LIVE Actualizat 07-07-2023
14:52

Război în Ucraina, ziua 499. Deflagraţie puternică la o fabrică de explozibili în Rusia, sunt cel puţin şase morţi

SUA va anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include muniții cu dispersie. Între timp, contraofensiva ar merge cum trebuie.
07.07.2023 | 17:50
Razboi in Ucraina ziua 499 Deflagratie puternica la o fabrica de explozibili in Rusia sunt cel putin sase morti
Război în Ucraina, ziua 499. Contraofensiva merge ”conform planului”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
07-07-2023
14:52

Avertisment al lui Zelenski: ”Lipsa de unitate amenință NATO”

Lipsa de unitate dintre membrii NATO cu privire la aderarea Suediei și Ucrainei amenință puterea alianței conduse de SUA, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. ”Așteptăm unitate de la Alianța NATO. Forța NATO stă în unitate”, a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Bratislava, Slovacia.

”Este foarte important ca statele NATO să știe că sunt protejate. Și prin unitate, se simt protejate. Și cred că mai există o întrebare despre Suedia, o întrebare dacă să invităm sau nu Ucraina, cred că îi lipsește unitate. Și cred că amenință puterea alianței NATO“, a completat Zelenski.

Înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania, Zelenski a declarat că este în căutarea unor ”pași către aceste rezultate pozitive. Acest lucru este foarte important pentru siguranța lumii întregi”.

07-07-2023
10:43

Explozie puternică la o fabrică de explozibili din centrul Rusiei

Cel puțin șase persoane au murit într-o explozie care a zguduit o fabrică de explozibili din centrul Rusiei, relatează AFP.

După cum se arată pe canalul rus Rybar Telegram, unde scriu în mare parte bloggerii militari ruși, o explozie violentă a zguduit cea mai mare fabrică rusă de explozibili industriali. Este vorba despre fabrica Promsintez din Ceapaevsk, regiunea Samara.

Potrivit informațiilor furnizate de serviciile de urgență, șase persoane au murit și două au fost rănite.

“Explozia a avut loc în timpul dezmembrării echipamentelor pentru reparații în atelierul fabricii Promsintez din Chapaevsk. Opt persoane au fost rănite, dintre care șase au murit”, a declarat o sursă pro-regim din Rusia, pentru RIA Novosti.

Nu se știe încă dacă explozia are legătură cu războiul din Ucraina.

Se așteaptă ca Statele Unite să anunțe vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima dată muniții cu dispersie, au declarat oficiali ai apărării pentru CNN. CNN a raportat pentru prima dată săptămâna trecută că administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare cu fermitate aprobarea transferului armelor controversate în Ucraina, deoarece ucrainenii s-au chinuit să obțină câștiguri majore în contraofensiva sa de câteva săptămâni.

Război în Ucraina, ziua 499. Cum decurge contraofensiva

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la deficitul de muniții. Schimbarea condițiilor pe câmpul de luptă din interiorul Ucrainei în ultimele două săptămâni a determinat oficialii americani să acorde munițiilor cu dispersie o atenție reînnoită și serioasă, au declarat oficialii pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Aceste arme, munițiile cu dispersie, sunt interzise de mai mult de 100 de țări, deoarece împrăștie ”bombițe” pe suprafețe mari care nu pot exploda la impact și pot prezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, asemănător minelor terestre. SUA și Ucraina nu sunt totuși semnatare ale acestei interdicții.

SUA deține un stoc de muniții cu dispersie cunoscute sub numele de DPICM, sau muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop, pe care nu le mai utilizează după ce le-a eliminat treptat în 2016. Atât ucrainenii, cât și rușii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie și, mai recent, forțele ucrainene au început să folosească muniții cu dispersie furnizate de Turcia pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

Brig. Gen. Pat Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să comenteze joi rapoartele conform cărora Departamentul de Apărare al SUA se pregătea să furnizeze muniții cu dispersie Ucrainei, dar a spus că considerentele departamentului nu includ variante mai vechi.

Între timp, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi, i-a comunicat președintelui SUA și șefului de Stat Major, generalul Mark Milley că așa zisa contraofensivă a Ucrainei decurge conform așteptărilor. ”Am purtat o conversație telefonică cu președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark Milley”, a explicat Zaluzhnyi într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

”L-am informat despre situația operațională din prima linie. Militarii ucraineni continuă să desfășoare acțiuni ofensive active. Situația se dezvoltă conform planului, inițiativa este în mâinile noastre”, a adăugat el. De asemenea, Zaluzhnyi i-a mulțumit lui Milley pentru sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina și a transmis nevoile armatei sale în ceea ce privește asistența militară.

”De asemenea, am discutat despre nevoile urgente ale Forțelor Armate ale Ucrainei în ceea ce privește armele și munițiile pentru continuarea eliberării teritoriului ucrainean de invadatorii ruși. Mi-am exprimat recunoștința pentru sprijin și asistență, precum și am felicitat poporul american cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite, care a fost sărbătorită recent”, a completat oficialul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Cert e că Ucraina așteaptă ca Statele Unite să anunțe vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima dată muniții cu dispersie. Rămâne de văzut care va fi reacția Rusiei pe această temă, deoarece Kremlinul nu a privit niciodată cu ochi buni aceste ajutoare militare trimise de SUA sau NATO.

ADVERTISEMENT