LIVE Actualizat 18-09-2023
09:55

Război în Ucraina, ziua 572. Zelenski l-a demis pe adjunctul ministrului Apărării

Ziua de luni aduce Rusia și Ucraina în fața unei instanțe internaționale. Cele două state își aduc reciproc acuze.
18.09.2023 | 12:49
Razboi in Ucraina ziua 572 Zelenski la demis pe adjunctul ministrului Apararii
Volodimir Zelenski și Vladimir Putin își trimit reprezentanții la Curtea Internațională de Justiție / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-09-2023
09:55

Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia

Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru interdicțiile impuse produselor agricole ucrainene, a declarat reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu pentru Politico.

Restricțiile impuse de UE în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene pe teritoriul lor, deși au permis tranzitul unei astfel de mărfuri pentru export în altă parte.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de import în cinci țări vecine Ucrainei, Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat vineri propriile restricții la importul de cereale ucrainene. Varșovia, Bratislava și Budapesta declară că acționează în interesul economiilor lor și că doresc să-și protejeze fermierii prin această mișcare.

“Este important să dovedim că aceste acţiuni sunt greşite din punct de vedere legal. Şi de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale”, a declarat Kachka pentru Politico.

Acesta a mai spus că Ucraina ar putea introduce măsuri de retorsiune împotriva Poloniei dacă autorităţile de la Varşovia nu renunţă la măsurile lor suplimentare. “Vom fi forţaţi să reacţionăm prin măsuri care să vizeze noi produse şi vom interzice importurile de fructe şi legume din Polonia”, a adăugat Taras Kachka. 

18-09-2023
09:47

Adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a fost demis

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a fost demisă din funcție împreună cu alți cinci oficiali, a confirmat, luni, guvernul ucrainean.

Maliar a fost o figură proeminentă după invadarea Ucrainei, ea publicând zilnic știri despre situaţia de pe front.

Alături de Hanna Maliar alți cinci oficiali, al căror nume nu a fost deocamdată dat publicităţii, dar se pare că sunt alți miniștri adjuncţi, au fost demiși, scrie Sky News. Guvernul nu a prezentat un motiv pentru demiterea acestora.

Mișcarea anunţată luni vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit la începutul acestei luni pe Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării, înlocuindu-l pe Oleksii Reznikov.

Rusia și Ucraina își trimit, astăzi, reprezentanții, în fața Curții Internaționale de Justiție, într-una din rarele ocazii când cele două state se întâlnesc pe teren neutru, de la începerea războiului.

Rusia nu recunoaște jurisdicția CIJ

Confruntarea dintre cele două state se va desfășura ca urmare a acuzațiilor Kievului referitoare la invazia începută de statul vecin, în februarie 2022. Acțiunea a fost înaintată la scurtă vreme după începerea ostilităților.

ADVERTISEMENT

Rusia mai este acuzată că abuzează de dreptul internațional, justificându-și acțiunile armate asupra unui stat vecin pentru prevenirea unui presupus genocid. De cealaltă parte, Moscova acuză deschis Kievul că a comis genocid, mai ales în estul Ucrainei și în Crimeea, acolo unde ”se distruge tot ce este rusesc”, așa cum a afirmat Serghei Lavrov, în mai 2023.

În plus, Rusia a solicitat clasarea dosarului și susține că CIJ, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, nu are jurisdicție în acest caz.

ADVERTISEMENT

Moscova a ignorat decizia instanței de încetare a focului

Primele audieri, stabilite pentru data de 27 iulie, vor avea ca obiect stabilirea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție, și nu vor ataca fondul cauzei.

În cadrul audierilor, instanța va da cuvântul reprezentanților a 32 de state, care sunt așteptate să fie de partea Ucrainei și să susțină competența CIJ de judecare a dosarului.

ADVERTISEMENT

Rusia are deja o ”bilă neagră” primită din partea magistraților, care au dat o decizie preliminară, în luna martie a acestui an, atunci când au cerut Rusiei să înceteze focul.

Moscova a ignorat solicitările CIJ de stoparea a acțiunilor militare, judecătorii fiind obligați să-și recunoască neputința în a obliga un stat să se conformeze în fața propriilor sentințe.

ADVERTISEMENT

Miza procesului: despăgubirile de război

Totuși, procesul de la Curtea Internațională de Justiție a rămas una importantă, prin prisma stabilirii unor viitoare despăgubiri.

„Dacă instanța constată că nu a existat o justificare legală în temeiul Convenției de genocid pentru actele Rusiei, decizia poate stabili o cerere viitoare de despăgubire”, a declarat Juliette McIntyre, lector de drept la Universitatea din Australia de Sud și observator al CIJ.

ADVERTISEMENT