News

Război în Ucraina, ziua 508. Putin povestește cum a fost întâlnirea cu Prigojin. Blogerii ruși, mai tari ca generalii

Pe măsură ce armata ucraineană avansează pe frontul din estul țării, președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o problemă tot mai mare de autoritate.
16.07.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 508 Putin povesteste cum a fost intalnirea cu Prigojin Blogerii rusi mai tari ca generalii
Vladimir Putin și-a pierdut răbdarea cu Evgheni Prigojin, dar încă mai are nevoie de el / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin nu a reușit să fie convingător în interviul pe care l-a acordat, zilele trecute, publicației Kommersant, în care a povestit pe larg întâlnirea pe care a avut-o cu ”rebelul” Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner.

Putin vrea să-l rupă pe Prigojin de grupul Wagner

Putin a confirmat că a avut o întâlnire cu Prigojin, în data de 29 iunie, și a dezvăluit că acesta a venit însoțit de circa 35 de comandați Wagner. Discuția nu a fost una prea amicală, a recunoscut președintele rus, care le-a făcut mercenarilor Wagner o ofertă de a-l abandona pe Prigojin.

ADVERTISEMENT

”Președintele rus Vladimir Putin a arătat că intenționează să mențină gruparea Wagner ca o forță de luptă și nu să o distrugă, dar caută soluții pentru a-l îndepărta pe Evgheni Prigojin de la conducerea ei”, se arată într-o analiză publicată sâmbătă de Institutul pentru Studiul Războiului.

Mai exact, Putin le-a propus șefilor Wagner să treacă sub comanda directă a unui alt lider, cunoscut sub numele de cod Seda, și care a coordonat trupele de mercenari în ultimele 16 luni.

ADVERTISEMENT

Momente amuzante la întâlnirea Putin – Prigojin

Președintele rus le-a spus jurnaliștilor că ”mulți dintre comandații Wagner l-au aprobat”, însă Prigojin, care se afla în fața acestora ”nu i-a văzut dând din cap” și a insistat că trupele lui nu vor să-l abandoneze.

Întrebat de jurnaliști care va fi, în continuare rolul grupării Wagner în Ucraina, Putin a reluat o teză absurdă, susținând că Rusia nu deține o armată privată.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere, obiectivul întâlnirii dintre Putin și Prigojin rămâne unul neclar și nu se știe dacă președintele i-a îndeplinit acestuia doleanțele exprimate public. Cert este că, în timpul zilei de sâmbătă, un număr mare de militari Wagner au intrat în Belarus și a devenit tot mai clar că aceștia urmează să lanseze o operațiune din nord-vestul Ucrainei.

Din Belarus, mercenarii Wagner ar putea forța un atac asupra Kievului însă mai există o variantă, considerată fantezistă, în acest moment.

ADVERTISEMENT

Blogerii ruși au aflat punctul slab al ucrainenilor

Alexandr Sladkov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, știe care este unicul scenariu prin care Moscova poate câștiga războiul. Acesta este de a bloca granița dintre Polonia și Ucraina, adică locul prin care intră cel mai mult armament NATO.

Ce-i drept, nici măcar Sladkov nu a putut explica modul prin care armata rusă poate bloca granița cu Polonia. Se pare că cea mai rapidă cale este tot prin Belarus.

ADVERTISEMENT