LIVE Actualizat 03-09-2023
06:15

Război în Ucraina, ziua 557. Atac cu drone asupra Odessei și a porturilor de la Dunăre

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că mult discutata contraofensivă ucraineană merge ”înainte”, în ciuda celor care ar fi de altă părere.
03.09.2023 | 09:07
Razboi in Ucraina ziua 557 Atac cu drone asupra Odessei si a porturilor de la Dunare
Război în Ucraina, ziua 557. Zelenski, anunț important
ADVERTISEMENT
03-09-2023
06:15

Atac cu drone al Rusiei asupra Odessei

Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un nou atac cu drone care a durat 3 ore și jumătate. Autoritățile de la Kiev au anunțat că a fost vizată zona sudică a regiunii Odessa, fiind lovită o infrastructură portuară de pe Dunăre. Cel puțin două persoane au fost rănite, transmite Reuters.

“În noaptea de 3 septembrie 2023, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu drone Shahed-136/131 din sud și sud-est”, au scris Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram, adăugând că 22 de drone au fost distruse dintr-un total de 25 lansate.

Comandamentul militar de sud al Ucrainei a declarat pe rețelele de socializare că cel puțin doi civili au fost răniți în atacul asupra a ceea ce a spus că a fost “infrastructura civilă de pe Dunăre”.

Dunărea a devenit principala rută a Ucrainei pentru exportul de cereale de la prăbușirea unui acord mediat de ONU în iulie, care permitea Kievului să își transporte cerealele prin Marea Neagră.

Nu au existat detalii cu privire la instalația portuară care a fost lovită. Armata a declarat că un incendiu care a rezultat în urma atacului la instalația respectivă a fost stins rapid.

Unele publicații ucrainene au raportat explozii în portul Reni, unul dintre cele două porturi majore de pe Dunăre pe care Ucraina le operează.

Zelenski a declarat că mult analizata contraofensivă a Kievului înaintează, după ce a făcut câteva mici câștiguri în campania sa de recucerire a teritoriului confiscat de Rusia. ”Forțele ucrainene merg înainte. În ciuda a tot și indiferent de ce spune cineva, avansăm, iar acesta este cel mai important lucru. Suntem în mișcare”, a transmis Zelenksi pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

Război în Ucraina, ziua 557. Zelenski, anunț important

Nu este clar la cine se referă Zelenski, dar contraofensiva, care a început la începutul acestui an, nu a făcut încă un progres semnificativ. Cu toate acestea, în această săptămână, forțele de la Kiev au anunțat străpungerea primei linii de apărare a rușilor în sud. Declarația lui Zelenski susține ceea ce ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba i-a spus vineri Christianei Amanpour de la CNN.

ADVERTISEMENT

Kuleba a spus că partenerii Ucrainei, inclusiv Statele Unite ale Americii, ”înțeleg că lucrurile se mișcă într-o direcția bună” și că nu există nicio ”încetinire” în curs. Oficialul de la Kiev a adăugat că cei care critică ritmul contraofensivei ar trebui să acorde mai multă atenție soldaților care o conduc.

”Cum te simți când te întorci din misiune și îți iei telefonul înapoi, îl deschizi și începi să citești pe toți oamenii deștepți care spun cât de încet ești și că nu te descurci suficient de bine?”, a declarat Kuleba. Cert e că Ucraina se concentrează pe consolidarea câștigurilor pe câmpul de luptă, în timp ce SUA și Zelenski vorbesc despre contraofensivă.

ADVERTISEMENT

”Consolidarea” a rămas cuvântul de ordine pentru forțele armate ucrainene, după recentele câștiguri modeste din regiunea Zaporojie de sud, în timp ce personalitățile politice de la Kiev, precum și oficialii americani, au respins sugestiile că această contraofensivă ucraineană se mișcă prea încet.

”Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiunea ofensivă pe (axa) Melitopol, consolidându-și pozițiile și efectuând foc de contrabaterie”, a scris Statul Major al armatei într-o actualizare de sâmbătă pe Facebook. Melitopol este situat la sud de orașul Zaporojie. Ucraina și-a concentrat eforturile în jurul satului Robotyne în ultimele săptămâni, încercând să se deplaseze spre sud, spre orașele ocupate de pe sau în apropierea coastei Mării Azov.

ADVERTISEMENT

Un canal neoficial Telegram aparținând Brigăzii 46 a Ucrainei a sugerat că au existat noi câștiguri limitate ucrainene la sud-est de Robotyne, postând: ”Există o extindere a capului de pod de-a lungul liniei de apărare a inamicului în direcția Verbove. Zona de control este extinsă pentru acțiuni ulterioare”.

Canalul a raportat și lupte pe un teren mai înalt, în afara satului vecin Novoprokopivka. În replică, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a respins patru atacuri ucrainene în zona din jurul Robotyne și Verbove. Site-ul de bloguri militare ruse Rybar a declarat că forțele ruse au opus o rezistență puternică în jurul așezării Verbove. Rușii au recunoscut că Robotyne este acum pe deplin sub controlul Ucrainei, deși a susținut că forțele Kievului au suferit pierderi masive în lupte.

ADVERTISEMENT

Actuala contraofensivă a Ucrainei împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei este în desfășurare de trei luni și au existat îngrijorări tot mai mari că nu reușește să obțină rezultatele așteptate. John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a abordat vineri aceste preocupări, declarând că forțele ucrainene au făcut ”progrese notabile” în ultimele trei zile, obținând ” un oarecare succes împotriva celei de-a doua linii de apărare a Rusiei”.

ADVERTISEMENT