LIVE Actualizat 18-07-2023
07:55

Război în Ucraina, ziua 510. Atac aerian masiv al Rusiei, ucrainenii au ripostat cu drone trimise să bombardeze Crimeea

Război în Ucraina, ziua 510. Vladimir Putin a reacționat după atacul asupra Podului Crimeei. Liderul de la Moscova spune că ”va exista un răspuns al Rusiei”.
18.07.2023 | 10:46
Razboi in Ucraina ziua 510 Atac aerian masiv al Rusiei ucrainenii au ripostat cu drone trimise sa bombardeze Crimeea
Război în Ucraina, ziua 510. Vladimir Putin, după atacul asupra Podului Crimeei: ”Va exista un răspuns al Rusiei”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-07-2023
07:55

Atac nocturn masiv al Rusiei asupra Ucrainei

În cursul nopții, Rusia a lansat lovituri aeriene împotriva sudului și estului Ucrainei folosind drone și rachete balistice, au anunțat marţi dimineaţă Forțele Aeriene Ucrainene.

Portul din Odesa, dar şi localităţi din regiunile Nikolaiev, Donețk, Herson, Zaporojie și Dnipro au fost vizate de atacuri cu drone. De asemenea, Rusia a folosit arme balistice pentru a ataca regiunile Poltava, Cherkasy, Dnipro, Harkov și Kirovograd.

O echipă CNN aflată la Odesa a auzit sirenele de raid aerian în jurul orei 2 noaptea şi a văzut apărarea antiaeriană acţionând în tot oraşul, urmată de patru explozii mari. De altfel, echipa a reuşit să capteze pe cameră un obiect care cădea din cer în flăcări.

Pe de altă parte, ucrainenii au lansat un atac cu drone asupra Crimeei. Sistemele rusești de apărare aeriană și de contramăsuri electronice au anunţat că au doborât marţi dimineaţă 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei. Potrivit informațiilor oferite de Ministerul rus al Apărării, atacurile cu drone nu au provocat victime sau pagube. Acest atac a urmat atacului de luni al dronelor ucrainene pe Podul Crimeei, care a provocat pagube și a perturbat traficul rutier.

Război în Ucraina. Pentru a doua oară în decurs de câteva luni, Podul Crimeei a fost bombardat. De această dată, ucrainenii admit oficial că au fost în spatele operațiunii.

Război în Ucraina, ziua 510. Vladimir Putin, după atacul asupra Podului Crimeei: ”Va exista un răspuns al Rusiei”

Luni, 17 iulie, forțele ruse au primit o lovitură importantă. Podul de o importanță strategică deosebită care leagă peninsula anexată Crimeea de partea continentală a Rusiei a fost avariat de armata de apărare ucraineană.

ADVERTISEMENT

Încă de la orele dimineții, Serghei Aksionov, guvernatorul numit de ruși al Crimeei ocupate de Federația Rusă, a declarat că pe podul din Crimeea a avut loc un ”eveniment extraordinar”. Din acest motiv, traficul pe pod a fost oprit temporar.

La orele serii, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a punctat că Podul Kerci a fost lovit de ”drone navale”. A fost prima declarație oficială prin care Ucraina revendică atacul de la podul Crimeei.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, de la Kremlin, președintele Vladimir Putin i-a cerut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, să pregătească ”un răspuns militar corespunzător”. ”Ceea ce s-a întâmplat a fost un alt atac terorist al regimului de la Kiev”, acuză președintele rus, citat de Sky News.

Anterior, Ministerul de Externe rus a acuzat Ucraina de comiterea unui atac asupra podului Kerci, cu implicarea Washingtonului şi a Londrei. ”Atacul de astăzi (n.r. luni) asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

ADVERTISEMENT

”Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat”, a mai punctat Zaharova.

ONU: ”Milioane de oameni vor suferi după suspendarea exporturilor de cereale

În altă ordine de idei, ONU deplânge decizia Rusiei de a nu prelungi acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Sute de milioane de persoane din lumea întreagă “vor plăti preţul” pentru decizia lui Putin de a pune capăt participării sale la acordul privind exportul de cereale ucrainene. Asta a spus, luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

”Regret profund decizia Federaţiei Ruse de a pune capăt aplicării Iniţiativei Mării Negre. Inclusiv retragerea garanţiilor de securitate ruseşti pentru transportul maritim în nord-vestul Mării Negre.

“Sute de milioane de oameni înfruntă foamea. Consumatorii se confruntă cu o criză globală a costului vieţii. Ei vor plăti preţul“, a declarat presei Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT