News

Război în Ucraina, ziua 497. Alertă de securitate la centrala nucleară Zaporojie. Succes important al armatei ucrainene la sud de Bahmut

Război în Ucraina, ziua 497. Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar pregăti provocări la centrala nucleară din Zaporojie.
05.07.2023 | 17:41
Razboi in Ucraina ziua 497 Alerta de securitate la centrala nucleara Zaporojie Succes important al armatei ucrainene la sud de Bahmut
Război în Ucraina, ziua 497. Rușii au început evacuarea personalului. Foto: Colaj Fanatik/Captura YouTube.
ADVERTISEMENT
05-07-2023
14:55

Succes important al armatei ucrainene la sud de Bahmut

Armata ucraineană a anunțat noi “succese parţiale” în localitatea Klişciivka, la sud de Bahmut. Informația apăruse inițial la bloggerii militari ruși, iar analiștii militari vorbesc de o localitate strategică, ce ar permite armatei ucrainene să bombardeze trupele ruse aflate în oraș.

“Vedem succese parţiale în zona Klişciivka”, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean, Andri Kovalov, care a subliniat că armata ucraineană continuă să respingă ofensivele ruseşti în Liman, Avdiivka şi Mariinka, situate de asemenea pe frontul de est. Acesta a precizat că trupele ruse au început deja să apeleze la unitățile de rezervă pentru a încerca să oprească avansul ucrainenilor în jurul orașului Bahmut.

De altfel, cu două zile în urmă, Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene și cel care conduce trupele aflate pe frontul de est a oferit un interviu postului american ABC News, unde a spus că pierderile rușilor sunt de 9,10 ori mai mari decât ale ucrainenilor.

“Până acum lucrurile se desfășoară conform planurilor care au fost întocmite și aprobate”, a spus generalul ucrainean. 

Întrebat dacă este încrezător că va recuceri orașul cheie Bahmut, Syrskyi a răspuns: “Da, desigur. Sunt sigur”. “Inamicul suferă pierderi de opt sau chiar de zece ori mai mari, mai ales ca numărul de soldați uciși”, a spus Syrksyi.

05-07-2023
09:21

Explozie spectaculoasă a unui depozit de muniție lovit de armata ucraineană

Marți seară, pe rețelele de socializare au apărut înregistrări cu o explozie puternică lângă orașul Donețk, controlat de armata rusă. Informațiile venite din partea armatei ucrainene anunțau lovirea unui depozit de muniție și a unor trupe ruse aflate în orașul Makiivka.

„Ca urmare a puterii de foc a unităților forțelor de apărare (ucrainene), o altă formațiune de teroriști ruși din zona ocupată temporar din Makiivka a încetat să mai existe”, a transmis, pe Telegram, Biroul de comunicare strategică al forțelor armate ucrainene.

De cealaltă parte, oficialii ruși din Donețk au susținut că ucrainenii au lovit o zonă rezidențială și o unitate sanitară, anunțând că o persoană și-a pierdut viața și alte 36 au fost rănite. TASS, agenția de presă rusă, a anunțat că „nouă unități sanitare au fost avariate”.

Miercuri dimineață o nouă înregistrare a exploziilor arată însă explozii secundare multiple, ceea ce sugerează prezența unui depozit militar.

05-07-2023
08:02

Putin încearcă să își spele imaginea cu ajutorul unei fetițe de 8 ani

Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins într-o ipostază mai puțin obișnuită. Liderul a invitat o fetiță de 8 ani la Kremlin. Motivul prezentat publicului a fost acela potrivit căruia ar fi vrut să o pună în legătură pe Raisat Akipova cu ministrul de finanţe Anton Siluanov, pentru a face lobby în scopul finanțării republicii Daghestan, acolo unde fata locuiește.

Într-o înregistrare video, Vladimir Putin apare alături de fetiță în timp ce îl contactează telefonic pe Siluanov. “Am primit cinci miliarde de ruble (peste 50 de milioane de euro – n. red.) pentru Daghestan”, îi spune la un moment dat fetiței.

Amintim că în urmă cu câteva zile, Putin a efectuat o vizită în Daghestan. Cu acest prilej a făcut un alt gest neobișnuit, amestecându-se în mulțimea mare de oameni. Președintele a precizat că a invitat fetița la Moscova după ce ar fi primit o fotografie cu ea plângând, deoarece nu reușise să îl vadă pe liderul rus, atunci când acesta a fost în Daghestan.

Război în Ucraina, ziua 497. Forțele Armate ale Ucrainei au emis un avertisment oficial cu privire la o potențială provocare ce ar putea avea loc la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub ocupație rusă începând cu 4 martie 2022.

Război în Ucraina, ziua 497. Rușii pregătesc un atac asupra centralei nucleare

Potrivit informațiilor operaționale, dispozitive similare cu dispozitive explozive au fost plasate pe acoperișul exterior al celei de-a treia și a patra unități de putere ale centralei nucleare.

ADVERTISEMENT

Cu toate că militarii subliniază că explozia nu poate afecta unitățile de putere, ei avertizează că aceasta ar putea crea o imagine falsă a bombardamentelor din Ucraina.

„Forțele armate ale Ucrainei nu încalcă normele dreptului internațional umanitar, monitorizează și controlează situația și sunt gata să acționeze în orice condiții. Nicio provocare a inamicului nu va trece”, se arată în mesajul oficial.

ADVERTISEMENT

Înainte de aceste avertizări, doctorul în științe tehnice, șeful departamentului de energie nucleară la Institutul pentru probleme de siguranță a centralelor nucleare al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Volodimir Borisenko, a declarat că, în cazul unui atac terorist asupra centralei nucleare Zaporojie de către invadatorii ruși, consecințele accidentului ar putea fi diminuate de ploaie.

„Conform informațiilor operaționale, obiecte străine similare cu dispozitivele explozive au fost plasate astăzi pe acoperișul exterior al celei de-a treia și a patra unități de putere ale ZNPP”, se mai arată în raport.

ADVERTISEMENT

Anterior, s-a raportat că centrala nucleară Zaporojie a pierdut puterea de la linia principală de înaltă tensiune și a trecut la o sursă de energie de așteptare.

Mesajul președintelui Zelenski

Situația de la centrala nucleară Zaporojie este în continuare una de mare îngrijorare, iar Ucraina monitorizează cu atenție orice mișcare pentru a preveni potențiale provocări care ar putea pune în pericol siguranța centralei și a regiunii.

ADVERTISEMENT

„De mult spunem că există o amenințare serioasă. Pentru că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală în stație, care poate duce la eliberarea de substanțe periculoase în aer. Noi comunicăm acest lucru foarte clar.

Discutăm toate acestea cu partenerii, pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce Rusia face asta și să pună presiune asupra Federației Ruse din punct de vedere politic, astfel încât să nu se gândească la asta”, a afirmat recent Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT