LIVE Actualizat 30-08-2023
16:00

Război în Ucraina, ziua 553. Kremlinul admite în premieră ipoteza că Prigojin ar fi fost ucis / Șapte avioane rusești distruse la Pskov

Război în Ucraina, ziua 553. SUA anunță un nou ajutor militar consistent pentru armata Kievului, în valoare de peste 200 de milioane de euro.
30.08.2023 | 18:55
Razboi in Ucraina ziua 553 Kremlinul admite in premiera ipoteza ca Prigojin ar fi fost ucis  Sapte avioane rusesti distruse la Pskov
Război în Ucraina, ziua 553. SUA, un nou ajutor militar pentru Kiev. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
30-08-2023
16:00

Războiul se deplasează ”tot mai mult pe teritoriul Rusiei”

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski, a anunțat că recentele atacuri cu drone asupra Rusiei sunt un indiciu clar că ”războiul se deplasează din ce în ce mai mult pe teritoriul Rusiei”.

Fără a-și revendica responsabilitatea pentru atacurile asupra Rusiei, consilierul a transmis că Ucraina ”aderă strict la obligația de a nu folosi armele partenerilor săi pentru a lovi teritoriul Rusiei și acționează exclusiv în conformitate cu principiile războiului defensiv”.

30-08-2023
12:11

Rusia admite posibilitatea ca Evgheni Prigojin să fi fost ucis

Kremlinul a anunțat miercuri că ancheta cu privire la accidentul aviatic în care a murit șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, include posibilitatea ca accidentul să fi fost cauzat în mod deliberat, aceasta fiind prima admitere fără echivoc a faptului că Prigojin ar fi putut fi ucis.

“Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, inclusiv versiunea – ştiţi despre ce vorbim – să spunem, o atrocitate deliberată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Să aşteptăm rezultatele anchetei noastre ruseşti”, a adăugat el.

Avionul privat Embraer, fabricat în Brazilia, pe care Prigojin l-a folosit pentru a călători de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbușit pe 23 august la nord de Moscova, ducând la moartea celor zece persoane aflate la bord. Printre ele s-au numărat alți doi membri importanți ai grupului Wagner, cei patru bodyguarzi ai lui Prigojin și echipajul format din trei persoane.

30-08-2023
09:38

Ucrainenii au distrus şapte avioane ruseşti pe aeroportul din Pskov

Conform unor informații publicate de Nexta, dar neconfirmate încă din surse oficiale, rușii au rămas fără șapte avioane în urma atacului ucrainean de miercuri dimineaţă. „Două Il-76 au fost complet distruse, patru au fost avariate”, scrie şi presa rusă. De asemenea, un avion Tu-22 a fost avariat.

Din cauza atacurilor, aeroportul Pskov este închis miercuri pentru zboruri civile, a anunțat Agenția Rusă de Transport Aerian. Potrivit site-ului oficial, de pe aeroport are curse regulate către Kaliningrad, Moscova, Soci, Kazan și Minsk.

Atacuri ale dronelor ucrainene au fost raportate şi la Briansk, Kaluga, Orlov şi Riazan, precum şi în peninsula Crimeea.

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un avion al aviaţiei maritime a Flotei Mării Negre a distrus în Marea Neagră patru ambarcaţiuni militare rapide ucrainene, care aveau la bord până la 50 de persoane. “La 30 august, în jurul orei 00:00, ora Moscovei, un avion de aviaţie navală al Flotei Mării Negre a distrus în apele Mării Negre patru ambarcaţiuni militare rapide cu grupuri de debarcare ale personalului forţelor pentru operaţiuni speciale ucrainene, în total până la 50 de persoane”, a transmis ministerul de la Moscova.

30-08-2023
08:19

Cel mai puternic atac rusesc asupra Kievului din primăvară, doi morți

Doi tineri cu vârste de 26 şi 36 de ani, care lucrau ca paznici în tura de noapte pentru o companie din Kiev au murit miercuri dimineaţă, după ce au fost loviţi de fragmente de proiectile ruseşti doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

În districtul Şevcenko, unde au murit cei doi bărbaţi, dar şi în districtul Darniţkii, mai multe clădiri au fost avariate în urma căderii resturilor de obuze, care au provocat incendii în unele dintre locurile afectate.

“Kievul nu a mai avut parte de un atac atât de puternic din primăvară”, a scris pe Telegram Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. Alte două persoane au fost rănite în capitala Ucrainei, şi cel puţin trei persoane au fost rănite în diferite zone ale regiunii Kiev ca urmare a căderii fragmentelor de drone care au provocat şi pagube materiale.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forţelor armate ucrainene, a declarat că apărarea antiaeriană a ţării sale a doborât toate cele 28 de rachete trase de Rusia şi 15 din cele 16 drone lansate în timpul nopţii de marţi spre miercuri.

Un reporter AFP a auzit cel puțin trei explozii puternice în centrul Kievului în jurul orei 5 dimineața, ora locală.

După cum a declarat Serghei Popko, forţele ruse au lansat atacul în două faze. Prima a constat într-un val de drone kamikaze Shahed proiectate de Iran, lansate din nord în mai multe grupuri din diferite direcţii. La scurt timp după aceea, au fost lansate şi rachetele, de pe aeronavele strategice de luptă Tu-95, din direcţia Mării Caspice.

Război în Ucraina, ziua 553. SUA, prin vocea Secretarului de stat Antony Blinken, a anunțat marți un nou pachet de asistență militară pentru armata ucraineană în valoare de 250 de milioane de dolari.

Război în Ucraina, ziua 553. SUA, un nou ajutor militar pentru Kiev

Contraofensiva ucraineană nu merge deloc conform planurilor și așteptărilor regimului de la Kiev. În aceste condiții, sprijinul militar al partenerilor din occident este unul vital.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii, principalul punct de aprovizionare cu armament al Ucrainei, vine cu un nou anunț major. “Rusia a început acest război şi i-ar putea pune capăt oricând, retrăgându-şi forţele din Ucraina şi încetând atacurile brutale. Până când o va face, SUA şi aliaţii şi partenerii lor vor sta împreună alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Blinken într-o declaraţie scrisă, înainte de a vorbi de pachetul miliar.

“Acest pachet va ajuta forţele ucrainene pe câmpul de luptă şi le va sprijini apărarea antiaeriană în timp ce Rusia continuă să lanseze atacuri brutale împotriva poporului ucrainean”, a declarat şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

Aceasta a mai dezvăluit că acest pachet include include rachete AIM-9M pentru apărarea aeriană, sisteme de detectare a minelor şi faimoasele rachete Javelin, care au devenit un simbol al rezistenţei ucrainene la începutul războiului deoarece au distrus numeroase blindate folosite de Rusia la începutul ofensivei.

De asemenea, SUA vor trimite Ucrainei cantităţi mari de muniţie pentru diferite tipuri de arme, inclusiv muniţie pentru sistemul de rachete HIMARS, muniţie de artilerie de 155 şi 105 milimetri şi trei milioane de cartuşe de muniţie pentru arme de calibru mic, scrie Sky News.

ADVERTISEMENT

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, Statele Unite au alocat aproximativ 63 de miliarde de dolari pentru acest stat, inclusiv peste 43 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă militară.

Casa Albă sugerează că Moscova este în spatele morții lui Prigojin

Marți, 29 august, a avut loc înmormântarea liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Totul s-a desfășurat într-un mediu privat, potrivit companiei Concord Management, care este deținută de Prigojin.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, de la Washington au venit declarații care acuză regimul lui Putin de asasinarea liderului mercenarilor. ”Știm cu toții că Kremlinul are o istorie lungă de asasinare a oponenților”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe. ”Este foarte clar ce s-a întâmplat aici”, a mai punctat aceasta.

Comentariul Casei Albe a fost cea mai directă declarație a SUA de până acum cu privire la posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să fi ordonat uciderea lui Prigojin. Acesta din urmă a lansat o scurtă revoltă împotriva Kremlinului în iunie.

ADVERTISEMENT