LIVE Actualizat 23-09-2023
18:22

Război în Ucraina, ziua 577. Atac al Kievului în Crimeea, Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră ar fi murit

Război în Ucraina, ziua 577. Zelenski se întoarce din vizitele în SUA și Canada cu noi pachete de sprijin. Liderul de la Kiev spune că Moscova trebuie să piardă
23.09.2023 | 21:23
Razboi in Ucraina ziua 577 Atac al Kievului in Crimeea Comandantul Flotei ruse din Marea Neagra ar fi murit
Volodimir Zelenski a susținut un discurs în parlamentul canadian Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
23-09-2023
18:22

Fostul șef al agenție spațiale ruse, numit senator al regiunii Zaporojie din Ucraina ocupată

Agenția de presă rusă TASS a anunțat sâmbătă numirea fostului șef al agenției spațiale ruse, Roskosmos, Dmitri Rogozin în funcția de senator al regiunii Zaporojie din Ucraina ocupată. În această regiune, pe care de altfel Rusia nici măcar nu o controlează în totalitate, Moscova a organizat la începutul lunii alegeri locale și regionale, scrutine denunțate ca ilegale de către Kiev și Occident.

„Prin decretul meu, Dmitri Olegovici Rogozin este autorizat să devină senator al Federaţiei Ruse, reprezentant al organului executiv al puterii de stat a regiunii Zaporojie”, se arată în decretul de numire al lui Rogozin, decret semnat de către Evgheni Baliţki, guvernatorul regiunii numit de Putin la anexarea oficială a celor patru regiuni din sudul și estul Ucrainei.

„Îi sunt recunoscător guvernatorului ales al regiunii Zaporojie pentru încrederea pe care mi-a acordat-o permiţându-mi să reprezint această regiune eliberată, ce aparţine vechii Rusii, în camera superioară a Parlamentului nostru federal”, a scris la rândul său fostul șef al Roskosmos.

Potrivit TASS, prioritatea lui Rogozin va fi „continuarea eliberării regiunii”. Rogozin, care a fost înlăturat de la conducerea agenției spațiale ruse în iulie 2022, se afla la conducerea unui grup de consilieri militari ce acorda asistență forțelor separatiste din Ucraina, controlate de Rusia.

Acesta a fost rănit în decembrie 2022, în urma unui atac la un hotel din Donesk, acolo unde își sărbătorea ziua de naștere. Rogozin a fost spitalizat cu o rană penetrantă: presa a scris că o schijă metalică de 8×6 mm a intrat deasupra omoplatului drept, în apropierea coloanei vertebrale. Rogozin a fost transferat ulterior la un spital din Moscova și a fost supus unei intervenții chirurgicale.

23-09-2023
06:18

Ucraina l-ar fi ucis pe Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră

Ucraina l-ar fi ucis pe Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, după un atac asupra sediului Amiralității din Sevastopol. Sediul Statului Major rus din Crimeea ocupată a fost atacat cu rachete, conform informațiilor de pe Telegram. Kievul ar fi folosit rachete Storm Shadow, primite din Marea Britanie, care au o rază lungă de acțiune.

Rușii susțin că au interceptat 5 astfel de rachete, însă alte rachete și-au lovit ținta. ”Ucrainenii nu au lovit navele rușești, ci sediul Comandamentului, așadar chiar ‘inima’ Flotei ruse din Marea Neagră. Poate fi o lovitură importantă dată rușilor, mai ales că, în ultimele două săptămâni, ucrainenii au lovit în mai multe rânduri ținte rusești din Crimeea ocupată, inclusiv în portul din Sevastopol.

Vă amintiți că un submarin și o navă desant au fost distruse de ucraineni pe când se aflau în docurile uscate. Un aerodrom militar rusesc a fost și el lovit, la fel și un sofisticat sistem de apărare aeriană al rușilor”, au transmis corespondenții CNN aflați la fața locului.

Război în Ucraina, ziua 577. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut vineri un discurs pasionat în parlamentul canadian, în care a mulțumit pentru sprijinul militar acordat de Canada Ucrainei și a salutat legăturile istorice și comune dintre cele două țări.

Război în Ucraina, ziua 577. Zelenski, discurs în parlamentul Canadei

“Sunteți întotdeauna de partea bună a istoriei… Nu am nicio îndoială că veți alege partea libertății și a justiției”, a spus Zelenski, mulțumind Canadei.

ADVERTISEMENT

“Nu este vorba doar despre un conflict obișnuit, este vorba despre salvarea vieților a milioane de oameni, despre o salvare fizică literală.

Viața și dreptatea trebuie să prevaleze, peste tot în Ucraina și la toți ucrainenii. Această agresiune rusă trebuie să se încheie cu victoria noastră.

ADVERTISEMENT

Rusia nu va readuce niciodată genocidul în Ucraina și nu va încerca niciodată și niciodată să facă acest lucru. Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna”, a continuat liderul de la Kiev.

Premierul Justin Trudeau a declarat că Canada își va lua un angajament pe termen mai lung, pe mai mulți ani, care să ofere un sprijin constant pentru Ucraina, inclusiv bani pentru 50 de vehicule blindate. Canada va acorda un ajutor militar suplimentar de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari americani) Ucrainei în următorii trei ani, a declarat Trudeau în fața Parlamentului canadian.

ADVERTISEMENT

La rândul său, președintele american Joe Biden i-a spus omologului său ucrainean că SUA va furniza un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta în lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat oficiali americani.

Ucraina acuză Rusia că a început deja “teroarea energetică”

Premierul ucrainean, Denis Șmihal, a declarat că Rusia a reînceput o campanie de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene.

ADVERTISEMENT

În timpul iernii de anul trecut, forțele rusești au lansat atacuri repetate asupra rețelei energetice ucrainene care au lăsat milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă pentru perioade îndelungate.

“Înțelegem că etapa terorii energetice din acest sezon de încălzire a început deja”, a declarat Șmihal la un forum economic de la Kiev, la o zi după ce forțele Moscovei ar fi tras peste 40 de rachete de croazieră asupra Ucrainei.

“Vedem acest lucru în primele atacuri asupra substațiilor energetice regionale din ultimele două săptămâni”, a mai spus el, potrivit agenției de presă Interfax-Ucraina, citată de The Guardian.

Barajul de iarna trecută din partea forțelor ruse a determinat Ucraina să își consolideze apărarea aeriană cu sprijinul aliaților săi militari din Occident.

“Suntem mult mai bine pregătiți și mai puternici decât am fost anul trecut. Cu siguranță, iarna va fi dificilă. Dar suntem mai bine pregătiți pentru ea, pentru că înțelegem ce pregătește inamicul și ce amenințări și provocări ne așteaptă pe toți”, a mai declarat Șmihal.

ADVERTISEMENT