News

Război în Ucraina, ziua 529. Alertă totală la Moscova. Dronele au adus panica peste capitala Rusiei. Toate zborurile de pe aeroportul Vnukovo au fost suspendate

Război în Ucraina, ziua 529. Moscova promite represalii în urma atacului ucrainean asupra unui petrolier civil în Marea Neagră
06.08.2023 | 14:15
Razboi in Ucraina ziua 529 Alerta totala la Moscova Dronele au adus panica peste capitala Rusiei Toate zborurile de pe aeroportul Vnukovo au fost suspendate
Ucraina a atacat petrolierul rusesc cu o dronă Sursa foto: The Guardian
ADVERTISEMENT
06-08-2023
11:14

Moscova închide aroportul Vnukovo

Aeroportul Vnukovo din Moscova a suspendat duminică zborurile, invocând motive nespecificate, care nu se află sub controlul său, a anunțat agenția de presă TASS, citată de Reuters.

Vnukovo a efectuat anterior suspendări similare atunci când capitala rusă a fost atacată de drone săptămâna trecută.

Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a declarat că o dronă ostilă a fost distrusă duminică de apărarea antiaeriană în timp ce se apropia de Moscova.

“Astăzi, la orele 11:00, o dronă a încercat să ajungă la Moscova. A fost distrusă în timp ce se apropia, de către forţele de apărare antiaeriană”, a scris Sobianin pe Telegram. Săptămâna trecută, Rusia a acuzat Ucraina de două atacuri cu dronă asupra Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 529. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova va riposta la atacul asupra unui petrolier civil în apropierea strâmtorii Kerch.

Război în Ucraina, ziua 529. Rusia jură răzbunare după atacul asupra unui petrolier civil

“Regimul de la Kiev, fără a întâmpina nicio condamnare din partea țărilor occidentale și a organizațiilor internaționale, aplică în mod activ noi metode teroriste, de data aceasta în apele Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii și autorii lor vor fi pedepsiți în mod inevitabil”, a amenințat Maria Zaharova, citată de The Guardian.

Un petrolier rusesc aflat în strâmtoarea Kerch, în largul Crimeei ocupate, a devenit ultima țintă de profil înalt care a fost lovită de o dronă navală ucraineană, în timp ce agenția maritimă a Kievului a avertizat că toate porturile rusești ar trebui să fie considerate acum o “zonă cu risc de război”.

ADVERTISEMENT

Atacul de sâmbătă dimineața devreme asupra unei nave identificate ca fiind Sig a fost al doilea atac naval de acest fel într-o perioadă de 24 de ore, după ce vineri a fost distrus un vas rusesc de debarcare în afara portului Novorossiisk din Marea Neagră.

O înregistrare video difuzată de autoritățile ucrainene pare să arate o dronă maritimă fără pilot care lovește partea laterală a navei Sig, de 141 de metri, sub pavilion rusesc, în întunericul nopții.

ADVERTISEMENT

Nava a trebuit să fie salvată de două remorchere după ce a pierdut motoarele, a relatat agenția de știri rusă de stat Tass, dar s-a afirmat că nu au existat răniți grav și că nu a fost deversat combustibil în mare.

Pe canalul rusesc de Telegram Baza, fotografii interne au dezvăluit avarii semnificative la o serie de compartimente ale navei. Explozia a fost vizibilă din Crimeea ocupată de Rusia.

ADVERTISEMENT

Vladimir Rogov, șeful administrației numite de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei, a împărtășit ceea ce părea a fi o înregistrare a unui apel de urgență de pe Sig, în care se aude un membru al echipajului spunând că “sala motoarelor este complet inundată” și că nava nu se poate mișca.

Nava, veche de nouă ani, care are 11 membri ai echipajului, este cunoscută pentru că a furnizat petrol forțelor rusești, inclusiv celor care operează în Siria. De patru ani se află sub sancțiuni occidentale care îi restricționează operațiunile.

Rogov a afirmat pe canalul său de Telegram: “Un astfel de atac este menit nu numai să forțeze Rusia să se întoarcă la afacerea rușinoasă cu cereale, ci și să pună parțial în pericol capacitățile logistice ale forțelor armate ale Rusiei în Orientul Mijlociu”.

ADVERTISEMENT