News

NATO face o strategie anti-drone pentru Ucraina și Europa. Plan comun de producție de arme între Alianță și Kiev

Contracararea dronelor rusești în Ucraina și în Europa. NATO lucrează la primul standard de interoperabilitate al membrilor
29.09.2023 | 18:43
NATO face o strategie antidrone pentru Ucraina si Europa Plan comun de productie de arme intre Alianta si Kiev
Obiectivul NATO este contracararea dronelor, indiferent de mărimea, viteza sau tehnologia acestora / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

NATO și industriile de apărare ale țărilor membre și partenere își unesc forțele pentru a contracara utilizarea dronelor în Ucraina – și în Europa. 57 de companii din țările NATO s-au întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni în Olanda pentru a aborda amenințarea tot mai mare la adresa Alianței: utilizarea dronelor pentru a lovi obiective militare și infrastructuri, așa cum au arătat evenimentele recente din Ucraina.

Integrarea tehnicilor anti-drone

La cazarma „Generalul-locotenent Best”, peste o sută de specialiști au scopul de a găsi un răspuns la utilizarea dronelor, indiferent de mărimea, viteza sau tehnologia acestora. Aceștia reprezintă 57 de companii din țările membre și partenere ale NATO, între care Germania, Spania, Marea Britanie, Suedia, Belgia și Israel.

ADVERTISEMENT

Pe termen mediu și lung, membrii NATO doresc să poată integra tehnicile anti-drone în strategiile lor de război și de luptă, la fel ca și alte arme. Agenția NATO pentru Informații și Comunicații (NCIA), branșa de inovare și tehnologie a Alianței, și industriașii din domeniul apărării colaborează pentru a crea primul standard de interoperabilitate pentru tacticile antidronă, care urmează să fie adoptat în această toamnă, scrie Euractiv.

Standardele de interoperabilitate sunt esențiale pentru a oferi industriei orientări pentru fabricarea echipamentelor sale. De asemenea, ele sunt cruciale pentru militarii ale căror echipamente sunt conectate, permițându-le să acționeze în simbioză în situații de conflict și pe câmpurile de luptă, făcându-și compatibile sistemele de comunicare.

ADVERTISEMENT

Impact semnificativ pe teren

Războiul Rusiei în Ucraina a demonstrat că dronele au un impact semnificativ pe teren în ceea ce privește supravegherea, livrarea de ajutoare sau atacurile împotriva unui inamic invadator.

„Evoluțiile actuale sunt evaluate și vedem cum sunt folosite dronele în războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, unde proliferează dronele de toate dimensiunile și pentru toate obiectivele, a declarat generalul de brigadă Hans Folmer, șeful Statului Major al NCIA. „Dronele de mici dimensiuni reprezintă deja o amenințare semnificativă pentru NATO și pentru operațiunile noastre”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Plase, bruiaj, preluare cyber, doborâre

Timp de o lună, experții și-au stabilit sediul în apropiere de Eindhoven, în sudul Olandei, unde, pe piste goale și pe aerodromuri mari, NATO a reunit aceste companii concurente, echipamentele, cunoștințele și personalul lor pentru a pune în practică interoperabilitatea diferitelor tehnologii antidronă: plase, dispozitive de bruiaj, preluare cibernetică și doborâre.

Pe un aerodrom din zona rurală a Olandei, o dronă zburătoare a capturat o a doua „dronă inamică” cu ajutorul unei plase. Interceptarea este semiautonomă. Astfel, chiar dacă trebuie să fie operate de „un om în cunoștință de cauză” pentru a respecta standardele europene, drona își poate urma misiunea, de la decolare până la aducerea dronei ostile interceptate către un loc sigur.

ADVERTISEMENT

Alte tactici sunt mai subtile. Bruiajul dronelor și preluările cibernetice sunt aproape invizibile pentru un ochi neexperimentat. Bruiajul dronelor presupune trimiterea unui semnal puternic, similar unui „zgomot puternic”, în direcția dronei inamice. Zgomotul perturbă drona ostilă și îl face pe operatorul acesteia să-i piardă controlul, obligându-l să se întoarcă acasă.

Dispozitivele de bruiaj fac parte din tactica Ucrainei de combatere a flotei aeriene de drone controlate de Rusia, care atacă și monitorizează liniile Kievului. Țările NATO au donat unele dintre ele ca parte a sprijinului lor militar.

Tactica mai invazivă de preluare cibernetică arată cum se poate prelua controlul unei alte drone și să fie folosită în propriul scop. Aceste tehnici pot fi mai eficiente pentru a prinde și controla dronele mici, dar nu există nimic mai eficient decât o interceptare „cinetică” pentru o apărare împotriva dronelor mai mari, cum ar fi drona iraniană Shahed, mare și rapidă, folosită de Rusia pentru a bombarda Ucraina.

Utilizarea civilă

Deși dronele au o aplicație în primul rând militară, tehnicile anti-dronă ar putea fi folosite și în zonele civile, deoarece pot fi vizate și „infrastructuri cheie (…) de care depindem în fiecare zi și care sunt vulnerabile”, a declarat Matt Roper, șeful Unității Comune de Informații, Supraveghere și Recunoaștere a NCIA.

Printre acestea se numără aeroporturile, având în vedere incidentele recente de la Gatwick și Schiphol, stațiile de tratare a apei și centralele electrice. „Toate acestea trebuie să fie apărate și protejate de cei care vor să ne facă rău”, a declarat Roper.

Plan comun de producție de arme NATO-Ucraina

NATO și industriile ucrainene se vor întâlni vineri în această țară devastată de război pentru a elabora un plan comun de producție de arme pentru linia frontului – într-un moment în care Kievul întâmpină dificultăți tot mai mari în a-și reface stocurile.

„Aștept cu nerăbdare alte vești încurajatoare de la Forumul internațional al industriei de apărare de mâine de la Kiev”, a declarat joi, la Kiev, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Ucraina și SUA au anunțat planuri de a produce în comun sisteme de armament, inclusiv sisteme de apărare aeriană.

Kievul se bazează foarte mult pe aliații săi occidentali pentru a-și aproviziona forțele armate cu echipamente militare și muniție, în timp ce continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei.

„Alianța și-a epuizat stocurile pentru Kiev”

Însă membrii NATO și-au epuizat stocurile de arme în sprijinul Kievului și au anunțat investiții masive în noi capacități de apărare, după ani de subinvestiții după Războiul Rece. „NATO și-a epuizat stocurile destinate Ucrainei. Dar a devenit clar că trebuie să facem mai mult”, a declarat Stoltenberg în fața presei.

„Cu participarea NATO și a peste 20 de țări, aceasta va fi o oportunitate importantă pentru companiile ucrainene de a crea noi parteneriate cu industria din întreaga Alianță și din afara acesteia”, a adăugat secretarul general al NATO, „pentru că nu există apărare fără industrie”.

Pentru Ucraina, producția comună de armament cu companii occidentale înseamnă că ar putea să cumpere ea însăși arme și să le obțină mai rapid. De asemenea, aceasta înseamnă că poate avea acces la echipamente standardizate de NATO.

„Delirurile imperialiste ale Moscovei”

În acest fel, forțele armate ale Kievului pot lucra fără probleme cu țările Alianței și pot fi „interoperabile”, deoarece Ucraina speră să adere la NATO imediat ce războiul se va încheia. „Acesta este un forum pentru a asigura tranziția Ucrainei către NATO și este un format foarte util”, a declarat presei președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Suntem recunoscători alianței pentru că a luat decizia de a oferi Ucrainei asistență practică pentru a asigura transformarea sectorului nostru de apărare, astfel încât să putem realiza interoperabilitatea cu NATO”, a adăugat el.

De asemenea, Zelenski a indicat că țara sa lucrează la programul național adaptat pe care îl va prezenta NATO și care va „defini etapele practice care să permită Ucrainei să respecte principiile de aderare la Alianța militară”.

Din capitala ucraineană, alături de președintele Zelenski, Stoltenberg, a denunțat „delirurile imperialiste” ale Moscovei, menționând că „ucrainenii luptă pentru familiile lor (…) și pentru libertatea lor”.

Kievul, „mai aproape ca niciodată de NATO”

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, președintele ucrainean a considerat că aceasta este doar „o chestiune de timp”, notează Euronews. Stoltenberg a considerat că Kievul este „mai aproape ca niciodată de NATO”, deși nu a fost anunțat un calendar.

Inițiativele de producție comună ale industriei private fac parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a interoperabilității forțelor NATO și ucrainene.

La summitul lor de la Vilnius, liderii NATO „au aprobat un program pentru a face forțele ucrainene pe deplin interoperabile cu cele ale viitorilor voștri aliați, prin adoptarea integrală a doctrinei și echipamentelor NATO”, a declarat Stoltenberg.

Probleme  nerezolvate

„Am convenit, de asemenea, să consolidăm cooperarea între Ucraina și NATO pentru a accelera producția”, a mai spus Stoltenberg, fără a da detalii despre termenii acestei cooperări.

Reprezentanți ai industriei din toate țările NATO au fost invitați la Bruxelles în luna iunie, în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării, pentru a discuta despre modul de creștere a producției de armament. Însă companiile spun că încă așteaptă comenzi pentru a investi în accelerarea lor.

„Continui să îi îndemn (pe [membrii NATO) să facă și mai mult pentru a accelera livrările pentru a garanta apărarea aeriană, dar și să lucreze la modul de creștere a producției, astfel încât să putem continua să sprijinim Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT