News

Război în Ucraina, ziua 593. Rusia pregătește a doua iarnă de bombardamente. Finlanda rămâne fără gaze naturale

Rusia așteaptă sezonul rece pentru a declanșa atacuri masive. Scopul este distrugerea totală a sistemului energetic al Ucrainei.
09.10.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 593 Rusia pregateste a doua iarna de bombardamente Finlanda ramane fara gaze naturale
Dronele iraniene au avut un rol cheie în ofensiva Rusiei în Ucraina / Foto: Zuma Press / Hepta
ADVERTISEMENT

Ca de atâtea ori în istorie, Rusia mizează din nou pe cel mai vechi și puternic aliat al său: iarna. De această dată, rușii vor să aprindă cerul Ucrainei cu rachete și drone.

De altfel Moscova pare că a început deja ofensiva. În luna septembrie, armata rusă a lansat peste 500 de drone kamikaze Shahed, de producție iraniană. Cifra este mult superioară față de anul trecut, atunci când Rusia a lansat circa 1.000 de drone în decurs de șase luni.

ADVERTISEMENT

Gazoductul dintre Estonia și Finlanda a fost oprit

Finlanda riscă să rămână fără gaze naturale, după ce singura conductă de alimentare a sistemului național a fost oprită. Este vorba despre conducta care vine din Estonia, și despre care există suspiciuni că ar avea scurgeri.

Finlanda a oprit complet importurile de gaze din Rusia încă din mai 2022 și a rămas dependentă total de gazoductul care vine din Estonia.

ADVERTISEMENT

O femeie de 65 de ani, ucisă în schimbul de focuri din Vovceansk

Un atac lansat duminică de ruși asupra localității Vovceansk, din regiunea Harkov, s-a soldat cu moartea unei femei de 65 de ani, au anunțat autoritățile ucrainene, fără alte detalii suplimentare. Localitatea a fost vizată de mai multe atacuri rusești, în ultimul an.

Elveția, paradisul spionilor ruși

Cei mai mulți spioni ruși ar fi în Elevația, se arată într-o investigație realizată de publicația Neue Zurchet Zeitung. Cel puțin 80 de agenți ai serviciilor de informații ruse s-ar afla aici, iar numărul ar putea să crească în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Doi ucraineni au fost uciși de Hamas

Doi cetățeni ucraineni au fost uciși în atacurile cu rachete ale Hamas, potrivit un anunț al Ambasadei Ucrainei în Israel. Până în acest moment nu există informații legate de identitatea celor doi și nici despre circumstanțele morții acestora.

Violențele dintre Hamas și Israel sunt în favoarea Rusiei, a declarat duminică, președintele Poloniei, Andrzej Duda.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că luptele de la granița Israelului distrage atenția de la agresiunea Moscovei și ar putea da startul unei noi ”presiuni migratorii” asupra Europei.

ADVERTISEMENT