News

Război în Ucraina, ziua 530. Tentativă de asasinare a lui Zelenski, dejucată de serviciile de securitate

Război în Ucraina, ziua 530. Atacuri cu drone de ambele părți ale frontului. Moscova a lovit un centru de transfuzii sanguine
07.08.2023 | 13:35
Razboi in Ucraina ziua 530 Tentativa de asasinare a lui Zelenski dejucata de serviciile de securitate
Ucraina a avariat două poduri spre Crimeea Sursa foto: Twitter Anton Gerashchenko
ADVERTISEMENT
07-08-2023
10:44

Încă o tentativă de asasinare a lui Zelenski, prevenită de SBU

Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a anunțat că a reușit să rețină o informatoare rusă care ar fi fost implicată în planificarea unui posibil atac aerian rusesc în regiunea Nicolaev, în timpul vizitei recente a președintelui Ucrainei. Conform informațiilor furnizate de SBU și preluate de CNN, femeia este acuzată că a colectat informații cruciale cu privire la vizita președintelui și ar fi avut misiunea de a furniza detalii necesare pentru desfășurarea atacului planificat.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită în regiunea Nicolaev la sfârșitul lunii iulie, iar SBU a dezvăluit că femeia reținută a fost angajată în adunarea de date despre traseul președintelui în această regiune. Potrivit declarației emise de SBU, ea ar fi încercat să obțină informații despre ora și locațiile exacte ale traseului șefului statului în cadrul vizitei sale.

Agenții SBU au interceptat comunicările suspectei și au dezvăluit că aceasta avea, de asemenea, sarcina de a identifica pozițiile sistemelor de război electronic și depozitele de muniție ale forțelor armate ucrainene. Femeia, ale cărei detalii personale nu au fost încă dezvăluite public, locuiește în Ochakov, în sudul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 530. Podul Chonhar, care duce spre Crimeea, a fost avariat astăzi de o lovitură de rachetă ucraineană, a anunțat agenția de presă RIA, care l-a citat pe șeful numit de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.

Război în Ucraina, ziua 530. Kievul a lovit cu drone două poduri spre Crimeea

Ucraina a mai lovit anterior, în iunie, același pod, unul dintre puținele legături dintre Crimeea și Ucraina continentală. Guvernatorul interimar al regiunii Herson, Volodimir Saldo, a declarat pe canalul său Telegram că podul care traversează strâmtoarea Tonki, de lângă Crimeea, a fost de asemenea avariat, împreună cu o școală.

ADVERTISEMENT

”În total, teroriștii de la Kiev au tras 12 rachete, 9 au fost doborâte de apărarea noastră aeriană. Un civil a fost rănit, trecând peste pod în momentul sosirii. Conducta de gaz de la câmpul Strelkovskoie la Genichesk, care trecea pe lângă pod, a fost, de asemenea, întreruptă. Mai mult de 20.000 de locuitori ai orașului au rămas fără alimentare cu gaz.

Podul nu are o semnificație militară importantă. După ce a trecut la terorismul de stat, ca întotdeauna, lovește în mod josnic și josnic infrastructura civilă pentru a perturba viața pașnică a oamenilor”, a spus Saldo.

ADVERTISEMENT

Imagini cu Zelenski semnând o rachetă Storm shadow au fost publicate de guvernul ucrainean, în momentul în care s-a aflat că armamentul anglo-francez a fost folosit pentru a lovi duminică două poduri importante care leagă Crimeea de zonele ocupate ale Ucrainei.

Moscova a bombardat un centru de transfuzii

Un asalt în mai multe valuri, desfășurat peste noapte în Ucraina, despre care se spune că ar fi o ripostă la loviturile reușite împotriva navelor militare rusești, a ucis patru persoane și a distrus un centru de transfuzii de sânge, chiar dacă apărarea aeriană a țării a doborât 30 din cele 40 de rachete de croazieră și zeci de drone Shahed.

ADVERTISEMENT

Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale din regiunea estică Harkov, a declarat că, pe lângă cele două victime din regiunea sa, patru persoane au fost rănite, în timp ce Volodimir Zelenski a condamnat lovitura cu “bombă aeriană ghidată” împotriva unui centru medical drept o crimă de război a “bestiilor”.

Într-unul dintre cele mai aglomerate atacuri de noapte din ultimele săptămâni, președintele Ucrainei a raportat mai mulți morți și răniți în urma unui atac asupra unui centru de transfuzii de sânge din Kupiansk, un oraș din Harkov. Oficialii de la Kiev au declarat că cel puțin patru persoane în total au fost ucise în cursul nopții și că informațiile continuă să sosească.

ADVERTISEMENT

“Numai această crimă de război spune totul despre agresiunea rusă”, a scris Zelenski pe Twitter. “Bestii care distrug tot ceea ce permite pur și simplu viața. Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare pentru toți cei care prețuiesc viața.”

ADVERTISEMENT