Luni, 17 iulie, Rusia a anunțat oficial că renunță la pactul privind tranzitul cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră. Imediat, de la Kiev, Volodimir Zelenski a spus că exporturile trebuie să continue, în ciuda decizie Moscovei.
Joi, de la Berlin, Guvernul Germaniei a contrazis oficial poziția preşedintelui Ucrainei. Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al Economiei, a spus că trebuie continuate negocierile cu Rusia pentru reactivarea Acordului exporturilor de cereale.
”Nu pot fi puse în pericol, în mod intenţionat, vieţi omeneşti și nu pot fi trimise nave spre dezastru. Sigur că trebuie continuate discuţiile cu Rusia pentru prelungirea Acordului exporturilor de cereale”, a spus Habeck.
Ziarul american Washington Post scrie că Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie pe care le-a primit recent din SUA. Aceste bombe cu dispersie sunt interzise în peste 100 de țări, dar Rusia le folosește în Ucraina de la începutul invaziei, din februarie 2022.
ONU a anunțat că Rusia a folosit astfel de bombe în zonele populate din Ucraina de cel puțin 24 de ori de la începutul ostilităților.
Colonelul ucrainean Oleksandr Bakulin a declarat pentru BBC la începutul acestei săptămâni că armele sunt necesare pentru „a provoca daune maxime infanteriei inamice”. Un oficial ucrainean a declarat ulterior pentru Washington Post că bombe cu dispersie au fost deja trase asupra pozițiilor fortificate ale Rusiei.
Mercenarii Wagner vor ajuta la pregătirea forțelor speciale din Belarus pe un teren de antrenament militar de lângă granița cu Polonia, stat membru NATO, a anunțat joi Ministerul Apărării din Belarus.
Într-un videoclip postat miercuri, șeful Wagner, Evggheni Prigojin, și-a întâmpinat luptătorii în Belarus. El le-a spus că nu va participa deocamdată la războiul ucrainean, dar le-a ordonat să se întărească pentru reîntoarcerea în Africa.
„Forțele armate din Belarus continuă antrenamentele comune cu luptătorii Wagner”, a transmis Ministerul Apărării din Belarus. „Unitățile de forțe de operațiuni speciale, împreună cu reprezentanții companiei private Wagner vor îndeplini sarcini de antrenament de luptă la poligonul de la Brest, în cursul săptămânii”, se mai arată într-un comunicat.
Polonia a anunțat la începutul lunii iulie că va trimite 500 de ofițeri de poliție la granița cu Belarus pentru a face față numărului tot mai mare de migranți, precum și eventualelor amenințări, după ce mercenarii Wagner au fost mutați în Belarus. Joi, oficialii polonezi au declarat că monitorizează îndeaproape situația de la graniță.
O adolescentă și-a pierdut viața într-un atac al unei drone ucrainene în Crimeea, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul peninsulei, instalat în funcţie de autorităţile de la Moscova.
Rusia a acuzat Ucraina de atac, adăugând că patru clădiri administrative au fost avariate. Aksionov a adăugat că atacul a avut loc în partea de nord-vest a Crimeei. “Din păcate, avem victime. O adolescentă și-a pierdut viața”, a spus Aksionov. “Empatizez sincer și profund cu familia și prietenii ei. Familia va primi tot ajutorul necesar”, a mai dat el asigurări.
Ucraina nu a răspuns încă acuzațiilor rusești.
Rusia a atacat pentru a treia noapte consecutiv orașul-port Odesa, din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale. Cel puțin două persoane au fost rănite în atacuri, a anunțat pe Telegram Oleh Kiper, șeful administrației militare a regiunii.
Cel puțin opt avioane rusești Tu-22M3 „zburau în direcția Mării Negre”, a anunțat Forțele Aeriene Ucrainene în această dimineață. „Nu ignoraţi raidul aerian!” a fost mesajul postat pe Telegram în această dimineață. Forțele aeriene au avertizat că rachetele de croazieră rusești au fost „lansate în direcția regiunii Odesa”. O echipă CNN aflată la sol a asistat la o explozie mare și a auzit sunetul altor explozii.
Război în Ucraina, ziua 512. Într-o perioadă în care contraofensiva pare a stagna, SUA anunță un nou ajutor militar pentru ucraineni. Ce include acest nou pachet al Pentagonului.
Armata Ucrainei primește vești bune de peste ocean. Miercuri seara, Washington-ul a anunțat acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru ucraineni care se ridică la 1,3 miliarde de dolari, potrivit Sky News.
Conform sursei citate, pachetul include capacități de apărare aeriană și muniții. Vorbim mai exact de mai multe sisteme de rachete de apărare antiaeriană, rachete antitanc, muniţii de artilerie, materiale de deminare şi drone explozive, explică Pentagonul, într-un comunicat.
Acest ajutor ”subliniază angajamentul continuu al SUA de a răspunde necesităţilor presante ale Ucrainei în ceea ce priveşte furnizarea de mijloace esenţiale pe termen scurt”.
O reacție după anunțul SUA a venit de la Kiev. ”Acest ajutor va salva vieți ucrainene și ne va aduce mai aproape de victoria noastră comună”, a scris președintele Volodimr Zelenski pe Twitter. ”Apreciem sprijinul neabătut al poporului american prieten”, a adăugat el.
Între timp, în Marea Neagră situația este extrem de tensionată. Miercuri, Ministerul rus al Apărării a amenințat că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina (începând de joi) drept eventuali transportatori de încărcătură militară. În plus, statele ale căror steaguri vor flutura pe aceste nave vor fi considerate implicate în război.
De la Kremlin, Vladimir Putin a spus că Rusia este pregătită să revină în acordul privind exporturile de cereale ucrainene. Condiția e ca cererile sale să fie îndeplinite “în totalitate”.
”Vom examina posibilitatea de a reveni la acord, dar cu o condiţie: dacă toate principiile de participare a Rusiei la acest acord vor fi luate în calcul şi realizate fără excepţie şi în totalitatea lor”, a declarat Putin în cursul unei reuniuni guvernamentale.
Pe 17 iulie, Rusia a decis să nu prelungească acordul care permitea exporturile de cereale ucrainene. Pentru a reveni la armistițiu, Moscova cere ca bănci şi instituţii financiare ruseşti să fie reconectate la sistemul bancar internaţional SWIFT. Acestea au fost private de la această conectare după începerea invaziei în Ucraina, în februarie 2022.