News

Război în Ucraina, ziua 56. Rusia, noi avertismente contra intrării Suediei și Finlandei în NATO. Zelenski, despre armata rusă: „Cea mai barbară și inumană din lume”

Atacurile din Donbas s-au întețit în ultimele 24 de ore, astfel că majoritatea specialiștilor consideră că asistăm la a doua fază a invaziei din Ucraina. Iar Rusia a vorbit din nou despre arme nucleare
20.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 56 Rusia noi avertismente contra intrarii Suediei si Finlandei in NATO Zelenski despre armata rusa Cea mai barbara si inumana din lume
De ce agită propagandiștii Kremlinului ipoteza unui atac nuclear. Ce spune ministrul apărării că se întâmplă la Moscova
ADVERTISEMENT
20-04-2022
21:02

A supraviețuit Holocaustului, dar a murit într-un subsol din Mariupol

Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că o femeie care a supraviețuit ocupației naziste a Mariupolului în Al Doilea Război Mondial a murit în orșul asediat.

Este vorba despre Vanda Obiedkova, de 91 de ani, care a murit în urmă cu câteva zile în timp ce se adăpostea de bombardamente într-un subsol.  Fără acces la apă, electricitate și căldură, familia ei „trăia precum animalele”, a declarat fiica acesteia, Larissa, pentru Chabad.org.

Vanda Obiedkova avea 10 ani când trupele Germaniei au intrat în oraș, în 1941. Mama ei a fost prinsă și executată de naziști, alături de alte mii de evrei, în timp ce Vanda a reușit să scape. „Mama iubea Mariupolul, niciodată nu a vrut să plece din oraș”, a mai spus Larissa, fiica bătrânei.

Luna trecută, un alt supraviețuitor al Holocaustului a murit la Harkiv, în Ucraina.

20-04-2022
18:21

Irina Vereșciuk: Coridorul umanitar din Mariupol nu a funcționat conform planului

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a scris pe Telegram că „astăzi nu a funcționat așa cum a fost plănuit coridorul umanitar de la Mariupol”.

Cu toate că mai multe zeci de oameni au reușit să plece din Mariupol la Zaporijjia, primarul orașului-port a declarat că spera să poată să fie evacuați circa 6.000 de locuitori.

Irina Vereșciuk a mai spus că eșecul operațiunii umanitare se datorează „lipsei de control a Rusiei asupra propriilor militari din teren”.

Vicepremierul ucrainean a adăugat că „ocupanții ruși nu au fost capabili să transporte la timp refugiații spre punctele în care autobuzele și ambulanțele îi așteptau”. Iar Consiliul Local din Mariupol a criticat „dezorganizarea și neglijența” trupelor Rusiei. 

Dar operațiunea de evacuare a civililor din Mariupol se va relua joi, a spus Irina Vereșciuk, adăugând că se va lupta pentru fiecare dintre locuitorii orașului distrus de atacurile Moscovei. 

20-04-2022
17:59

Pentagonul spune că testul Rusiei cu racheta „Sarmat” nu a fost o surpriză

Oficialii din apărare de la Washington au reacționat după anunțul Rusiei privitor la testarea rachetei intercontinentale Sarmat, spunând că nu reprezintă un pericol pentru SUA.

Pentagon a explicat că acest test nu este o amenințare pentru Statele Unite și aliații săi, atâta vreme cât Kremlinul a notificat în mod corect Washingtonul, în baza obligațiilor asumate prin intermediul tratatului nuclear.

Nu a fost o surpriză”, a declarat, despre test, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ceva mai devreme, Vladimir Putin declarase că noua rachetă Sarmat, capabilă să lovească ținte aflate la distanțe foarte mari, ar trebui să dea de gândit celor care amenință Rusia. 

20-04-2022
16:58

Zeci de civili au reușit să plece din Mariupol

Zeci de civili au reușit să părăsească orașul-port Maiupol, distrus aproape complet de armata Rusiei, în cadrul unui mic convoi de autobuze, a anunțat primarul localității, Vadim Boicenko.

El spusese anterior că un coridor umanitar va fi deschis de la ora 14:o00 între Mariupol și Zaporijjia. 

Agenția Reuters, citată de BBC, a confirmat că oamenii au plecat de la Mariupol spre zone controlate de partea ucraineană. 

Autoritățile locale au declarat că speră să poată evacua circa 6.000 de persoane, iar vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că femeile, copiii și bătrânii vor avea prioritate. 

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a spus la BBC că este deocamdată prea devreme pentru a spune că evacuarea a fost un succes. 

20-04-2022
15:38

Putin către o fetiță din Crimeea: Viața celor din Donbas se va schimba în bine, ca și a ta

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia își va atinge obiectivele militare în Donbas, pentru a permite oamenilor să-și reia viețile obișnuite.

El a mai spus, la o întâlnire desfășurată la Kremlin cu scopul de a promova oportunitățile din Rusia, că Moscova a fost nevoită să lanseze „operațiunea militară specială”, cum e obligată toată lumea să numească invazia Ucrainei, din cauza „tragediei” care avea loc în Donbas.

Iar într-o discuție cu o fetiță din orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea (anexată de Rusia în 2014), invitată la întâlnire, Putin a spus: „Vom acționa consecvent și ne vom asigura că viața acolo va redeveni treptat normală și că se va schimba în bine – așa cum ți s-a întâmplat și ție, la Sevastopol”.

20-04-2022
15:32

„Satan II”, gata de război nuclear. Rusia anunță că a testat cu succes racheta intercontinentală „Sarmat”

Ministerul apărării de la Moscova a anunțat că a realizat cu succes lansarea de test a rachetei intercontinentale „RS-28 Sarmat ICBM”, cunoscută și ca „Satan II”, de la Cosmodromul Plesetsk. 

Astăzi la ora 15:12, ora Moscovei, de la Cosmodromul de teste din Plesetsk, din Regiunea Arhanghelsk, o rachetă intercontinentală Sarmat a fost lansată cu succes dintr-un siloz”, a anunțat Ministerul rus al Apărării. „Lansarea a fost un succes. Caracteristicile constructive au fost coonfirmate la fiecare fază a zborului. Focosul de antrenament a ajuns în zona dorită din baza de antrenament Kura, din Peninsula Kamchatka”, a mai adăugat sursa citată. 

Președintele Vladimir Putin i-a felicitat pe militari pentru succesul testului, mai precizează agenția rusă Tass. 

Rachetele „Sarmat” vor înlocui de acum încolo vechile „Voevoda”. Ministrul Apărării a anunțat că această rachetă va putea zbura hipersonic și că este capabilă să lovească la distanțe mari diverse tipuri de ținte, fiind în același timp imlposibil de interceptat de sistemele antirachetă.

20-04-2022
14:42

Unul dintre oligarhii Rusiei îi cere lui Putin să oprească acest „război nebun”

Unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, Oleg Tinkov, a scris pe Instagram despre invazia din Ucraina, despre care spune că nu aduce nimănui niciun beneficiu, și a cerut oprirea acestui „război nebun”.

Oleg Tinkov este fondatorul companiei financiare globale Tinkoff Bank și proprietar al echipei de ciclism Tinkoff-Saxo. Iar acum este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai Rusiei care condamnă public acțiunile președintelui Vladimir Putin.

Alți doi cunoscuți oligarhi, Mihail Fridman și Oleg Deripaska, au făcut în trecut apeluri la pace, dar s-au abținut de la a-l critica pe Putin. Iar Fridman, un miliardar din domeniul bancar, a și explicat că orice declarație a sa reprezintă un risc nu doar pentru sine, ci și pentru colegii și echipa sa.

Acum, Oleg Tinkov spune că „90%” dintre concetățenii săi sunt contra războiului și că „în orice țară există 10% imbecili”.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Oleg Tinkov (@olegtinkov)

20-04-2022
13:29

MAE al Rusiei, noi avertismente contra intrării în NATO a Suediei și Finlandei

Rusia a avertizat Suedia și Finlanda asupra consecințelor unei eventuale aderări la NATO și pe canale diplomatice, nu doar prin declarații publice, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova. 

Am emis aceste avertismente atât public, cât și prin canale bilaterale“, a spus Zaharova. „Suedia și Finlanda știu despre aceste avertismente, nu este nimic în legătură cu care să fie surprinse, au fost informate cu privire la absolut tot, care vor fi consecințele”, a mai spus purtătoarea de cuvânt. 

Parlamentul Finlandei a început miercuri o dezbatere privitoare la cererea de aderare la NATO, în urma creșterii dorinței de a face acest lucru, printre politicieni și populație, după agresiunea Rusiei în Ucraina. 

Și, în ciuda faptului că Rusia a amenințat cu o escaladare nucleară în Marea Baltică, în cazul în care Finlanda și Suedia se alătură NATO, prim-ministrul Finlandei a spus că țara sa va decide rapid dacă va solicita aderarea.

Suedia, de asemenea, discută despre depunerea unei cereri de aderare la Alianța Nord-Atlantică, în urma agresiunii Kremlinului din Ucraina.

20-04-2022
13:19

Germania nu va mai dezvălui câte arme trimite Ucrainei

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Berlinul a ales să nu mai dezvăluie detalii complete cu privire la armele pe care le trimite în Ucraina. 

Într-o declarație făcută după ce s-a întâlnit cu ministrul leton de externe la Riga, Annalena Baerbock a spus: „vom trimite rachete anti-tanc, Stinger și alte lucruri despre care nu am vorbit niciodată public, așa că aceste livrări ar putea ajunge foarte repede”. 

Ea a adăugat că livrările Germaniei și ale aliaților săi vor ajuta forțele armate ucrainene să-și mențină superioritatea de înzestrare și că soldații Kievului vor primi și instrucția necesară pentru folosirea acestor arme. 

20-04-2022
13:11

Charles Michel la Borodianka: Istoria nu va uita crimele de război comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a ajuns miercuri în Regiunea Kiev, locul unora dintre cele mai atroce crime de război comise de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina.

Michel, alături de Olga Stefanișina, vicepremier și deținătoare a portofoliului Integrării Europene și Euroatlantice, a vizitat localitatea Borodianka, o localitate din Regiunea Kiev care, alături de Bucea, a fost martora barbariei forțelor ruse.

La fel ca la Bucea și în multe alte orașe din Ucraina. Istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără a se face dreptate”, a scris Charles Michel pe Twitter.

20-04-2022
09:09

Forțele ruse, o nouă ofensivă în Donbas. Vizat e oraşul Liman, din regiunea Doneţk

Ofensiva rusă pe partea de sud-est a Ucrainei se intensifică.  Înaltul comandament al armatei ucrainene a informat miercuri despre atacuri spre oraşul Liman, din regiunea Doneţk.

  • 20.000 de locuitori are orașul Liman

Ținta armatei lui Putin este cucerirea Mariupolului şi preluarea sub control total a întregii regiuni Herson, potrivit buletinului actualizat al Statului Major al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front în cea de-a 56-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, notează Ukrinform.

În paralel, continuă asediul Harkovului, al doilea oraş ca importanţă din Ucraina, situat de asemenea în estul ţării, supus unor intense bombardamente de săptămâni în şir, unde a avut loc o regrupare a trupelor ruse.

Reamintim că marți, 19 aprilie, localitatea Kreminna a fost preluată sub control rusesc, primul oraş căzut în mâinile ruşilor după anunţul începerii ofensivei pe tot frontul din Donbas, în est.

20-04-2022
07:38

Președintele Consiliului European Charles Michel, vizită la Kiev

Încă un lider al UE ajunge la Kiev, în plin război. Președintele Consiliului European Charles Michel se află în Capitala Ucrainei.

Oficialul a publicat pe contul său de Twitter o fotografie cu ceea ce pare a fi momentul sosirii în gara din Kiev. ”În inima Europei libere și democrate”, scrie oficialul.

La începutul lunii aprilie, o delegaţie a Uniunii Europene, formată din preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger, a ajuns în Ucraina cu trenul.

20-04-2022
07:16

Coridoare umanitare pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat, miercuri, că a fost convenit un coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din orașul asediat Mariupol.

”Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, tocmai în această direcție ne vom concentra eforturile astăzi. Am reușit să cădem de acord în prealabil asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și bătrâni”, a spus oficialul de la Kiev, notează The Guardian.

Civilii sunt îndemnați să se adune la ora 14:00 (11:00 GMT), iar coloana va continua apoi către Zaporojie prin Berdiansk.

20-04-2022
05:52

Ucraina primește un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari din SUA

Presa americană scrie că Administrația Biden va aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari.

NBC News precizează că această nouă tranşă ar putea include mai multă artilerie şi zeci de mii de obuze pentru ca armata ucraineană să facă față în războiul său în faţa Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat marţi după-amiază că ”preşedintele Biden şi liderii care au participat la apelul din această dimineaţă au discutat despre furnizarea de muniţie şi asistenţă de securitate suplimentare pentru Ucraina”.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, pe 13 aprilie, Joe Biden îi anunţase pe Volodimir Zelenski de un alt ajutor militar american de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele precum vehicule blindate, artilerie şi elicoptere.

20-04-2022
04:48

Volodimir Zelenski: ”Armata rusă se înscrie în istoria lumii ca cea mai barbară și inumană”

Într-un nou interviu televizat, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a lansat noi critici dure în direcția invadatorilor.

Liderul de la Kiev a spus că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept ”cea mai barbară şi inumană”.

”În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse.

Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mai afirmat că, dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partenerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.

”Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie”, a adăugat Zelenski.

20-04-2022
04:12

Ofițer ucrainean din Mariupol: ”S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”

Situația forțelor militare ucrainene care apără orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, este una critică. Acest lucru a fost dezvăluit de un ofițer.

”S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, a afirmat cadrul militar. Acesta a cerut comunităţii internaţionale să treacă la “extragerea” lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

”Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi”, a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, aflată în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.

”Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe”, a adăugat el.

Volina mai spune că armata rusă are ”avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri”.

Ofițerul afirmă că, la uzina Azovstal, pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război.

20-04-2022
03:37

Pentagonul: Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru consolidarea forţelor aeriene

Într-o perioadă în care rușii intensifică ofensiva pe zona de sud și sud-est, Ucraina își consolidează forța aeriană. SUA spune că statul vecin a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Acesta nu a precizat numărul avioanelor sau țările care au furnizat aparatele, scrie Agerpres.

”În prezent, au la dispoziție mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt în cursul unei conferinţe de presă.

Oficialul SUA nu a vorbit nici despre tipul de aeronave furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de mai multe săptămâni, dar a dat de înțeles că sunt avioane de fabricație rusă.

El a mai adăugat că Statele Unite au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar nu au trimis avioane acolo.

Invazia Federației Ruse în Ucraina a intrat în cea de a doua fază, consideră majoritatea analiștilor, după ce încercarea de a cuceri capitala Kiev și de a schimba regimul a eșuat. Dar și aprovizionarea cu arme moderne, de la SUA și aliații săi, continuă cu mare intensitate în aceste zile.

Lupte pe toată linia frontului din Donbas

Forțele Federației Ruse și-au continuat bombardamentele și atacurile asupra liniei frontului din regiunea separatistă Donbas, unde intensitatea luptelor este în creștere. În același timp, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, forțele ucrainene au reușit să respingă înaintarea Rusiei în câteva zone.

ADVERTISEMENT

Frontul din Donbas, cu o lungime de circa 480 de kilometri, are o vechime de opt ani, mai precis din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, iar regiunile separatiste Donețk și Lugansk și-au declarat îndependența. Frontul este într-o zonă de câmpie, fără obstacole naturale majore, iar apropierea de Rusia face foarte probabile atacurile aeriene intense pentru susținerea atacurilor la sol.

Marți, Kremlinul a anunțat bombardarea a peste 1.000 de ținte în noaptea precedentă. Potrivit Kievului, Rusia pare că vrea să slăbească forțele Ucrainei și  să înspăimânte populația civilă. Specialiștii cred că trupele lui Putin caută, prin actualele atacuri, să descopere care sunt punctele slabe ale frontul ucrainean din Donbas.

ADVERTISEMENT

La Mariupol, Rusia încă nu a reușit să cucerească Azovstal, combinatul siderurgic din oraș. Iar apărătorii ucraineni nu s-au predat, în ciuda repetatelor ultimatumuri ale Kremlinului și a amenințărilor. În prezent, Rusia bombardează intensiv și fără discriminare orașul-port Mariupol, ceea ce dovedește incapacitatea Moscovei de a-și atinge obiectivele, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev.

Iar Serviciul secret al Ucrainei, SBU, a anunțat că a interceptat o convorbire telefonică potrivit căreia trupele lui Putin au primit ordinul de a rade de pe fața pământului combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. „În ciuda superiorității numerice, ocupanții ruși nu pot cuceri orașul ucrainean Mariupol. Așa că vor să distrugă total combinatul Azovstal, locul în care luptătorii noștri se apără. Ocupanții neglijează faptul că în subteranele combinatului se află adăpostiți civili. Așa că „rașiștii” pregătesc o „surpriză” de trei tone din cer”, a anunțat SBU.

ADVERTISEMENT

Cât de probabil e un atac nuclear

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a vorbit marți despre războiul din Ucraina și despre temerile comunității internaționale că Moscova va recurge la folosirea de arme nucleare. Întrebat dacă armata Federației Ruse ar ataca cu arme nucleare sau chimice în Ucraina, Lavrov a spus că „doar arme convenționale” sunt folosite în acest moment.

În acest stadiu, luăm în considerare numai opțiunea armelor convenționale”, a spus ministrul rus de externe într-un interviu acordat televiziunii India Today. Lavrov a mai spus că noua etapă a războiului va fi un „moment important”.

ADVERTISEMENT

Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe”, a fost declarația ministrului. „Nu vom schimba regimul din Ucraina, am vorbit despre aceasta de multe ori. Dorim ca ucrainenii să decidă ei înşişi cum vor să trăiască”, a adăugat Lavrov.

ADVERTISEMENT