și democratice, cu consiliere și asistență NATO, înainte de a se putea lua o decizie de aderare. Chiar și prin eliminarea MAP, Ucraina ar trebui în continuare să facă unele schimbări în favoarea democrației, dar membrii NATO ar putea, în orice moment ulterior, să primească în unanimitate Kievul în Alianță.

Jens Stoltenberg a lansat propunerea

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care Joe Biden a discutat despre acest subiect, a fost cel care a lansat, „discret” această propunere la Washington, în cursul acestei săptămâni. Liderul de la Casa Albă s-a exprimat clar că este „deschis” la această idee, chiar dacă membrii NATO susțin Membership Action Plan. Cel mai probabil, un anunț oficial al eliminării cerinței MAP ar urma să fie făcut la summit-ul NATO din iulie de la Vilnius, în Lituania.

ADVERTISEMENT

„Ne angajăm cu aliații noștri din NATO în legătură cu această abordare a căii de mijloc pentru a determina dacă poate face obiectul unui consens”, a declarat un oficial American de rang înalt. „Căutăm să găsim un teren comun asupra unui limbaj care să sprijine angajamentul NATO față de integrarea transatlantică a Ucrainei”. Pentru ca planul să avanseze, „Alianța ar trebui să fie de acord cu el”.

Un „semnal clar”, la summit-ul NATO din iulie

Săptămâna aceasta, Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră în septembrie (și nu există deocamdată un consens al aliaților pentru un înlocuitor) a declarat că nu vede „nici un rost” în organizarea summit-ului de la Vilnius fără a oferi un „semnal” clar că Ucraina va fi primită în cele din urmă în Alianță, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Ucraina a solicitat aderarea la NATO în 2008. De așteptat, Rusia s-a opus în mod deschis. Poziția Moscovei i-a făcut pe aliați precum Franța și Germania să fie tensionați privind precizarea pașilor pe care Ucraina și Georgia ar trebui să îi facă în MAP fiecăreia pentru a Adera la Alianță. Făcând acest lucru, aceasta ar semnala Rusiei că, în cele din urmă, aceste foste țări din URSS vor face parte din blocul militar occidental căruia i se opune.

Decizia de compromis a NATO, codificată în declarația summit-ului Alianței de la București, a fost că Ucraina și Georgia nu vor fi informate cu privire la MAP-ul lor specific, dar vor deveni membre NATO într-o zi. Rusia a invadat Georgia patru luni mai târziu. Iar mișcarea Ucrainei în direcția aderării la NATO a fost abandonată în 2010, după ce Viktor Ianukovici, care nu a văzut necesitatea unei integrări suplimentare în Alianță, a devenit președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Problemă „toxică” pentru țările din Est

Un consilier al guvernului ucrainean a declarat că problema MAP a devenit „toxică” pentru unele capitale de pe frontul estic al NATO, care susțin o admitere rapidă a Ucrainei în Alianță, din cauza normelor variabile aplicate diferiților potențiali membri ai Alianței. Consilierul a remarcat că armata ucraineană s-a modernizat rapid la standardele NATO, în timp ce unele reforme democratice au fost puse în așteptare din cauza războiului. Cel mai recent membru al NATO, Finlanda, a primit permisiunea de a adera în acest an fără un MAP în vigoare. Suedia ar urma să primească același tratament ca și Finlanda, dar încă așteaptă aprobarea Turciei și a Ungariei pentru a adera.

Ucraina în NATO, „soluția logică”

„Ucraina este la fel de pregătită, din punct de vedere militar, ca Finlanda și Suedia”, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina în timpul administrației Trump. El a estimat că NATO ar trebui să arate că este „mai orientată spre viitor”, în convingerea că Ucraina va deveni în cele din urmă un stat membru. „Ei ar putea afirma că vor revizui calea Ucrainei în timpul summit-ului de anul viitor de la Washington”, a spus el.

Atragerea Ucrainei sub umbrela NATO este „singura soluție logică”, a declarat un diplomat european, adăugând că, între timp, Europa și SUA trebuie „să ofere Ucrainei garanții clare de securitate NATO. Acest lucru este important pentru viitorul securității europene”. În cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din cadrul NATO, care a avut loc la 31 mai și 1 iunie, aliații și-au consultat reciproc cu privire la propunerea de eliminare a MAP, a precizat Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO din 2009 până în 2013.

Diplomații au luat în continuare în considerare posibilitatea de a apropia Ucraina mai strâns de Alianță prin modernizarea actualei Comisii Ucraina-NATO într-un Consiliu, care ar permite Kievului să convoace reuniuni oficiale cu membrii săi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că țara sa va primi atât garanții de securitate, cât și o cale clară și rapidă de aderare la NATO în timpul reuniunii de luna viitoare de la Vilnius. Planul lui Stoltenberg, susținut de Biden, nu îndeplinește aceste dorințe, dar îmbunătățește șansele de aderare ale Ucrainei după război.

Articolul 5 și războiul cu Rusia

Propunerea este, de asemenea, un compromis. Unii aliați, în special din Europa de Est, doresc ca Ucraina să devină membru iminent, chiar și cu trupe rusești în interiorul țării și cu rachete care lovesc ținte civile. Alții se tem că primirea rapidă a Ucrainei ar exacerba și mai mult relațiile tensionate cu Rusia, acceptând în același timp un membru care are probleme cu corupția și acțiuni antidemocratice.

În plus, Articolul 5 al NATO îi obligă pe aliați să vină în apărarea unei țări atacate. A primi Ucraina în club acum ar pune efectiv NATO în situație de război cu Rusia. „Cred că aliații sunt acum de acord că o invitație adecvată este puțin probabilă în timp ce sunt implicați într-un război la scară largă”, a declarat săptămâna trecută actualul ambasador al SUA la NATO, Julianne Smith. Daalder crede că planul ar putea funcționa, deoarece „nu este o invitație la aderare sau un calendar”, dar „elimină un obstacol”.

ADVERTISEMENT