News

Război în Ucraina, ziua 581. Rusia susține că exploziile Nord Stream au fost puse la cale de SUA și britanici. Update

Război în Ucraina, ziua 581. ONU anunță că aproape 10.000 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse în statul vecin.
27.09.2023 | 14:18
Razboi in Ucraina ziua 581 Rusia sustine ca exploziile Nord Stream au fost puse la cale de SUA si britanici Update
Război în Ucraina, ziua 581. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-09-2023
11:23

Kremlinul acuză SUA și Marea Britanie pentru exploziile Nord Stream

Rușii aduc noi acuzații privind SUA și Marea Britanie. Kremlinul susține că exploziile de la gazoductele Nord Stream, din Marea Baltică, care au avut loc anul trecut, ar fi fost puse la cale de americani și britanici.

Afirmația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă nu a prezentat nicio dovadă în acest sens. „Ei sunt implicați, într-un fel sau altul, în acest atac terorist”, a transmis Peskov.

Totodată, Kievul vine cu informații privind dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina. Un document secret arată că aparatele de zbor ar avea „diverse componente europene, conform The Guardian.

În raportul transmis de Kiev guvernelor G7, într-o dronă Shahed-131 au fost descoperite „52 de componente electrice fabricate de companii occidentale și 57 în modelul Shahed-136”.

Război în Ucraina, ziua 581. Organizația Națiunilor Unite a prezentat noi cifre privind conflictul ruso-ucrainean. Din februarie 2022 până în prezent, 9.701 civili au fost uciși în țara vecină din cauza agresiunii Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 581. ONU: 9.701 civili uciși de la începutul invaziei

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, aproape 10.000 de civili au fost uciși și 17.748 de au fost răniți, se arată într-un raport prezentat marți, 26 septembrie, de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

ADVERTISEMENT

Din 24 februarie 2022, ziua care a marcat începutul atacului armat pe scară largă al Federației Ruse, până la 24 septembrie 2023, OHCHR a înregistrat 27.449 de victime civile în țară: 9.701 morți și 17.748 răniți”, se arată în raportul ONU.

OHCHR consideră că, în realitate, cifrele sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost amânată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.

ADVERTISEMENT

ONU anunță că datele din Mariupol (regiunea Donețk), Lisiceansk, Popasna și Sievierodonetsk (regiunea Lugansk), unde există acuzații de numeroase victime civile, trebuie să fie coroborate.

Potrivit datelor oferite de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, au fost uciși 4.521 de bărbați, 2.707 de femei, 289 de băieți, 237 de fete, 29 de copii și 1.918 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

ADVERTISEMENT

Conform ONU, luna martie a anului 2022 este considerată drept cea mai mortală lună pentru civili. Atunci, când rușii atacau în forță zonele de sud și est, cel puțin 4.154 de persoane au fost ucise.

Zelenski promite acțiuni împotriva ”statului terorist rus”

În perioada următoare, Ucraina va întreprinde mai multe ”acţiuni” împotriva ”statului terorist” rus, a anunțat Volodimir Zelenski, marți. Sancțiunile nu au fost suficiente pentru a opri agresiunea Rusiei, a spus președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Vedem clar care direcții de presiune asupra Rusiei trebuie consolidate pentru a preveni creșterea capacităților sale teroriste”, a spus liderul de la Kiev în discursul său video de noapte.

”Sancțiunile nu sunt suficiente. Vor exista și mai multe acțiuni ale armatei ucrainene împotriva statului terorist. Atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, Rusia trebuie să simtă pierderile”.

În altă ordine de idei, trimiterea de către SUA a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune și tancuri Abrams în Ucraina nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, a anunțat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov, a mai spus că armata Rusiei învață constant să se adapteze la noile tipuri de arme. Săptămâna aceasta, Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri Abrams de fabricație americană au fost livrate în Ucraina.

ADVERTISEMENT