LIVE Actualizat 06-07-2023
13:37

Război în Ucraina, ziua 498. Rușii au bombardat orașul Lvov, sunt cel puțin patru morți / Lukaşenko susţine că Prigojin nu se mai află în Belarus

Armata ucraineană spune că Rusia continuă să-și concentreze eforturile principale în zonele de est, inclusiv în Bakhmut.
06.07.2023 | 16:28
Razboi in Ucraina ziua 498 Rusii au bombardat orasul Lvov sunt cel putin patru morti  Lukasenko sustine ca Prigojin nu se mai afla in Belarus
Război în Ucraina, ziua 498. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-07-2023
13:37

Zelenski se află în Bulgaria, vineri ajunge în Turcia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita vineri Turcia, pentru a discuta cu președintele Recep Tayyip Erdogan despre acordul de cereale prin Marea Negre, transmite Agenția de stat Anadolu.

Joi, Zelenski a fost întâmpinat cu ovații când a intrat în clădirea Consiliului de Miniștri din Sofia. Din delegația care a sosit în vizită oficială în Bulgaria face parte și ministrul Afacerilor Externe Dmitro Kuleba. Ucrainenii au aterizat la Sofia la câteva minute după ora 12:00, cu un zbor de la Chişinău, efectuat de un avion al guvernului bulgar.

Pe de altă parte, preşedinţia rusă a anunţat că vizita lui Volodimir Zelenski în Bulgaria arată voinţa Kievului de a antrena ”mai multe ţări” în Războiul din Ucraina. “Regimul de la Kiev face tot ce poate cu scopul de a antrena (…) şi mai multe ţări în acest conflict”, a acuzat Dmitri Peskov.

“Numeroase ţări au intrat până peste cap în acest conflict, în mod direct sau indirect.Acest subiect va fi abordat cu bulgarii”, a mai spus el.

 

06-07-2023
10:28

Imagini despre care se presupune că ar fi din biroul lui Prigojin au fost făcute publice

Pe internet circulă imagini care îl arată pe liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, deghizat cu peruci și bărbi false. Fotografiile sunt distribuite pe scară largă şi se spune că ar fi din albumul personal al lui Prigojin

Ele ar fi fost făcute publice de Serviciul de Securitate Rus (FSB) după ce casa din Sankt Petersburg a liderului mercenarilor a fost percheziţionată.

Între altele, a fost publicată şi o fotografie ce arată un baros enorm amplasat într-o cameră, pe unul dintre capetele de metal ale axcestuia fiind scris mesajul: “În caz de negocieri importante”. De asemenea, o fotografie cu capete tăiate fusese găsită în locuinţă.

În timpul percheziţiei, anchetatorii au găsit teancuri de dolari şi ruble, lingouri de aur, numeroase arme, dar şi mai multe paşapoarte cu nume diferite.

06-07-2023
09:00

Lukaşenko susţine că Prigojin nu se mai află în Belarus

Președintele belarus Alexander Lukașenko, care a negociat luna trecută un acord pentru a pune capăt rebeliunii armate din Rusia, a declarat că liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, nu se mai află în Belarus, el întorcându-se în Rusia. Pe 27 iunie, Lukașenko declara că Prigojin a sosit în Belarus ca parte a unui acord pentru a pune capăt revoltei. Rămân încă multe neclarităţi cu privire la termenii acordului intermediat de Lukașenko și dacă acesta este pus în aplicare așa cum s-a convenit.

Totuşi, joi, Lukeşenko le-a spus reporterilor: “În ceea ce-l privește pe Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. El nu se mai află pe teritoriul statului Belarus”.

Lukașenko spune că Ucraina plănuiește ceva „serios” înainte de summitul NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare. El a adăugat că o astfel de mișcare ar distruge cele mai bune rezerve ale Ucrainei și ar îngropa propriile capacități militare, fără a da însă amănunte suplimentare. Summitul din Lituania este programat să aibă loc marți și miercuri.

06-07-2023
07:52

Patru morți în bombardamentele de la Kiev

Maksim Kozicki, guvernatorul Lvovului, a oferit informații operaționale după un atac asupra orașului Lvov, din vestul Ucrainei, care s-a soldat cu cel puțin patru morți. În aplicația de mesagerie Telegram, Kozicki a scris:

“Inamicul a atacat din Marea Neagră cu rachete Kalibr. Comandamentul aerian Vest al Forțelor Armate ale Ucrainei a distrus șapte rachete desupra Lvovului. A fost confirmată moartea a patru persoane.

Toate persoanele se aflau în casă la momentul atacului. împușcături. Condoleanțe rudelor. 34 de persoane au fost rănite. Aproximativ 30 de case și peste 50 de mașini au fost avariate”.

Volodimir Zelenski a promis un răspuns “tangibil” după acest atac. “Va exista în mod cert un răspuns dat inamicului. Un răspuns tangibil”, a transmis Zelenski pe Telegram, într-un mesaj însoţit de o înregistrare video în care se pot distinge mai multe clădiri puternic avariate.

Rusia continuă să-și concentreze ”eforturile principale” pe zonele Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka din estul Ucrainei, peste 30 de angajamente de luptă având loc acolo în ultima zi, potrivit Statului Major al Ucrainei. În sectorul Lyman, peste 10 sate au intrat sub focul artileriei, deoarece forțele ruse au încercat, fără succes, să forțeze trupele ucrainene din pozițiile lor de lângă Novoyehorivka, în regiunea Lugansk, a spus Statul Major General într-o actualizare.

Război în Ucraina, ziua 498

Alte 10 localități au fost bombardate în sectorul Avdiivka, unde forțele de apărare ucrainene susțin că rețin continuu ofensiva rusă din orașul Avdiivka. ”Inamicul a lansat lovituri aeriene în zonele Bohdanivka și Toretsk”, a spus Statul Major. ”Peste 10 localități au suferit din cauza bombardamentelor de artilerie inamice, inclusiv Vasyukivka, Khromove, Oleksandr-Șultine și Pivnichne, în regiunea Donețk”, au completat oficialii.

ADVERTISEMENT

Potrivit Statului Major General, apărătorii ucraineni ”au respins cu succes atacurile inamice în zonele de la sud de Berkhivka și Bohdanivka din regiunea Donețk”. ”În același timp, ei continuă să desfășoare operațiuni ofensive la sud și la nord de orașul Bakhmut, întărindu-și pozițiile”, este precizat în actualizare.

Comandantul unității de recunoaștere ”Terra” din Ucraina, Mykola Volokhov, a descris situația din zona Bakhmut drept ”destul de pozitivă și optimistă”. “În ultima lună (în sectorul Bakhmut) am făcut progrese constante în a merge mai departe: eliberarea pământului ucrainean de sub inamic, recâștigarea a ceea ce a fost pierdut. Începem să intrăm în teritoriile pe care nu le controlam inițial”, a declarat Volokhov.

ADVERTISEMENT

”Natura luptei constă într-o mulțime de bătălii de infanterie, dar în ultimul timp, atât partea noastră, cât și inamicul au folosit o mulțime de tancuri”, a continuat el. “Anterior, era doar infanterie, dar acum inamicul își arată în mod activ echipamentul. Pentru noi, acesta este un semn bun, deoarece înseamnă că nu sunt capabili să facă față și trebuie să scoată rezerve”, a completat oficialul.

Între timp, armata ucraineană a transmis că a respins toate atacurile din jurul orașului Marinka. ”În același timp, Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Melitopol și Berdiansk, consolidându-și pozițiile, provocând foc de artilerie asupra țintelor inamice identificate și luând măsuri de contrabaterie”, mai este menționat în comunicat.

ADVERTISEMENT

Statul Major al Ucrainei a mai anunțat că Rusia a lansat cinci drone Shahed iraniene în ultima zi, dintre care două au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană. Între timp, Rusia anunță că puțin 68 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene din districtul Makiivka din Donețk.

Totodată, agenția de stat TASS a raportat că un bărbat a murit și el în atac. Între timp, primarul local Vladislav Klyucharov a declarat într-o postare pe Telegram că Makiivka a fost bombardată din nou miercuri seara. ”Din cauza bombardării districtului Chervonogvardeyskiy, locuitorii satului Krupskaya sunt parțial fără electricitate”, a completat politicianul.

ADVERTISEMENT

La râdul lor, rușii au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte trei în urma unui atac în regiunea Herson, potrivit Procuraturii Regionale din Herson. ”O investigație a fost lansată cu privire la decesele și rănile cauzate de un alt bombardament ostil asupra comunității Bilozerska din regiunea Herson”, a declarat procuratura într-o postare pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT