LIVE Actualizat 15-10-2023
10:40

Război în Ucraina, ziua 599. Patru civili, uciși de bombardamentele Rusiei. Flota rusă efectuează exerciții lângă Sevastopol

Vladimir Putin spune că Ucraina trimite arme în Orientul Mijlociu și atacă „prostii” care susțin că Rusia este implicată în susținerea Hamas.
15.10.2023 | 13:17
Razboi in Ucraina ziua 599 Patru civili ucisi de bombardamentele Rusiei Flota rusa efectueaza exercitii langa Sevastopol
Vladimir Putin acuză Ucraina că a vândut arme pe piața neagră din Orientul Mijlociu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-10-2023
10:40

Flota rusă de la Marea Neagră, exerciții lângă Sevastopol

Mihail Razvojaev, guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, a anunțat duminică că flota rusă de la Marea Neagră efectuează exerciţii navale în largul Sevastopolului. Acesta a precizat că în timpul acestora se vor folosi lansatoare de rachete.

“Totul este calm în oraş”, a ținut să sublinieze oficialul rus. Declarația acestuia vine în contextul în care sâmbătă a fost relatat un nou atac cu drone al Ucraine, de această dată lângă Sochi. De asemenea zilele trecute, pe rețelele de socializare au apărut înregistrări cu o navă a florei ruse avariată, se pare că după ce a lovit o mină marină.

15-10-2023
10:35

Patru civili, uciși de bombardamentele Rusiei

Forțele rusești au lansat un bombardament asupra satului Druzheliubivka din apropierea localității Izium, ucigând doi civili și rănind un altul, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, duminică, 15 octombrie.

El a mai spus că o casă a fost distrusă în atac. Atacul comis în timpul nopții a ucis o femeie de 54 de ani și un bărbat de 57 de ani.

Sectorul Izium este cel în care forțele rusești încearcă să avanseze, supunând zona unor lovituri aeriene și baraje de artilerie zilnice.

La 5 octombrie, o rachetă balistică rusă Iskander a lovit o băcănie și o cafenea din Hroza, regiunea Harkov, în timpul unei ceremonii de comemorare a unui soldat căzut la datorie care era reîngropat în sat. Atacul rusesc a ucis 59 de persoane.

Alte două persoane au fost ucise de bombardamentele armatei ruse în Avdiivka. Asupra acestui oraș, armata rusă a început în ultimele zile ofensivă puternică, soldată până acum cu pierderi imense. Statul Major General al forţelor armate ucrainene a anunțat duminică că forţele sale au respins 15 atacuri ale forțelor ruse în apropiere de Avdiivka, Tonenke şi Pervomaiske.

Vladimir Putin a susținut că oficialii ucraineni corupți au exportat arme și că Rusia are dovezi că unele au fost transportate în Orientul Mijlociu. El a făcut aceste comentarii în timp ce s-a adresat la summitul Comunității Statelor Independente de la Bishkek, Kârgâzstan.

Război în Ucraina, ziua 599. Vladimir Putin, noi acuze

Putin chiar a spus că nu ar fi surprins dacă ucrainenii ar vinde arme inclusiv Rusiei, deoarece „vând orice”, atât de mare este corupția din țară. El a spus că Rusia are „date” despre vânzările de arme din Ucraina prin piața neagră către Orientul Mijlociu, fiind vorba despre care există „un flux întreg”.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că blocada Israelului asupra Gazei este inacceptabilă, înainte de a o compara cu asediul nazist al Leningradului din Al Doilea Război Mondial. Președintele rus a mai spus că este o „prostire” că analiștii occidentali au legat Rusia de deteriorarea unei conducte și a unui cablu de date din Golful Finlandei la începutul acestei luni, dar și de atentatul Hamas.

Acestea au fost avariate din cauza „activității exterioare”, potrivit oficialilor finlandezi. El a spus că „nu a auzit niciodată de această conductă până acum” și că sugestiile au fost folosite pentru a distrage atenția de la atacul Occidentului asupra conductei Nord Stream.

ADVERTISEMENT

Analiștii occidentali au sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin a avut ceva de-a face cu deteriorarea conductei Nord Stream anul trecut. Vladimir Putin a ținut un discurs la summitul liderilor Comunității Statelor Independente (CSI) de la Bishkek, Kârgâzstan. Între timp, oficialii NATO se tem că războiul s-ar putea răspândi pe teritoriul NATO după ce Rusia a început „ofensivă majoră” în estul țării.

Rapoartele de la Institutul pentru Studiul Războiului indică faptul că Rusia desfășoară o ofensivă majoră în orașul ucrainean Avdiivka cu vehicule blindate și sprijin aerian. Între timp, operatorul național de electricitate al Ucrainei spune că va primi un grant de 65 de milioane de lire sterline de la banca KfW din Germania.

ADVERTISEMENT

Grantul va permite Ucrainei să consolideze apărarea rețelei în timpul iernii și să crească fiabilitatea aprovizionării cu energie electrică. Rusia a vizat în mod constant infrastructura energetică ucraineană de la începutul războiului, iar aceasta va continua atâta timp cât va dura conflictul.

Ukrenergo a declarat că va folosi fondurile pentru dezvoltarea „apărării inginerești” a instalațiilor energetice și pentru modernizarea rețelelor „la granița cu Europa”. „Finanțarea… va sprijini capacitatea Ucrainei de a trece cu succes peste acest sezon de iarnă și cele ulterioare, facilitând restaurarea rapidă și crearea de construcții de protecție”, au arătat oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT

Acum că devine tot mai clar că mult așteptata contraofensivă ucraineană este un eșec, e de așteptat ca Rusia să forțeze o contraofensivă de iarnă, așa cum anticipau experții. În acest anotimp Ucraina va avea mari probleme să respingă atacurile, în condițiile în care ajutoarele primite de Kiev sunt tot mai puține.

ADVERTISEMENT