LIVE Actualizat 24-09-2023
12:47

Război în Ucraina, ziua 578. Un nou dosar de crime de război împotriva Rusiei. Putin, acuzat că a provocat deliberat foamete în Ucraina

Iryna Vereshchuk, vice-premierul ucrainean a făcut un apel la ucrainenii din Peninsula Crimea, lăsând să se înțeleagă că vor urma noi atacuri asupra regiunii
24.09.2023 | 15:32
Razboi in Ucraina ziua 578 Un nou dosar de crime de razboi impotriva Rusiei Putin acuzat ca a provocat deliberat foamete in Ucraina
Războiul din Ucraina a ajuns la ziua numărul 578. Sursa foto: Facebook/ Volodomir Zelenski
ADVERTISEMENT
24-09-2023
12:47

Un nou dosar de crime de război împotriva Rusiei la Haga

Mai mulți avocați pentru drepturile omului care lucrează cu procurorul general al Ucrainei pregătesc un dosar de crime de război care va fi înaintat Curții Penale Internaționale (CPI), în care acuză Rusia că a provocat în mod deliberat foamete în războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

În acest moment, avocații documentează cazurile în care invadatorii ruși au folosit foamea ca armă de război, furnizând dovezi pentru ca CPI să lanseze prima urmărire penală de acest gen care l-ar putea pune sub acuzare pe președintele rus, Vladimir Putin.

Yousuf Khan, avocat senior la firma de avocatură Global Rights Compliance, a declarat că “transformarea hranei în armă a avut loc în trei faze”, începând cu invazia inițială, când orașele ucrainene au fost asediate și aprovizionarea cu alimente a fost întreruptă.

Printre incidentele documentate se numără cel în care 20 de civili au fost uciși la Cernihiv, în dimineața zilei de 16 martie 2022, când bombe cu fragmentare rusești au explodat în fața unui supermarket din oraș, unde ucrainenii stăteau la coadă pentru pâine și alimente.

Anchetatorii se concentrează, de asemenea, asupra asediului de la Mariupol, a adăugat Khan. Aprovizionarea cu alimente a fost întreruptă în oraș și coridoarele de ajutor umanitar au fost blocate sau bombardate, ceea ce a făcut foarte dificilă sau imposibilă fuga civililor disperați și înfometați.

Cea de-a doua fază include distrugerea rezervelor de alimente și apă, precum și a surselor de energie pe teritoriul Ucrainei în timpul luptelor, pe care avocatul le-a descris ca fiind “obiecte indispensabile pentru supraviețuirea populației civile”. Astfel de atacuri, a susținut Khan, arată intenția criminală, deoarece “dacă elimini obiecte de care civilii au nevoie, cum ar fi infrastructura energetică în toiul iernii, există o previzibilitate a acțiunilor tale”.

Al treilea element este reprezentat de încercările Rusiei de a împiedica sau restricționa exporturile de alimente ucrainene. 

O parte din efortul avocaților va consta în identificarea autorilor, inclusiv dacă se va cere punerea sub acuzare a lui Putin, așa cum s-a întâmplat în martie, când CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui pentru că a supravegheat “deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în Rusia din teritoriile ocupate în timpul războiului.

Un argument similar ar putea fi invocat pentru crimele de foamete, a declarat Khan. “Putin ar putea purta răspunderea pentru că a comis faptele direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora”, a argumentat el, precum și pentru că nu a exercitat un control adecvat asupra militarilor ruși sau a altor persoane acuzate de acte criminale specifice.

Ministrul Reintegrării, Iryna Vereshchuk, i-a îndemnat pe ucraineni să părăsească Crimea ocupată de Rusia până când aceasta nu va fi eliberată de sub ocupația rusă.

Ucraina, pregătește noi atacuri asupra Crimeii

“Îi îndemn încă o dată pe ucraineni, dacă este posibil, să părăsească Crimea. Este recomandabil să aștepte eliberarea peninsulei, (ca aceasta să fie) pe teritoriul controlat de Ucraina sau (pe cel al) țărilor terțe”, a declarat ea într-o postare pe Telegram, sâmbătă 23 septembrie.

ADVERTISEMENT

Nu este clar câți ucraineni trăiesc sub ocupație rusă în Crimea, însă comentatorii politici sunt de părere că Ucraina va intensifica loviturile cu rază lungă de acțiune asupra Crimeii și vrea să minimizeze pierderile cetățenilor săi.

Anunțul vine după mai multe atacuri asupra Crimeii. Armata ucraineană a revendicat responsabilitatea pentru unele dintre aceste atacuri, ultimul dintre acestea, asupra Comandamentului Flotei din Marea Neagră a Rusiei. Sursele ucrainene au transmis că în urma acestui atac ar fi fost ucis chiar comandantul acestei flote. Pe unele canale de Telegram rusești circulă informația cum că în urma atacului ucrainean de vineri ar fi fost uciși nu mai puțin de 34 de ofițeri ruși.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru publicația WarZone, Budanov, șeful serviciului de informații al armatei, a declarat și el că atacurile asupra peninsulei, dar și asupra Podului Crimeii, vor continua în perioada următoare.

“Loviturile pe podul din Crimea vor continua în mod regulatastfel încât îl vom termina. Este doar o problemă de timp”, a spus Budanov, care l-a însoțit pe Zelenski în vizita efectuată în SUA și Canada. Întrebat ce va face Vladimir Putin în acest caz, generalul ucrainean a răspuns ironic. “Se va supăra încă o dată. Ce poate să facă?”

ADVERTISEMENT

Reamintim că vineri presa din SUA a scris că administrația Biden a decis să transfere rachete ATACMS Ucrainei, fără a preciza însă detalii despre modelul ce va fi oferit (se speculează că ar fi vorba tot despre ATACMS cu dispersie). Jurnaliștii de la WSJ au scris că decizia administrației Biden ar putea accelera decizia Berlinului de a oferi rachete Taurus, considerate a fi ideale pentru distrugerea țintelor grele, precum podurile.

Succese militare pe front

Generalul care conduce contraofensiva ucraineană de-a lungul liniei sudice a frontului spune că forțele sale au pătruns în Verbove – și întrevede că va urma un progres și mai mare. “Pe flancul stâng [în apropiere de Verbove] am făcut o breșă și continuăm să avansăm în continuare”, a declarat Oleksandr Tarnavski pentru CNN, în timpul unui interviu acordat vineri, deși a recunoscut că trupele sale se mișcă mai încet decât se anticipa.

ADVERTISEMENT

“Nu atât de repede cum era de așteptat, nu ca în filmele despre cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus el. “Principalul lucru este să nu pierdem această inițiativă (pe care o avem). Și, ei bine, să nu o pierdem în practică, cu acțiuni”.

„Cel mai consistent avans în contraofensivă se va întâmpla după Tokmak. În acest moment, rușii se bazează pe adâncimea liniei de apărare de acolo. Pentru forțele armate ucrainene, Tokmak este o țintă minimă. Iar apoi, obiectivul este să ajungă la granițele noastre de stat”, a mai spus comandantul ucrainean al frontului din sud, precizând că iarna nu va opri ofensiva noastră.

Până în prezent, nu a existat însă nicio prăbușire a liniei rusești care ar putea permite ucrainenilor să realizeze o pătrundere mai mare și să încerce să încercuiască și să învăluie trupele rusești. Totuși, unii experți militari sunt de părere că recentele atacuri ale Ucrainei asupra Peninsulei Crimea, inclusiv sistemele antiaeriene ale Rusiei din această regiune dar mai ales asupra flotei ruse, arată faptul că armata ucraineană domină războiul aerian și maritim.

Acest lucru va permite Ucrainei să controleze vestul Mării Negre, lucru demonstrat de faptul că a reînceput exporturile de cereale prin propriile porturi. Ca fapt tangent, Bloomberg a scris sâmbătă că economia Ucrainei este așteptată să crească cu 2,9% din PIB în 2023, prima oară de la începutul războiului.

Pe de altă parte, ministrul de externe rus a declarat sâmbătă că planul de pace al Ucrainei, precum şi cele mai recente propuneri ale ONU de reluare a iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră sunt ambele ‘nerealiste’.

„Este complet nefezabil. Nu este posibil să fie implementat. Nu este realist şi toată lumea înţelege acest lucru, dar, în acelaşi timp, ei spun că este singura bază pentru negocieri”, a spus Serghei Lavrov, care a precizat că Moscova este deschisă la negocieri dar nu și la o încetare a focului.

ADVERTISEMENT