Luni dimineață, două rachete lansate de ruși au lovit o clădire cu patru etaje a unei instituţii de învăţământ şi o clădire rezidenţială cu nouă etaje, din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
De la o oră la alta, bilanțul victimelor în rândul civililor a fost în continuă creștere. Cele mai noi date oferite de serviciile de stat de urgență din Ucraina indică faptul că, până la ora 13.30, patru persoane au murit și alte 43 au fost rănite în urma exploziei.
”În operațiunile de căutare și salvare sunt implicate în total 230 de persoane și 57 de vehicule, inclusiv 85 de salvatori și 22 de vehicule de la Serviciul de Stat de Urgență”, se arată într-un comunicat al ucrainenilor, citat de Sky News.
Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk pe 31 iulie, provocând moartea a cel puțin o persoană și rănirea a cel puțin 10, a anunțat ministrul de interne Ihor Klymenko.
“O rachetă a lovit o clădire cu patru etaje a unei instituții de învățământ. Probabil că există persoane sub dărâmături. A doua rachetă a distrus părți din etajele patru până la nouă ale unei clădiri rezidențiale. A izbucnit un incendiu. Bilanțul de la ora 10:15 arată că o persoană a murit, iar alte 10 persoane au solicitat asistență medicală”, a scris ministrul pe Telegram.
Zelenski a distribuit luni dimineața un videoclip din orașul său natal Krivoi Rog, unde un atac cu rachete rusești a distrus peste noapte o clădire rezidențială. Rusia a bombardat, de asemenea, orașul Herson. Zelenski a raportat că există morți și răniți, iar mai multe persoane sunt probabil prinse sub dărâmături.
„Regiunile din Ucraina sunt bombardate de ocupanți, care continuă să terorizeze orașele și oamenii pașnici. Krivoi Rog, Herson. Au fost lovite clădiri rezidențiale, o clădire universitară, o intersecție. Din păcate, există morți și răniți. Este posibil să existe oameni sub dărâmături. Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații din cauza terorii rusești.
Salvatorii și toate serviciile necesare sunt pe teren și lucrează. Încercăm să salvăm cât mai mulți oameni posibil. În ultimele zile, inamicul s-a încăpățânat să atace cu încăpățânare orașele, centrele orașelor, bombardând obiecte și locuințe civile. Dar această teroare nu ne va speria și nu ne va frânge”, a scris președintele Ucrainei.
Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, aflată la granița cu Ucraina, a anunțat că forțele ucrainene au atacat, duminică noaptea, cu drone un comisariat de poliție.
“Forţele ucrainene au atacat noaptea districtul Trubcevski. O dronă a lovit comisariatul de poliţie din acest district. Nicio victimă”, a transmis oficialul rus.
În ultimele zile, atacurile cu drone ale forțelor ucrainene asupra teritoriilor rusești s-au întețit. Duminică dimineața, oficialii ruși au transmis că au respins două atacuri cu drone, unul asupra Peninsulei Crimeea, teritoriu ocupat ilegal de către Rusia în 2014, și unul asupra Moscovei. Capitala Rusiei se află la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina, însă în ultimele luni, forțele ucrainene și-au întețit aceste atacuri.
Liderii celor două țări aflate în conflict nu par dispuși la un compromis, astfel că o soluție negociată a războiului pare, cel puțin pe termen scurt, foarte improbabilă. Volodomir Zelenski consideră atacurile ucrainene pe teritoriul rus ca „un proces inevitabil, absolut corect”, în timp ce Vladimir Putin condiționează începerea negocierilor de încetare oricăror ostilități din partea ucraineană.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, la Ivano-Frankivsk, că războiul ajunge pe teritoriul Rusiei, „în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare”, informează AFP, preluată de Agerpres. „Este un proces inevitabil, natural şi absolut corect”, a continuat Zelenski.
Deși nu a invocat acest lucru explicit, liderul de la Kiev s-a referit la atacul cu drone care a avut loc asupra Moscovei în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Autoritățile ruse au anunțat că au dejucat un atac cu trei drone, Ministerul Apărării anunțând că una a fost doborâtă, iar celelalte două au fost bruiate electronic și s-au prăbușit într-un complex de clădiri.
Aeroportul Vnukovo, situat la sud-vest de Moscova, a fost închis pentru scurt timp traficului, iar zborurile au fost deviate, a transmis agenţia rusă de ştiri TASS, însă la scurtă vreme a fost anunțată reluarea zborurilor de pe Vnukovo.
Tot duminică și-a făcut apariția publică și președintele Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă. Referitor la șansele unei păci între cele două state, președintele rus a spus că aceasta nu poate fi încheiată în condițiile în care ucrainenii continuă să atace pozițiile ruse.
„Armata ucraineană este în ofensivă, este în atac, în ceea ce se numeşte o ofensivă strategică la scară mare (…) Noi nu putem declara un armistiţiu în timp ce suntem atacaţi”, a declarat președintele Rusiei.
Practic, el a condiționat începerea negocierilor de menținerea actuală a liniei frontului. Poziția sa este diametral opusă față de cea a lui Volodomir Zelenski care a spus în mai multe rânduri că negocierile ruso-ucrainene pot începe doar după ce Putin își retrage armata din teritoriile ocupate în Ucraina.
În schimb, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a fost mult mai agresiv în declarații decât șeful său de la Kremlin, invocând indirect o prevedere a doctrinei militare ruse potrivit căreia este permisă utilizarea bombei atomice și în cazul unui atac convențional, dacă acesta este amenințare majoră pentru Rusia.
„Închipuiţi-vă că dacă (…) ofensiva susţinută de NATO are succes, iar ei rup o parte din teritoriul nostru, am fi obligaţi să folosim o armă nucleară, conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei. Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune. Deci inamicii noştri ar trebui să se roage pentru luptătorii noştri. Aceştia asigură că nu va începe un incendiu nuclear global”, a scris Medvedev pe o rețea de socializare.