La două zile după ce Kremlinul a rupt armistițiul privind transportul de cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui ”culoar” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar.
Luni, 17 iulie, Moscova a trimis Turciei, Ucrainei şi ONU notificări prin care informa că nu mai participă la prelungirea acordului pentru cereale. Acesta expira la 18 iulie.
În aceste condiții, Kievul caută alternative pentru a-și continua exporturile. Miercuri, ucrainenii au anunțat, prin vocea ambasadorului lor în Turcia, Vasil Bodnar, că iau în considerare posibilitatea unui ”culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.
”Avem şi oportunităţi de a atrage nave şi companiile care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opțiune de minimizare a riscurilor”, a declarat ambasadorul, conform News.ro.
Marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declara că exportul cerealelor prin Marea Neagră ar trebui să continue, în pofida deciziei Moscovei. Liderul de la Kiev a primit însă o veste proastă de la Ankara.
Oficialii turci ar fi comunicat recent guvernului ucrainean că nu vor furniza asistență sau protecție pentru navele comerciale care încearcă să exporte cereale pe Marea Neagră. Turcia nu vrea să-și asume riscuri care ar putea duce la un conflict armat direct cu Rusia în cazul în care aceasta ar ataca o navă cu pavilionul Ankarei.
Miercuri, Rusia a anunțat că e dispusă să revină la masa negocierilor privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Moscova a impus un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină “rezultate concrete” asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
”ONU are încă trei luni la dispoziţie pentru a obţine implementarea (acordului) şi rezultate concrete“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Între timp, forțele ruse continuă să distrugă tone de cereale aflate în rezervele ucrainenilor. Oficialii ucraineni au spus că rușii au atacat, noaptea trecută, un port mai mic din Chornomorsk, la aproximativ 20 de km de portul principal Odesa.
Ministrul agriculturii, Mykola Solsky, spune că acolo au fost distruse 60.000 de tone de cereale, cu daune ”considerabile” aduse infrastructurii sale de export.