LIVE Actualizat 10-07-2023
14:40

Război în Ucraina, ziua 502. Putin s-a întâlnit cu Prigojin după rebeliune / Ucrainenii au cucerit înălţimi strategice din jurul Bahmutului

Război în Ucraina, ziua 502. Rusia anunță că a doborât mai multe rachete. Joe Biden, noi declarații despre aderarea Kievului la NATO.
10.07.2023 | 17:36
Razboi in Ucraina ziua 502 Putin sa intalnit cu Prigojin dupa rebeliune  Ucrainenii au cucerit inaltimi strategice din jurul Bahmutului
Război în Ucraina, ziua 502. Rușii au doborât mai multe rachete lansate de Kiev. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
10-07-2023
14:40

Ucrainenii au cucerit înălţimi strategice din jurul Bahmutului

Armata ucraineană a cucerit culmi cheie în jurul lui Bahmut, scrie AFP, care o citează pe ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Aceasta a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că lupte grele au avut loc în două zone din sud-estul ţării. “Ne consolidăm câştigurile în aceste zone”, a transmis Hanna Maliar.

“În Bahmut, apărătorii noștri au ținut de câteva zile intrările, ieșirile și mișcarea inamicului prin oraș sub controlul focului. Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că, în procesul de înaintare, trupele noastre au preluat controlul asupra principalelor înălțimi în jurul Bahmut”, a mai informat demnitarul ucrainean.

10-07-2023
12:20

Germania anunță ”noi pachete de sprijin” pentru Ucraina

Germania va anunța noi pachete de sprijin pentru Ucraina în timpul viitorului summit NATO de la Vilnius, Lituania, a declarat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Lucrările preliminare sunt ”practic finalizate”, a spus Pistorius în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său francez, Sebastien Lecornu.

Pistorius a adăugat că se așteaptă ca summitul NATO să fie ”foarte unit” și că ”trebuie să fie, în lumina situației actuale”. În timp ce discuțiile pre-summit i-au întărit speranțele, Pistorius a spus că urmărește problema aderării Suediei la NATO și ”cum vor acționa Turcia și Ungaria”. Lecornu a spus că este esențial pentru aliați ca Suedia să devină membră NATO ”cât mai repede posibil”.

10-07-2023
11:01

Putin s-a întâlnit cu Prigojin

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, se află la Moscova de la 1 iulie, a scris luni publicaţia franceză Liberation, citând serviciile de informații occidentale. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Prigojin și Putin s-au întâlnit, însă în data de 29 iunie. El spune că întâlnirea a durat trei ore și că la ea au participat 35 de persoane. „Într-o întâlnire de trei ore cu 35 de persoane, doi comandanți ai unității Wagner i-au spus lui Putin că vor continua să lupte pentru el”, a declarat Peskov.

„Putin i-a invitat la întâlnire pe toți comandanții Wagner și conducerea armatei private, inclusiv pe însuși Prigojin. Președintele a evaluat acțiunile Wagner pe câmpul de luptă și și-a prezentat, de asemenea, proppria evaluare a evenimentelor din 24 iunie. Președintele i-a ascultat pe wagnerioți și le-a oferit diverse oportunități de angajare”, a mai spus Peskov.

10-07-2023
07:50

Patru morţi într-un bombardament rusesc la Zaporojie

Patru oameni au fost uciși în bombardarea unei zone rezidențiale din regiunea Zaporojie, a anunțat guvernatorul local Iuri Malaşko. Potrivit ucrainenilor, atacul a avut loc în orașul Orihiv în timpul distribuirii ajutoarelor umanitare.

Cei patru morţi sunt trei femei şi un bărbat, toţi în vârstă de 40 de ani. Alte 11 persoane au fost rănite.

Reuters scrie că nu a putut să verifice aceste informaţii în mod independent.

Război în Ucraina, ziua 502. Rușii au anunțat, duminică, faptul că au doborât mai multe rachete lansate de Kiev. Unul dintre incidente a avut loc în zona podului Kerci, din Crimeea. Alte trei rachete au fost doborâte în Rostov și Briansk.

Război în Ucraina, ziua 502. Rachete lansate de Kiev, doborâte de ruși

Traficul a fost închis pentru mai multe ore, pe podul Crimeei, potrivit presei din Ucraina. Nu au fost înregistrate victime, fiind anunțate doar pagube materiale. În Briansk, o fabrică de cherestea a fost distrusă în totalitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au apărut informații potrivit cărora s-ar pregăti înlocuirea generalului rus Valeri Gherasimov, aflat la comanda trupelor din Ucraina. Autoritățile nu au confirmat această variantă, care a apărut pe blogurile unor militari din Rusia.

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost numit în fruntea armatei ruse, care se află în Ucraina, în decembrie 2022. Măsura ar fi luată după rebeliunea grupului Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, potrivit surselor neoficiale.

ADVERTISEMENT

Comandanții de la Azovstal se întorc pe front

În privința trupelor ucrainene, aflăm că foștii comandanți de la Azovstal, care s-au întors la Kiev cu președintele Zelenski, în urma vizitei acestuia în Turcia, vor reveni pe front. Anunțul a fost făcut de Denis Prokopenko, șeful Batalionului Azov.

Fiind întrebat de presa din Ucraina dacă vor fi prezenți, din nou, pe front, acesta a răspuns afirmativ. „Bineînțeles! Pentru asta ne-am întors în Ucraina. Acesta este obiectivul nostru principal”, a transmis Denis Prokopenko.

ADVERTISEMENT

Amintim că aceștia au fost eliberați de Rusia într-un schimb de prizonieri. Ei ar fi fost obligați să rămână în Turcia până la finalul războiului. După anunțul privind întoarcerea lor în Ucraina, rușii au reacționat dur, acuzând Turcia de trădare.

„Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută atât de partea turcă, cât și de cea ucraineană”, a transmis Dmitri Peskov, în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT

Președintele american, noi declarații privind aderarea Ucrainei la NATO

Duminică, președintele SUA, Joe Biden a făcut noi declarații privind aderarea Ucrainei la NATO. Potrivit acestuia, Kievul nu este pregătit în acest sens, având în vedere că războiul cu Rusia nu s-a terminat.

„Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. De exemplu, dacă am face acest lucru, atunci, ştiţi că suntem hotărâţi să ne angajăm pentru fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO”, a declarat Biden într-un interviu acordat pentru CNN.

 

ADVERTISEMENT