News

Război în Ucraina, ziua 487. Kievul cere comunității internaționale să “abandoneze falsa neutralitate”

Război în Ucraina, ziua 487. Ministrul de externe de la Kiev a cerut din nou armele de care țara sa are nevoie pentru a câștiga
25.06.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 487 Kievul cere comunitatii internationale sa abandoneze falsa neutralitate
Ucraina cere din nou armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean de externe a cerut comunității internaționale să “abandoneze falsa neutralitate” și să ofere țării sale armele de care are nevoie pentru a “pune capăt răului” regimului lui Putin.

Război în Ucraina, ziua 487. Kievul cere comunității internaționale să “abandoneze falsa neutralitate”

“Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: priviți acum. Este timpul să renunțăm la falsa neutralitate și la teama de escaladare; dați Ucrainei toate armele necesare; uitați de prietenia sau afacerile cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Este timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl disprețuia, dar se temea prea mult să îl dărâme”, a scris pe Twitter Dmitro Kuleba. Declarația a venit în contextul aparentei rebeliuni a grupării paramilitare Wagner, condusă de Evgheni Prigojin.

La rândul său, într-un comentariu pentru agenția de știri de stat ucraineană Suspilne, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații ale apărării ucrainene, Andrii Iusov, a declarat că acțiunile grupului Wagner în Rusia sunt o “continuare a conflictelor intra-ruse” care sunt o consecință a agresiunii militare a autorităților ruse împotriva Ucrainei. “Acesta este un semn al prăbușirii regimului aflat la putere, iar astfel de procese se vor intensifica”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Pe fondul evenimentelor din Rusia, Kievul a eliberat teritoriile din apropierea orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk, ocupate de separatiștii pro-Rusia din 2014. Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării strategice operaționale Tavria, a vorbit pentru agenția națională de știri a Ucrainei, Ukrinform. “Mișcarea forțelor noastre continuă”, a scris Tarnavski pe Telegram sâmbătă. “Există succese și progrese tangibile.”

Reacțiile internaționale la ”rebeliunea” Wagner

Președintele american Joe Biden a discutat sâmbătă cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii, în timp ce mercenarii ruși răzvrătiți se îndreptau spre Moscova după ce au cucerit peste noapte orașul Rostov din sudul țării.

ADVERTISEMENT

“Președintele Biden a discutat astăzi cu președintele Emmanuel Macron din Franța, cancelarul Olaf Scholz din Germania și cu premierul Rishi Sunak din Regatul Unit. Liderii au discutat despre situația din Rusia. De asemenea, ei și-au afirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Pe de altă parte, premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că este în contact cu aliații Regatului Unit în legătură cu revolta Wagner, relatează PA Media. Premierul a îndemnat toate părțile implicate să protejeze viețile civililor, în timp ce a indicat că va vorbi sâmbătă cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu alți lideri occidentali.

ADVERTISEMENT

“Urmărim îndeaproape situația, deoarece evoluează pe teren în timp ce vorbim”, a declarat Sunak pentru BBC. “Cel mai important lucru pe care l-aș spune este ca toate părțile să fie responsabile și să protejeze civilii, și asta este tot ce pot spune în acest moment.”

Întrebat dacă a vorbit cu Zelenski, Sunak a spus: “Sunt în contact cu aliații noștri. Voi vorbi cu unii dintre ei mai târziu în cursul zilei de astăzi, așa cum v-ați aștepta să fim coordonați într-o astfel de situație, dar aceasta evoluează în timp ce vorbim”, relatează The Guardian.

Justin Trudeau a declarat că grupul de răspuns la incidente al Canadei se va reuni pentru a discuta ultimele evoluții din Rusia, în timp ce mercenarii ruși răzvrătiți se îndreptau spre Moscova după ce au cucerit un oraș din sudul țării în timpul nopții. “Suntem în contact cu aliații noștri și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația”, a scris pe Twitter premierul canadian.

ADVERTISEMENT