LIVE Actualizat 22-09-2023
15:29

Război în Ucraina, ziua 576. Explozie uriaşă la Sevastopol, ucrainenii au lovit Cartierul General al Flotei Mării Negre

Președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden i-au întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe soția sa Olena, în vizită la Casa Albă.
22.09.2023 | 18:25
Razboi in Ucraina ziua 576 Explozie uriasa la Sevastopol ucrainenii au lovit Cartierul General al Flotei Marii Negre
Joe Biden s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Casa Albă: ”Foarte important.”.Foto: CNN
ADVERTISEMENT
22-09-2023
15:29

Biden i-a promis lui Zelenski în premieră rachete cu rază lungă de acţiune

Președintele Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenskyy, că Statele Unite vor furniza un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, au declarat vineri trei oficiali americani și un oficial al Congresului, familiarizat cu discuțiile dintre cei doi lideri.

Oficialii, care nu erau autorizați să vorbească în public, nu au dezvăluit când vor fi livrate rachetele sau când va fi făcut un anunț oficial.

De luni de zile, Ucraina a cerut SUA să-i livreze Sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, care ar oferi Kievului capacitatea de a lovi ținte de la aproximativ 270 de kilometri, putând lovi astfel liniile de aprovizionare, căile ferate și locațiile de comandă și control din spatele frontului rusesc.

22-09-2023
14:13

Un soldat e dispărut, iar geamurile a 10 clădiri au fost sparte, după explozie

Agenţia TASS scrie că în urma atacului ucrainean asupra oraşului Sevastopol, resturile rachetelor trase asupra sediului Cartierului General al Flotei Mării Negre au fost împrăștiate pe sute de metri. Infrastructura civilă din jurul sediului nu a fost însă avariat şi niciun civil nu a fost rănit, a declarat Mihail Razvozaiev, guvernatorul Sevastopolului. 

În total, sistemele de apărare antiaeriană au doborât cinci rachete afirmă ruşii, iar un soldat este dispărut. De asemenea, au fost sparte ferestre în zece clădiri rezidențiale. La fața locului lucrează angajați ai Ministerului rus al Situațiilor de Urgență, iar oamenii legii le cer localnicilor să evite străzile din centrul ale Sevastopolului. Polițiștii au izolat teritoriul din jurul sediului Flotei Mării Negre.

În plus, Razvozaiev a avertizat despre posibilitatea unui alt atac. El a anunțat apoi încetarea alarmei aeriene, dar i-a îndemnat pe rezidenți să nu se deplaseze în centru. Reuters relatează că armata ucraineană a declarat vineri că forțele sale au atacat „cu succes” sediul marinei ruse de la Marea Neagră, din Sevastopol, dar armata nu a oferit mai multe detalii.

22-09-2023
12:22

Explozie uriașă la Sevastopol

O explozie puternică a avut loc vineri la Sevastopol. Acesta este doar cel mai mare oraș din Peninsula Crimeea, anexată de ruși în 2014, ci și un port cheie, unde se află sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Sevastopolul a fost recent vizat frecvent de dronele militare ucrainene și rachetele de croazieră. Potrivit fotografiilor și videoclipurilor care s-au răspândit vineri pe rețelele de socializare, se pare că explozia a avut loc chiar în port, unde se află adesea ancorate nave de război rusești.

Ulterior, ruşii au confirmat că cel puțin o rachetă ucraineană a lovit sediul Flotei ruse de la Marea Neagră. “Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra sediului central al flotei”, a scris pe Telegram Mihail Razvojaev, guvernatorul numit de Moscova în acest oraș.

22-09-2023
08:01

Explozie puternică în oraşul rusesc Tula

Cel puțin 5.000 de locuințe au rămas fără electricitate în orașul rus Tula, relatează agenția RIA. În cartierul Zarecenski al orașului a avut loc o „întrerupere de urgență a curentului electric”, dar cauza nu a fost precizată.

Media pro-Kremlin a confirmat de asemenea știrea – adăugând că explozia a provocat o întrerupere a curentului în jurul orei 22:00, ora locală. Corespondentul Kyiv Post, Jason Jay Smart, a distribuit o fotografie de la fața locului, menționând, de asemenea, că s-a auzit o explozie.

În momentul de faţă nu este clar ce a cauzat explozia care a dus la întreruperea curentului.

22-09-2023
07:40

Volodimir Zelenski, vizită surpriză în Canada

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky și soția sa, Olena Zelenska, au sosit la Ottawa, capitala Canadei. Este prima vizită a lui Zelenski în această țară de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 august 2022. 

 BBC scrie că este vorba despre o vizită neanunţată pe care o face Zelenski, scopul preşedintelui ucrainean fiind acela de a obţine sprijin pentru ţara sa.

Televiziunea canadiană a arătat imaginui cu premierul Justin Trudeau întâmpinând cuplul prezidenţial american la aeroport.

Zelenski a ajuns în Canada de la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi cu alţi politicieni.

Când Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au sosit la întâlnirea bilaterală, un reporter a strigat: ”Domnule Președinte, cât de importantă este această vizită?”. ”Foarte important”, a transmis președintele Zelenski, înainte de a intra la Casa Albă. În timpul întâlnirii, Biden este de așteptat să anunțe o nouă asistență militară, în valoare de peste 325 de milioane de dolari.

Joe Biden s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Casa Albă

Potrivit a doi oficiali americani, este de așteptat să includă mai multe muniții cu dispersie, fiind a doua oară când SUA furnizează arma controversată Kievului. În mod deosebit, în absența pachetului, SUA nu va furniza sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), potrivit consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, în ciuda solicitărilor din partea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Biden așteaptă cu nerăbdare să audă o perspectivă personală despre ”războiul și drumul care urmează”, a transmis Sullivan. Joi devreme, președintele ucrainean a vizitat dealul Capitoliului, unde a descris întâlnirea sa cu senatorii americani de pe dealul Capitoliului drept ”un mare dialog”. Zelenski s-a întâlnit și cu parlamentarii din Camera Reprezentanților SUA.

Cert e că se așteaptă ca SUA să anunțe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 325 de milioane de dolari, inclusiv mai multe muniții cu dispersie, potrivit unor oficiali americani. Ucraina solicită aproape zilnic mai mult armament pentru a nu da greș definitiv în contraofensiva sa.

ADVERTISEMENT

Unii critici au remarcat cum această contraofensivă se mișcă foarte lent, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a avertizat de mai multe ori că rușii sunt foarte aproape să o blocheze. De altfel, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat la sfârșitul lunii iulie că forțele ucrainene folosesc armele ”eficient” și ” corespunzător” împotriva pozițiilor defensive ruse.

Comentariile au venit la scurt timp după ce SUA au furnizat pentru prima dată muniții cu dispersie Ucrainei. Dar, până acum, SUA nu au furnizat mai multe muniții cu dublu scop îmbunătățite (DPICM), care sunt trase din tuburi de artilerie de 155 mm. Și SUA nu vor furniza sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, în ciuda solicitărilor din partea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce aș spune este că președintele vorbește în mod constant atât cu propria sa armată, cât și cu omologii săi din Europa și cu ucrainenii înșiși despre ceea ce este necesar pe câmpul de luptă în orice fază dată a războiului și apoi despre ceea ce Statele Unite pot oferi, asigurându-ne totodată că suntem capabili să ne asigurăm propriile nevoi de descurajare și apărare amânate”, a transmis Sullivan.

”Deoarece a cântărit toate acestea până astăzi, președintele a hotărât că nu va furniza ATACMS, dar nici nu va scoate de pe masă această armă în viitor”, a completat oficialul american. Pachetul – bazat pe autoritatea de retragere existentă și extras direct din inventarele militare americane – va include armament variat.

ADVERTISEMENT

Pe listă pot fi amintite de asemenea, capacități suplimentare de artilerie, anti-blindate, antiaeriană și de apărare aeriană, care vor echipa mai bine țara pentru o contraofensivă în curs și nu numai, au declarat anterior oficialii americani. Totul a fost gândit pentru a crește șansele Ucrainei să nu piardă teren în urma contraofensivei.

ADVERTISEMENT