News

Război în Ucraina, ziua 51. Zelenski crede că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice. SUA: ”Conflictul se poate întinde pe tot parcursul anului 2022”. Update

Război în Ucraina, ziua 51. Conflictul din statul vecin se intensifică. Rusia înregistrează noi pierderi, după ce nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră s-a scufundat.
15.04.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 51 Zelenski crede ca Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice SUA Conflictul se poate intinde pe tot parcursul anului 2022 Update
Război în Ucraina, ziua 58. Armata Kievului, tot mai bine înzestrată, dar Rusia are superioritate de 3:1 la trupe. „Putin are încă șanse să câștige”
ADVERTISEMENT
15-04-2022
20:12

Zelenski i-a cerut lui Biden să încadreze Rusia în rândul statelor care sponsorizează terorismul

Presa americană scrie că președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său Joe Biden ca SUA să desemneze Rusia ”stat sponsor al terorismului”.

Potrivit CNN, Biden s-a ferit să ofere un răspuns rapid cererii liderului de la Kiev.

Oficialii americani au refuzat recent să excludă posibilitatea adăugării Rusiei pe lista statelor sponsori ai terorismului, care include în prezent Coreea de Nord, Siria, Cuba și Iran.

Adăugarea Rusiei pe această listă ar reprezenta o mișcare cu mai multe efecte pe plan mondial. Aceasta ar escalada sancțiunile economice și ar avea efecte secundare asupra țărilor care încă fac afaceri cu Moscova.

15-04-2022
19:14

Oficial american: Crucişătorul Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene Neptun

SUA confirmă poziția oficială a Kievului în legătură cu situația crucișătorului ”Moskva”, scufundat în urmă cu 24 de ore.

Un oficial de la Washington spune, sub protecția anonimatului, că nava amiral care s-a scufundat joi în Marea Neagră a fost într-adevăr lovită de două rachete ucrainene Neptun.

Același oficial a mai afirmat că, tot conform evaluării Casei Albe, există victime în rândul echipajului crucişătorului, dar nu este clar numărul lor.

15-04-2022
19:09

SUA: ”Războiul din Ucraina se poate întinde pe tot parcursul anului 2022”

Conflictul ruso-ucrainean durează deja de peste 50 de zile. Americanii sunt de părere că acesta ar fi unul de lungă durată.

Într-o discuție cu aliații din Europa, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că războiul din Ucraina ar putea continua pentru tot restul anului, informează CNN.

15-04-2022
18:15

După 51 de zile de război... Rusia avertizează că ”va declara război” Ucrainei

Moscova ar putea transforma ”operațiunea militară specială” din Ucraina în război.

Vineri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia ar putea ”declara război” Ucrainei.

”Dacă Ucraina va continua provocările prin atacarea orașelor ruse, atunci Rusia va fi obligată să declare război împotriva Ucrainei”, a declarat Peskov, citat de Visegrad24.

15-04-2022
18:09

Zelenski: ”Lumea să fie pregătită de posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare tactice”

Volodimir Zelenski a transmit tuturor statelor lumii că trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Liderul de la Kiev a acordat, prin videoconferinţă, un interviu la CNN, din biroul său prezidenţial. Zelenski a avertizat că Putin ar putea recurge la arme nucleare sau chimice pentru că nu-i pasă de vieţile ucrainenilor.

”Nu doar eu, ci toată lumea, toate ţările trebuie să fie îngrijorate, pentru că aceasta s-ar putea să nu fie o informaţie reală, dar ar putea să fie adevărul.

Trebuie să ne gândim să nu ne temem, să nu ne temem dar să fim pregătiţi. Însă aceasta nu este o problemă pentru Ucraina, nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea întreagă, cred”, a spus Zelenski.

15-04-2022
17:00

SUA: Nava "Moskva" nu avea arme nucleare la bord

Statele Unite afirmă că “Moskva”, nava amiral rusă scufundată, nu avea arme nucleare la bord.

În ceea ce priveşte cauzele scufundării, informaţiile transmise de ucraineni, conform cărora au lovit crucişătorul cu o rachetă de tip Neptun, nu au putut fi verificate independent.

15-04-2022
15:57

Moscova a declarat 18 diplomați ai Uniunii Europene "personae non gratae"

Ministerul de Externe al Rusiei a ordonat ca 18 diplomați ai Uniunii Europene să părăsească țara, relatează Reuters.

Agenția de presă spune că mișcarea de răzbunare vine după ce UE a declarat 19 diplomați ruși personae non gratae pentru „angajarea în activități contrare statutului lor diplomatic” și le-a ordonat să părăsească țara gazdă, Belgia.

15-04-2022
15:33

Vitali Klitschko: Kievul va redenumi străzile și piețele asociate cu Rusia

Primarul Kievului a anunțat planuri de a redenumi străzile și piețele din capitală care sunt în prezent asociate cu Rusia.

Scriind pe Telegram, primarul Vitali Klitschko a spus că fosta Piață a Prieteniei dintre Kiev și Moscova va fi redenumită „Eroii din Mariupol”.

El a adăugat că și alte denumiri – precum străzi și stații de metrou – vor fi schimbate.

Potrivit serviciului ucrainean al BBC, ideea redenumirii gării din Kiev fusese discutată înainte de invazia Rusiei, pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două țări.

15-04-2022
14:33

Ucraina: Rusia a atacat Mariupolul cu bombardiere strategice

Rusia a folosit bombardiere strategice pentru a ataca orașul-port Mariupol pentru prima dată de la invazie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianik.

Reuters îl citează spunând că Rusia își concentrează eforturile pentru a ocupa orașele Rubijne, Popasna și Mariupol.

Motuzianik a adăugat că luptele de stradă continuă în Mariupol, pe care forțele ruse încă nu au reușit să le captureze complet. El a spus că au loc lupte active în jurul fabricii de oțel și fier Illich a lui Mariupol, precum și în zona portului.

15-04-2022
13:02

Încă un oficial rus amenință Finlanda și Suedia pe tema aderării la NATO. Nici SUA nu scapă de avertismente

Cele două ţări ”trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri asupra relaţiilor noastre bilaterale şi arhitecturii securităţii europene în întregul său”, avertizează Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

”Să fie membre NATO nu le va consolida securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) se vor afla în prima linie NATO”, a mai spus ea.

Suedia Și Finlanda analizează posibilitatea aderării la NATO din cauza ofensivei militare ruse în Ucraina.

Rusia avertizează că vor exista ”consecinţe imprevizibile” dacă SUA continuă să transfere arme Ucrainei, se arată într-o notă diplomatică transmisă de Moscova Washingtonului.

”Îndemnăm Statele Unite şi aliaţii lor să înceteze militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care determină consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională”, se arată în document.

15-04-2022
12:48

Site-ul în limba rusă al Moscow Times, blocat de reglementatorul rus

Site-ul web în limba rusă al instituției de știri independente Moscow Times a fost blocat de organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus Roskomnadzor, a anunțat vineri instituția într-un comunicat.

„Rusia a blocat vineri serviciul de limbă rusă al The Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autoritățile numesc un raport fals despre polițiștii care refuză să lupte în Ucraina”, a declarat publicația într-un comunicat pe site-ul său în limba engleză, care nu a fost afectat.

Site-ul web în limba rusă al Moscow Times rămâne accesibil în străinătate prin VPN, a spus publicația.

„Procuratura nu a notificat încă The Moscow Times despre decizia sa”, a mai precizat publicația. „Un instrument de urmărire a detectat pentru prima dată întreruperi de acces la numele domeniului themoscowtimes.com/ru din Rusia mai devreme în cursul zilei.”

Moscow Times a declarat că site-ul său rusesc se numără printre zecile de site-uri interne și străine care au fost blocate de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

15-04-2022
11:40

Refugiații care au fugit în Polonia au depășit 2,75 milioane

Peste 2,75 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, a anunțat vineri poliția de frontieră poloneză.

Numărul persoanelor care trec granița în Polonia a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numărul celor care intră în Ucraina a crescut.

Joi, 26.800 de persoane au trecut în Polonia, în creștere cu 8% față de miercuri, a scris agenția pe Twitter. Dar aceasta este cu mult sub recordul de 142.300 stabilit la 6 martie.

Numărul mediu zilnic de persoane care treceau granița din Ucraina în Polonia înainte de începerea războiului a fost de 16.800.

Unii refugiați au părăsit deja Polonia. Profesorul de cercetare în domeniul migrației de la Universitatea din Varșovia, Maciej Duszczyk, estimează că aproximativ 1,2 până la 1,4 milioane rămân în țară, relatează BBC.

15-04-2022
09:10

Rusia amenință că va intensifica atacurile asupra Kievului

Ministerul rus al Apărării spune că a efectuat atacuri cu rachete care vizează capitala Ucrainei, Kiev, avertizând că astfel de atacuri se vor intensifica ca răzbunare pentru ceea ce a numit „atacuri teroriste” sau „acte de sabotaj” ucrainene în Rusia.

Rusia spune că rachetele sale de croazieră lansate de pe mare au lovit peste noapte o fabrică din oraș, care produce sisteme de apărare aeriană și rachete antinavă.

Drept urmare, „atelierele uzinei de producție și reparare a sistemelor de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune, precum și rachete antinavă, au fost distruse” , a adăugat ministerul într-un comunicat publicat pe canalul de Telegram.

Joi, Rusia a acuzat Ucraina că a trimis elicoptere peste graniță pentru a ataca mai multe orașe rusești.

15-04-2022
09:03

Nouă coridoare umanitare vor fi organizate vineri

Nouă coridoare umanitare au fost convenite vineri, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk.

Cei care doresc să evacueze orașele Mariupol, Berdiansk, Tokmak și Energodar către Zaporojie pot face acest lucru cu mașina, a spus ea într-o postare în această dimineață pe aplicația de mesagerie Telegram.

Coridoarele umanitare din regiunea Lugansk vor funcționa sub rezerva încetării bombardamentelor de către forțele ruse, a adăugat ea.

Dar, în timp ce coridoarele umanitare sunt adesea convenite în principiu, este mult mai dificil să fie implementate în practică, potrivit unui purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, care ajută la implementarea acestor coridoare.

Lucile Marbeau a declarat într-un interviu pentru Radio 4 că implementarea coridoarelor la sol este o provocare: „linia frontului este mereu volatilă, armistițiile sunt fragile și, desigur, ai nevoie de întregul lanț de comandă pentru a fi conștient de acest armistițiu, care este traseul precis, care este intervalul de timp și acesta este ceea ce le face atât de greu de implementat”.

Cu toate acestea, ea a spus că au avut succes în unele regiuni, cu 2.500 de persoane evacuate joi din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

În alte zone, precum Mariupol, evacuarea coridoarelor s-a dovedit mai greu de implementat, oamenii recurgând la plecarea din orașul asediat, ”expunându-se la un pericol uriaș”, a precizat Vereșciuk.

Ea a adăugat că coridoarele umanitare sunt, de asemenea, vitale pentru a aduce ajutor umanitar civililor care nu pot pleca.

15-04-2022
07:35

Biden se declară pregătit să meargă la Kiev

Președintele Joe Biden a declarat joi că are în vedere trimiterea de înalți oficiali americani în Ucraina, în ceea ce ar fi o demonstrație majoră de sprijin pentru Kiev.

„Luăm această decizie acum”, a răspuns Biden când a fost întrebat dacă ar trimite oficiali în Ucraina. El nu a precizat care dintre oficiali ar putea fi luați în considerare.

Într-un scurt schimb de replici cu un reporter, Biden a părut să sugereze că ar putea fi dispus să călătorească la Kiev.

Când a fost întrebat dacă este gata de plecare, Biden a spus: „Da”, deși purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a exclus această posibilitate luni.

Lista oficialilor americani care ar putea fi trimiși într-o vizită la Kiev i-ar putea include pe secretarul de stat Antony Blinken sau pe secretarul apărării Lloyd Austin. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a refuzat să comenteze.

Biden a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pentagonul a spus că intenționează să ofere Ucrainei arme care să le „oferă un pic mai multă rază de acțiune și distanță”, Kievul pregătește pentru o escaladare a ofensivei Rusiei în regiunea Donbas de est.

15-04-2022
05:59

Zelenski, laude pentru ucraineni după 50 de zile de război

Președintele ucrainean s-a adresat din nou națiunii, odată cu trecerea a 50 de zile de război și a numit invazia Rusiei ”absurdă” și ”suicidală.”

”Am rezistat 50 de zile deja, 50 de zile de invazie rusă, chiar dacă ocupanții ne-au dat cel mult cinci zile”, a afirmat Zelenski.

”Îmi amintesc prima zi a invaziei Federației Ruse. Îmi amintesc ce mi s-a spus pe 24 februarie… ca să fiu indulgent, nimeni nu credea că vom putea rezista. Toată lumea era simpatetică. Mulți m-au sfătuit să fug din țară. Am primit sfaturi să ne predăm tiraniei.

Dar ei nu ne cunoșteau nici pe noi. Și nu știau cât de curajoși sunt ucrainenii, cât de mult prețuim libertatea. Oportunitatea de a ne trăi viețile așa cum dorim. Nu așa cum vor cei care își conduc țara așa încât atunci când armata vede toalete pentru prima dată în viață în teritoriile ocupate le fură.”

Zelenski spune că trupele ruse ”repetă pe pământul nostru ceea ce Europa a văzut în al Doilea Război Mondial”, criticând lipsa severității sancțiunilor occidentale.

”În cele 50 de zile ale acestui război, Ucraina a devenit eroina întregii lumi libere. Pentru cei care nu au fost încă otrăviți de propagandă”, a mai spus președintele ucrainean.

”Cu toții ați devenit eroi. Toți bărbații și toate femeile din Ucraina, care au rezistat și nu au abandonat. Și cei care vor câștiga și vor readuce pacea în Ucraina. Sunt sigur de asta”, a concluzionat Volodimir Zelenski.

15-04-2022
04:29

Agenția de presă TASS a raportat scufundarea crucișătorului Moskva

Agenția de presă de stat TASS, din Rusia, a dat publicității un comunicat transmis de către Ministerul Apărării de la Moscova.

Comunicatul arată că nava s-a scufundat, însă nominalizează un incendiu drept cauză a acestui incident.

”În timp ce crucișătorul Moskva era remorcat către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor produse la nivelul carenei, în urma unui incendiu cauzat de detonarea de muniție. În condiții de vreme nefavorabilă, nava s-a scufundat”, arată comunicatul.

Incidentul care a avut loc în cursul zilei de miercuri în Marea Neagră este încă neclar, existând mai multe variante referitoare la modul în care s-a produs.

Partea rusă a afirmat că un incendiu a izbucnit la bordul crucișătorului, astfel că muniția de la bord a explodat și a dus la pagube majore, echipajul fiind forțat să abandoneze nava. 

Ucraina, pe de altă parte, susține că a lovit Moskva cu rachete anti-nave și a afirmat ulterior că aceasta a fost scufundată.

15-04-2022
03:47

Producția de grâne a Ucrainei, compromisă pentru următorii ani

Producția scăzută de semințe din Ucraina ar putea afecta, în cascadă, și producția de grâne la nivel național pentru următorii ani, conform unui grup francez din industrie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, însă recoltele sunt așteptate să scadă dramatic în acest an, din cauza perturbărilor cauzate de război.

Scăderea ar urma să includă și fermele care cresc grâne pentru a produce semințe folosibile în următorul an. Astfel, fermierii ucraineni ar putea să nu aibă la dispoziție semințele necesare pe care să le planteze în 2023. 

În preajma unei posibile ofensive ruse pe zona de sud, Ucraina dă o lovitură dură armatei lui Putin. Kievul anunță că a lovit cu rachete Neptun nava amiral rusă de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva.

Război în Ucraina, ziua 51. Rusia, o nouă zi cu pierderi majore. Nava amiral a flotei de la Marea Neagră, scufundată

În cursul zilei de joi, 14 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit crucișătorul Moscova cu rachete ”Neptun”, provocându-i pagube grave.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării de la Moscova a susținut că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

În cursul serii, nava de război rusă s-a scufundat. Anunțul a fost făcut de presa de stat de la Kremlin, care a citat un comunicat al Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

”În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitatea, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus, preluat de TASS.

”Moskva” a fost nava amiral a Flotei Mării Negre, nava principală a Proiectului 1164 Atlant. A fost dată în funcțiune în 1983 sub denumirea de ”Glorie”. În 1996, crucișătorul și-a primit numele actual. Armamentul principal de atac al navei era constituit din 16 lansatoare de rachete P-1000 Vulkan.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski, noi declarații acide față de unele state occidentale

Într-un interviu pentru presa britanică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc ”cu bani pătați de sânge”.

Vorbind pentru BBC, joi, din camera sa de la Kiev, Zelenski a evidențiat Germania și Ungaria, acuzându-le că se opun eforturile de a bloca vânzările de energie, din care Rusia urmează să câștige până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an – o creștere cu mai mult de o treime față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

”Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani. Este o problemă de supraviețuire”, a spus Zelenski.

CIA nu exclude ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina

SUA nu exclud posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arma nucleară tactică în Ucraina, în condițiile în care Moscova continuă să se confrunte cu dificultăți pe câmpul de luptă, a declarat joi directorul CIA, William Burns.

”Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat șeful CIA.

Parlamentul Ucrainei a catalogat ”genocid” acțiunile armatei ruse

Tot joi, Parlamentul ucrainean a votat o rezoluţie care califică drept “genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina.

”Acţiunile Rusiei vizează distrugerea într-un mod sistematic şi coerent a poporul ucrainean, privarea sa de dreptul la autodeterminare şi la o dezvoltare independentă”, subliniază textul votat de o majoritate de 363 de deputaţi.

”Acţiunile comise de forţele armate ale Federaţiei Ruse reprezintă nu doar crimă de agresiune, ci urmăresc distrugerea într-un mod sistematic şi consecvent a poporului ucrainean, a identităţii sale şi privarea sa de dreptul la autodeterminare şi la o dezvoltare independentă. Aceasta necesită recunoaşterea imediată a acţiunilor comise de forţele armate ale Federaţiei Ruse în ultima fază a agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022, ca genocid al poporului ucrainean”, se arată în nota explicativă la rezoluţie.

După acest pas, Rada Supremă de la Kiev va solicita ONU, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Parlamentului European, Adunării Parlamentare OSCE, Adunării Parlamentare a NATO, guvernelor şi parlamentelor statelor străine să recunoască acţiunile armatei ruse în Ucraina ca genocid al poporului ucrainean.

ADVERTISEMENT