Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, a avut sâmbătă o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Mesajele transmise de liderul din Belarus par să fi fost însă doar pentru publicul rus, acestea fiind în fapt ecoul unor declarații recente ale liderului de la Kremlin.
Astfel, într-un clip din această întrunire apărut în presa rusă, președintele Aleksandr Lukașenko îi arată liderului de la Kremlin planurile grupului Wagner de a ataca Polonia. Acest subiect vine în contextul în care Putin a declarat săptămâna trecută că o mare parte a teritoriului Poloniei reprezintă un cadou din partea lui Stalin, mesaj destinat exclusiv publicului rus, în opinia specialiștilor.
Ideea unui atac asupra unui stat NATO din partea grupului para-militar este însă primită cu ironie de către experții militari. Aceștia notează că, nu doar forțele NATO din Polonia, acolo unde se află mai multe divizii SUA, dar și armata poloneză ar ajunge la Minsk în câteva ore.
Un alt mesaj transmis de președintele Belarusului vizează contraofensiva ucraineană. Aflată într-o fază în care armata ucraineană lovește punctele logistice și artileria rusă pentru a putea declanșa atacuri în forță, Lukașenko i-a spus lui Putin că aceasta a și eșuat. Este același mesaj transmis de liderul rus în ultima perioadă și vine să asigure, într-un moment în care poziția sa a fost șubrezită de rezolva Wagner, că lucrurile pe front stau bine.
“Nu există nicio contraofensivă”, a spus Lukaşenko. “Ea există, dar a eşuat”, l-a corectat Vladimir Putin.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a criticat duminică dimineața atacul cu rachete al Rusiei asupra orașului Odesa, atac în urma căreia a fost lovită și Catedrala Schimbării la față.
„Este sfâșietor să urmărești scenele de distrugere din Odesa, un oraș drag multor moldoveni.
Condamnăm atacurile aeriene continue ale Rusiei asupra orașelor pașnice, a cartierelor rezidențiale și a centrului istoric, patrimoniu UNESCO. Inimile și mințile noastre sunt alături de Ucraina”, a scris președintele Moldovei pe Twitter.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu locuitori ai orașului Odesa care ajută la curățarea și salvarea obiectelor de cult din catedrala ortodoxă.
O persoană a murit iar alte 18, inclusiv trei copii, au fost rănite în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei asupra orașului Odesa. Autoritățile ucrainene au precizat că atacul a început după miezul nopții, armata rusă folosind rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr.
„Odesa: un alt atac nocturn al monştrilor. Din păcate, avem un civil care a fost ucis”, a precizat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe Telegram.
Autoritățile ucrainene au precizat că a fost lovită și Catedrala Schimbarea la față, catedrală aflată în patrimoniul UNESCO, construită în anul 1794. Mai multe filmări publicate pe rețelele sociale arată o parte a clădirii distrusă, fiind cuprinsă de flăcări.
Mai multe imagini din interiorul catedralei arată că, pe lângă distrugerea suferită de clădirea în sine, a fost distrus și o parte din altarul bisericii. „Putin își exprimă dragostea față de civilizația creștină prin bombardarea unei biserici ortodoxe istorice”, a comentat pe Twitter cunoscuta jurnalistă americană, Anne Applebaum.
Război în Ucraina, ziua 515. Noi muniții antiaeriene pentru lansatoarele autopropulsate Gepard, care sunt esențiale pentru doborârea dronelor rusești, urmează să fie predate forțelor ucrainene cât mai curând posibil. Anunțul a fost făcut de Armin Papperger, șeful companiei germane Rheinmetall, relatează jurnaliștii de la Bild, citați de eurointegration.
Potrivit publicației, pentru a rezolva problema lipsei acute de muniție, compania Rheinmetall a instalat în câteva luni o nouă linie de producție la fabrica sa din Unterluss (Saxonia Inferioară), ceea ce de obicei durează ani de zile. Se menționează că Rheinmetall urmează să furnizeze 300.000 de obuze pentru Gepard, dintre care 40.000 vor fi livrate în acest an.
Potrivit sursei citate, Germania s-a confruntat cu o criză de această muniție, deoarece Gepardul datează din anii 1980 și nu a mai existat documentație pentru a le opera. Așa că inginerii au transformat muniția existentă de 35 mm, concepută pentru armamentul de bord al BMP-urilor, pentru a fi folosită în tunurile antiaeriene.
“Aceste produse salvează vieți. Fiecare dronă doborâtă este importantă pentru oamenii din Kiev și din alte orașe care se tem de noi atacuri în fiecare zi”, a declarat Armin Papperger, șeful Rheinmetall.
Anterior, s-a raportat că partea germană a confirmat livrarea unui lot de ajutoare militare către Ucraina, printre care șase instalații Gepard, 3.230 de obuze de calibru 155 mm și multe altele. Înainte de aceasta, s-a aflat că autoritățile din Germania, în cooperare cu Statele Unite ale Americii, intenționează să transfere Ucrainei încă 45 de sisteme de apărare antiaeriană autopropulsate Gepard până la sfârșitul anului, pentru a-și consolida apărarea aeriană.
Directorul general al concernului german de armament Rheinmetall, Armin Papperger, a comentat declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a calificat viitoarea uzină a concernului din Ucraina drept o “țintă legitimă”.
În timpul unui briefing de joi, Zaharova a declarat că uzina de vehicule blindate a Rheinmetall din Ucraina, dacă va fi construită, va fi “o țintă legitimă” pentru armata rusă. În pofida acestor declarații, directorul general al concernului a declarat că nu renunță la planurile de înființare a uzinei din Ucraina și că intenționează, de asemenea, să o protejeze de atacuri cu sisteme de apărare antiaeriană de producție proprie.
“Pentru noi, cei de la Rheinmetall, sarcina cheie este de a ne sprijini partenerii ucraineni în lupta pentru libertate și democrație și de a le satisface nevoile urgente cât mai curând posibil”, a adăugat Papperger.
Rheinmetall înființează o unitate de producție în Ucraina împreună cu compania ucraineană de stat Ukroboronprom. Potrivit reprezentanților companiei germane, de pe linia de producție din Ucraina vor ieși muniții, vehicule blindate, precum și tancuri de luptă principale Pantera.
Ulterior, se planifică ca uzina să producă până la 400 de tancuri de luptă pe an și să repare vehiculele blindate Fuchs. La începutul lunii iulie s-a raportat că societatea mixtă se va deschide în următoarele 12 săptămâni. Așadar, compania germană urmează să semneze contracte pentru alte două societăți mixte, una pentru muniții și cealaltă pentru apărare aeriană. Rheinmetall este cel mai mare producător de armament din Germania. Întreprinderea valorează peste zece miliarde de euro.