LIVE Actualizat 19-07-2023
08:56

Război în Ucraina, ziua 511. O bază militară rusă din Crimeea este în flăcări, autorităţile pregătesc o evacuare masivă a populaţiei

Război în Ucraina, ziua 511. Rusia avertizează Occidentul în privința unui eventual pact al cerealelor fără consultarea regimului de la Kremlin.
19.07.2023 | 11:37
Razboi in Ucraina ziua 511 O baza militara rusa din Crimeea este in flacari autoritatile pregatesc o evacuare masiva a populatiei
Război în Ucraina, ziua 511. Marea Britanie: ”Contraofensiva ucraineană avansează greu din cauza minelor”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
19-07-2023
08:56

Ucrainenii susţin că ei au aruncat în aer baza militară

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a anunțat că explozia de la bază militară rusă din Crimeea a fost o operațiune a forțelor speciale ucrainene. “Am desfășurat cu succes o operațiune în Crimeea ocupată. Inamicul ascunde amploarea pagubelor și numărul victimelor”, a anunțat Budanov pe canalul său de Telegram.

Între timp, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip cu incendiul de la baza militară din Crimeea. Autenticitatea înregistrării nu a fost încă confirmată.

Pe de altă parte, sistemele de apărare aeriană ucraineană au fost angajate miercuri, la primele ore ale dimineții, în respingerea unui atac aerian rusesc asupra portului Odesa, pentru a doua noapte consecutiv, a declarat guvernatorul regiunii.

Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, a transmis că în timpul atacului nocturn asupra regiunii Odesa rachetele rusești au lovit un siloz de cereale și un terminal petrolier, au deteriorat rezervoare și echipamente de încărcare și au declanșat un incendiu. Armata confirmat că a fost lovită o instalație industrială, iar un muncitor a fost rănit.

Mai multe clădiri rezidențiale din Odesa au fost, de asemenea, avariate. Cel puțin șase locuitori ai orașului, inclusiv un băiat de nouă ani, au solicitat îngrijiri medicale, după ce au fost răniți de sticlă spartă și alte obiecte.

19-07-2023
07:50

O bază militară din Crimeea este în flăcări

Serghei Aksionov, guvernatorul Crimeei instalat de Moscova, a scris pe Telegram că este planificată evacuarea temporară a aproximativ 2.000 de oameni din districtul Kirovsk. Motivul evacuării este un incendiu care a izbucnit la poligonul militar, relatează agenția de știri de stat rusă TASS.

“Este planificată o evacuare temporară a populației din patru zone populate. În total, este vorba de aproximativ 2.000 de persoane”, a spus Aksionov. El a confirmat că autostrada Tavrida, din apropiere, a fost închisă. Din cauza incendiului s-a format o echipă de criză. Anterior, agenția de presă RBC-Ucraina a transmis că exploziile s-au produs în zona la terenurilor de antrenament militar.

Mass-media ucraineană și canalele rusești Telegram, legate de serviciile de securitate ruse, transmit că depozitul de arme este de fapt în flăcări după un atac aerian al Ucrainei în timpul nopții. Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, a publicat două videoclipuri cu focul într-o zonă nelocuită, cu descrierea: „Depozitul de arme inamice, Crimeea Veche”

Război în Ucraina, ziua 511. După ce a refuzat să prelungească înțelegerea privind tranzitul cerealelor ucrainene, Rusia avertizează Occidentul. Kremlinul spune că ”un pact al cerealelor fără Moscova implică riscuri”.

Război în Ucraina, ziua 511. Rusia avertizează Occidentul: ”Un pact al cerealelor fără Moscova implică riscuri”

Luni, 17 iulie, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Regimul de la Kremlin a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters.

În ciuda deciziei extreme luate de Putin, ONU și Uniunea Europeană au anunțat că sunt pregătite să ajute Ucraina, chiar și în ipoteza în care Moscova nu se va răzgândi în privința pactului cerealelor.

ADVERTISEMENT

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a declarat că exportul cerealelor prin Marea Neagră ar trebui să continue, în pofida deciziei Moscovei. O astfel de mișcare a vestului ar putea atrage o reacție dură a Rusiei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a emis un comunicat extrem de amenințător: ”Există anumite riscuri. Prin urmare, dacă ceva este oficializat fără Rusia, atunci aceste riscuri ar trebui luate în considerare. Ei bine, aici nu putem spune în ce măsură și ce țări sunt pregătite să-și asume aceste riscuri.”

ADVERTISEMENT

Marea Britanie: ”Contraofensiva ucraineană avansează greu din cauza minelor”

În altă ordine de idei, SUA explică de ce contraofensiva ucraineană avansează cu dificultate. Reprezentanții militari de peste ocean spun că un succes al Kievului va lua timp pentru că minele plasate de ruşi împiedică o înaintare mai rapidă.

”În pofida costurilor enorme, ucrainenii avansează constant şi deliberat, ducând bătălii brutale şi sângeroase pentru a-şi recupera teritoriul”, a spus şeful de Stat Major interarme, generalul Mark Milley, după o videoconferinţă cu Grupul internaţional de contact pentru Ucraina, vizând coordonarea asistenţei militare.

ADVERTISEMENT

Acesta a punctat faptul că lupta avansează lent, dar a insistat că activitatea absolut necesară de deminare ia timp. ”Este departe de a fi un eşec”, a spus generalul Milley, subliniind că ”au rămas multe lupte de dat”. Războiul, a prezis el, ”va fi lung, va fi dur, va fi sângeros”.

ADVERTISEMENT