LIVE Actualizat 16-10-2023
09:47

Război în Ucraina, ziua 600. Rachete și drone rusești, lansate noaptea trecută în mai multe regiuni / Întâlnire Putin – Xi Jinping la Beijing

Oficialii ucraineni anunță că rușii atacă orașul Avdiivka cu tot ce au, în tentativa de a reuși un avans considerabil în estul țării.
16.10.2023 | 12:45
Razboi in Ucraina ziua 600 Rachete si drone rusesti lansate noaptea trecuta in mai multe regiuni  Intalnire Putin  Xi Jinping la Beijing
Război în Ucraina, ziua 600. Rusia a lovit orașul Avdiivka. Foto: NY Times
ADVERTISEMENT
16-10-2023
09:47

Vladimir Putin, întâlnire cu Xi Jinping, la Beijing

Liderul rus, Vladimir Putin, se va întâlni în această săptămână, în China, cu omologul său chinez, Xi Jinping, în încercarea de a consolida un parteneriat creat între cei mai mari competitori strategici ai SUA.

Din informațiile Sky News, chiar luni, 16 octombrie, dictatorul de la Moscova va ajunge la Beijing. Putin va participa la Forumul ”Centura și Drumul” de la Beijing în perioada 17-18 octombrie.

Vorbim de prima sa deplasare în afara fostei Uniuni Sovietice de când Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a emis un mandat pe numele său în luna martie, pentru deportarea copiilor din Ucraina.

 
16-10-2023
09:43

Rusia a lansat peste noapte mai multe rachete și drone în Ucraina

A fost o nouă noapte dificilă pentru mai mulți cetățeni ai Ucrainei. Forțele invadatoare au lansat 5 rachete și 12 drone kamikaze asupra Ucrainei, au anunțat forțele aeriene ucrainene luni dimineața.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rachetele, dintre care două au fost doborâte, au vizat regiunile de nord și de est, în timp ce dronele, dintre care 11 au fost doborâte, au fost lansate în mai multe direcții, cu un accent deosebit pe vestul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii de est, Poltava, Filip Pronin, a declarat că regiunea a fost atacată de drone și rachete și că, drept urmare, trei civili au fost spitalizați.

Din fericire, nicio infrastructură civilă sau critică nu a fost afectată. Cu toate acestea, fragmentele de rachete au deteriorat mai multe case private”, a scris el pe serviciul de mesagerie Telegram.

În ultimele ore, Rusia a efectuat și bombardamente de artilerie și lovituri aeriene în regiunea Zaporojie, distrugând mai multe clădiri rezidențiale și infrastructurii și rănind o femeie în vârstă, a spus guvernatorul de acolo, citat de The Guardian.

 

Americanii anunțau că rușii nu prea au succes în contraofensiva lor din est, în timp ce un comandant de top ucrainean a anunțat că cel puțin 36 de tancuri și vehicule blindate rusești au fost distruse în primele 24 de ore. Potrivit Kyiv Post, această cifră a crescut la 102 tancuri și 183 de vehicule blindate pierdute, cu 2.840 de militari uciși.

Război în Ucraina, ziua 600. Rusia a lovit orașul Avdiivka ”cu tot ce are”

Luptele aprige de la Avdiivka au intrat în a 5-a zi, în timp ce Rusia a continuat să desfășoare noi forțe în încercarea de a înconjura orașul, potrivit lui Vitaliy Barabash, șeful administrației sale militare. Bombardamentele au fost atât de puternice încât echipele de salvatori nu au reușit să recupereze răniții.

ADVERTISEMENT

Atat Moscova, cât și Washingtonul au descris escaladarea violențelor din jurul Avdiivka drept o nouă ofensivă rusă. Astfel, cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au informat duminica oficialii locali. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite în zona Herson după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Ucraina va primu un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari. Într-un interviu acordat CBS, Sullivan a i-a cerut lui Joe Biden să convingă Congresul că aceste ajutor trebuie aprobat de urgență.

ADVERTISEMENT

Între timp, UE a cerut Chinei să o trateze ca pe o putere geopolitică în urma războiului împotriva Rusiei din Ucraina. Încheind o vizită la Shanghai și Beijing, Josep Borrell, înaltul reprezentant al blocului pentru afaceri externe, a declarat că este unul dintre cele trei mesaje pe care le-a transmis omologului său chinez, Wang Yi.

Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat duminică că sugestiile din vest că SUA s-au pregătit pentru un război simultan cu Rusia și China sunt o prostie, relatează Reuters. Forțele ruse și-au îmbunătățit pozițiile pe aproape întreaga linie de contact în Ucraina, a spus Putin duminică.

ADVERTISEMENT

Reuters relatează că într-un videoclip postat pe rețelele sociale de jurnalistul de la Kremlin Pavel Zarubin, Putin a transmis: ”Ceea ce se întâmplă acum pe toată lungimea liniei de contact se numește o apărare activă”. Între timp, Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor din zonele în care luptele au fost ”deosebit de dure”.

În discursul său obișnuit, el a declarat: ”Le mulțumesc tuturor celor care își mențin pozițiile și distrug trupele ruse”, dând exemplu Avdiivka, Maryinka și alte locații cheie din regiunea Donețk. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât două drone ucrainene deasupra Mării Negre, în apropiere de orașul stațiune Soci, din sud, sâmbătă dimineață.

ADVERTISEMENT

Primarul orașului, Alexei Kopaigorodskyi, a spus că nu au fost victime sau pagube și că situația este sub control. Un general de top al Ucrainei a spus că luptele din nord-est s-au ”înrăutățit semnificativ”, pe măsură ce atacurile zilnice ale Rusiei continuau. Mai mult, protestatarii s-au adunat din nou în fața primăriei din Odesa pentru a protesta împotriva utilizării abuzive a fondurilor bugetare și pentru a aduce un omagiu soldaților ucraineni uciși sau răniți în război.

ADVERTISEMENT