News

Cine e Olga Bigar, ”vrăjitoarea” din Bakhmut . Cum a băgat spaima în soldații ruși

Cine e Olga Bigar, ”vrăjitoarea” din Bakhmut . Cum a băgat spaima în soldații ruși în timpul luptelor crunte de pe frontul de est.
29.04.2023 | 20:20
Cine e Olga Bigar vrajitoarea din Bakhmut  Cum a bagat spaima in soldatii rusi
Cine e Olga Bigar, ”vrăjitoarea” din Bakhmut. Foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Cine e Olga Bigar, ”vrăjitoarea” din Bakhmut. Cum a băgat spaima în soldații ruși în timpul luptelor crunte de pe frontul de est. Femeia a promis că-și va dezvălui toate secretele la finalul războiului, însă e temută de soldații ruși de pe front.

Cine e Olga Bigar, ”vrăjitoarea” din Bamkhmut

Cu toate că nimeni nu știe de ce este poreclită ”vrăjitoarea”, Olga spune că numele său are legătură cu faptul că ”poate incendia cerul”. Olga Bigar e comandant de pluton în cadrul Brigăzii a 241-a din cadrul Forțelor pentru Apărare Teritorială (TDF).

ADVERTISEMENT

Femeia s-a înrolat imediat după invazie, împreună cu mama și fratele mai mic, și a ajuns la Bakhmut, unde e temută de inamici. Cel puțin asta susțin forțele ucrainene, care i-au creat femeii o aură de eroină de pe front, cu puteri supranaturale.

Cu peste 120.000 de urmăritori pe Tik Tok, Bigar (31 de ani) este una dintre cele 60.000 de femei care au luat arma în mână pe front. Mai mult, Bigar era un simplu civil care s-a înrolat voluntar în armata ucraineană, decisă să respingă atacurile ”orcilor” de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Bigar a acceptat să stea de vorbă cu cei de la Insider, dintr-o locație ascunsă, cândva în luna aprilie. Olga a povestit cum a ajuns de la meseria de avocat la cea de soldat, după care a ajuns să conducă un pluton. A ajuns chiar foarte respectată de soldații săi.

În urmă cu 15 luni Olga era avocat la Kiev și se pregătea de doctorat. Crescută în Donbas, Olga spune că a fost ”traumatizată” de operațiunea rusă desfășurată în 2014. ”Comiteau atrocități în regiunea noastră, pretinzând că sunt doar civili. Nu puteam să mă plâng nicăieri, pentru că trebuia să pară că este un conflict civil, ceea ce nu era adevărat”, își aduce aminte femeia.

ADVERTISEMENT

În martie 2022, rușii controlau aeroportul din Hostomel și se pregăteau să cucerească Kievul cu ”convoiul morții” lung de 60 de kilometri. Prima experiență de luptă pentru Olga a fost chiar lângă Kiev, într-un sătuc uitat de lume, pe unde rușii aveau să treacă.

După ce s-a călit în luptă, Olga a ajuns la Bakhmut, oraș care e aproape căzut în mâinile rușilor. Cu toate acestea, în ianuarie rușii erau disperați să cucerească orașul și se foloseau de valuri umane pentru a realiza acest obiectiv strategic.

ADVERTISEMENT

”Rușii aveau termen-limită să captureze Bahmut înainte de Anul Nou, Sarcina noastră era să nu ii lăsăm. Erau absolut disperați”, își reamintește Olga. La scurt timp s-a trezit cu un asalt al trupelor Wagner, cel puțin 70 de soldați.

”Când fumul a început să se risipească, am primit rapoarte de la infanterie că au văzut oameni din Grupul Wagner venind ca un zid mare spre noi”, a rememorat soldatul. Ucrainenii erau atunci doar 18 soldați. ”A trebuit să facem acest lucru în condiții de vizibilitate limitată și fără date precise cu privire la locația lor precisă. Nu am avut la dispoziție mai mult de cinci minute în acest scop, deoarece oamenii din Wagner se deplasau foarte rapid”, a povestit Olga.

Cu toate că au muniție puțină, comparativ cu rușii, soldați ucraineni au câștigat acea bătălie. ”La fiecare patru focuri pe care le trag orcii, noi putem răspunde cu unul – așa că numărăm foarte atent. La început, orcii au încercat să avanseze. Dar, când am deschis focul, au început să fugă și chiar și-au abandonat răniții”, rememorează ”vrăjitoarea”.

ADVERTISEMENT