News

Rusia ademeneşte Europa cu gazele sale și se oferă să reia aprovizionarea. ”Conducta a fost oprită din motive politice”

Rusia este pregătită oricând să reia livrările de gaze către Europa, în condițiile în care temepraturile sunt tot mai scăzute iar criza energetică s-ar putea agrava.
26.12.2022 | 11:36
Rusia ademeneste Europa cu gazele sale si se ofera sa reia aprovizionarea Conducta a fost oprita din motive politice
Europenii refuză să se mai alimenteze cu gaze de la ruși și au închis conducta Yamal / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rusia s-a arătat interesată să pună capăt crizei energetice din Europa apărute după izbucnirea războiului din Ucraina. Declanșarea conflictului armat a lăsat Rusia fără cel mai important client în ceea ce privește livrarea de gaze, iar Europa, la rândul ei, fără cel mai mare furnizor.

Rușii vor să reia livrările de gaze prin conducta care leagă Siberia de Germania

Acum, Rusia pare dispusă să se așeze la masa negocierilor, motivând că parteneriatele economice nu ar trebui să fie afectate de neînțelegerile politice.

ADVERTISEMENT

”Piața europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă și avem toate oportunitățile de a relua aprovizionarea. (…) De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak, vicepremierul Federației Ruse, pentru agenția TASS.

Conducta face legătura între regiune autonomă Yamal-Nentsky din Siberia și Germania, și este operată de Gazprom. Aceasta măsoară peste 4.000 de kilometri și trece prin Polonia și Belarus, fiind inaugurată în 1992. Capacitatea anuală este de 33 de miliarde de metri cubi de gaz, cantitate care poate ajunge în Europa.

ADVERTISEMENT

Conducta a fost oprită înainte de începerea războiului

Peste 90% din producția de gaz și 12% din cea de petrol a Rusiei provine din regiunea Yamal Nentsky.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită în decembrie 2021, după ce Polonia a anunțat că renunță să mai cumpere gaz din Rusia, preferând să utilizeze stocuri din Germania.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în cursul lunii mai, Polonia a reziliat definitiv acordul cu Rusia, după ce oficialii de la Varșovia au respins solicitarea Moscovei de a plăti gazul în ruble.

Livrările de gaz către Europa au crescut, susțin oficialii de la Moscova

Cu toate astea, vicepremierul rus susține că livrările de gaze către Europa au crescut în 2022, acesta fiind exportat pe alte rute, cea mai importantă fiind cea prin Turcia.

ADVERTISEMENT

Potrivit Agerpres, Novak susține că până la finalul acestui an, Rusia se așteaptă ca livrările către Europa să ajungă la 21 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

ADVERTISEMENT
Tags: