Recent, publicația The Independent a dezvăluit amănunte legate de testamentul lui Evgheni Prigojin, fostul lider al grupului Wagner, despre al cărui deces suspect se discută și astăzi. Dincolo de averea propriu-zisă, junele Pavel Prigojin moștenește și armata de mercenari, implicată în conflicte militare nu doar în Ucraina, ci și pe continentul african. Este dificil de anticipat dacă tânărul, în vârstă de 25 de ani, va putea ține în mână o asemenea forță, mai ales în condițiile în care Wagner a devenit „oaie neagră” inclusiv pentru Moscova, iar politologul Cristian Pîrvulescu a observat că „pariul Pavel Prigojin este unul riscant pentru Vladimir Putin”.
Potrivit sursei citate anterior, Pavel Prigojin urmează să se îmbogățească, după moartea celebrului său tată, cu o sumă echivalentă cu 100 de milioane de lire sterline. Dincolo de această avere frumușică și pe lângă acțiunile deținute de defunct la diverse firme, tânărul urmează să intre în posesia unui imobil aflat în Sankt Petersburg și echivalat la aproximativ 313.000 de euro.
În schimb, Pavel va fi obligat să-i asigure văduvei părintelui său „o existență decentă”, ca de altfel și fiicelor acestuia, Polina și Veronika, dar și bunicii, Violetta, în vârstă de 80 de ani. „O bagatelă”, vorba francezilor, pentru că adevărata problemă a lui Prigojin jr. este gestionarea grupului Wagner, subiect care naște atâtea comentarii. În această privință, comentatorii politici par sceptici…
„Nu ne putem aștepta de la Pavel Prigojin la mai mult decât preluarea unei moșteniri, deoarece nu este deloc sigur că are calitățile tatălui său. Acestea țineau de o anumită carieră infracțional-economică la care se adăuga capacitatea de a negocia cu liderii africani și de a găsi cele mai bune variante, precum și înțelegerea rolului corupției în unele societăți fragmentate. Toate acestea țineau de experiența de viață a lui Prigojin, un cumul de acumulări, pe parcursul a 40 de ani”, a declarat Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.
De altfel, politologul consideră că „este greu de crezut că, peste noapte, fiul lui Prigojin va reuși același lucru și, din acest motiv, este nevoie de cineva experimentat pentru a reuși să conducă o miliție precum Wagner. Este un pariu riscant pentru Vladimir Putin, mai ales că, în cazul acțiunilor din Africa, multe lucruri au depins nu doar de banii lui Evgheni Prigojin, ci și de rețelele acestuia și de capacitatea lui de a interveni”.
Practic, fostul lider al grupării Wagner construise în jurul său un trust și mai ales o galerie de apropiați care îi executau ordinele, dar care, dincolo de experiență, nutreau un respect deosebit pentru cel care îi îmbogățise. Prigojin nu era un „om orchestră”, iar acest fenomen a fost remarcat de interlocutorul nostru:
„Nu-mi imaginez că Prigojin făcea totul. Exista o echipă întreagă care lucra pentru el. Este destul de complicat să ne imaginăm că respectivul grup va avea aceleași rezultate având pe altcineva în frunte, fie că este vorba despre un general sau de fiul său”.
„Prigojin nu era un simplu produs al sistemului de securitate rusesc. El nu era nici membru al GRU sau al FSB, nici măcar un fost KGB-ist. A fost un simplu infractor, care a fost închis în perioada sovietică. Prin urmare, el beneficia de o anumită libertate, pe care și-o asuma, și pe care fiul său, care a fost protejat pe tot parcursul vieții, sau generalii veniți din zona GRU nu o vor avea niciodată”, a continuat Cristian Pîrvulescu.
„Așadar, nu sunt convins că simpla mandatare a acestui tânăr va duce la o reluare, cu aceeași energie, a Wagner, pentru că acest grup era o miliție personalizată, nu o instituție. În mare măsură, totul ținea de relațiile personale care s-au stabilit într-o manieră – să-i spunem – prestatală sau cvasi-tribală, iar acest sistem de organizare nu poate fi înlocuit foarte ușor. Marea problemă care apare în cazul unor organizații de acest tip constă în faptul că ele dispar odată cu fondatorul”, este părerea intervievatului FANATIK.
Trebuie menționat și faptul că, potrivit canalelor mediatice controlate de tatăl său, juniorul a luptat sub steagul Wagner în conflictul din Siria, și în urma prestației sale a fost decorat cu „Crucea neagră”, cea mai importantă distincție a acestei armate profesioniste.
Tot The Independent notează că, după ce a preluat puterea de la tatăl său, Pavel Prigojin negociază cu gruparea Rosgvardia (Garda Națională Rusă, care activează din anul 2016 și care dispune de un efectiv de 200.000 de luptători), pentru a pune la punct un nou plan care privește operațiunile de pe frontul din Ucraina.
Cristian Pîrvulescu s-a referit și la Rosgvardia, despre care a menționat că „este o organizație nonguvernamentală creată de Serghei Șoigu. Totuși, să nu uităm că relația particulară dintre Evgheni Prigojin și ministrul apărării rus a fost una mai mult decât tensionată. Garda Națională, cea mai veche miliție privată din Rusia, care a fost înființată înaintea grupului Wagner, și pe care Șoigu a folosit-o în războiul din Dombas, iar, după 2022, în conflictul din Ucraina, este o grupare care a acceptat regulile Ministerului Apărării”.
„Altfel spus, cei care activau în interiorul Gărzii Naționale au devenit parte a armatei, după ce au încheiat contracte cu aceasta, lucru care a fost refuzat de Prigojin, și care a devenit motivul rebeliunii din luna iunie”, a punctat partenerul nostru de discuție.
După părerea analistului politic, dacă ne întoarcem la moștenirea primită de Pavel Prigojin și discutăm despre o avere personală, suma este mare, dar dacă vorbim despre finanțarea unei armate private, fondurile nu par atât de consistente și, în concluzie, sunt insuficiente unei campanii de amploare:
„Să nu omitem faptul că Prigojin își finanța trupele din activitățile imperiului său. Mai întâi finanța ferma de troli de la Sankt Petersburg și apoi grupul Wagner, cu toate operațiunile respective. Banii mai proveneau inclusiv din vânzarea alimentelor și a altor servicii prestate în folosul armatei. Prigojin beneficia de clienți care aparțineau statului rus, dar care îi asigurau finanțarea permanentă”.
„În momentul actual, indiferent dacă va beneficia de toate aceste finanțări, problema grupării Wagner este creată de know-how-ul care privește modul de acțiune din Africa și de felul în care vor acționa rețelele de corupție”, a continuat Cristian Pîrvulescu.
Politologul a dorit să-și argumenteze ideea: „Acesta este modul în care s-a intervenit până acum și care, din diferite motive, i-a surprins pe occidentali, deoarece ei au crezut în loialitățile care nu funcționau nici pe departe. Însă, de curând, aproximativ 24 de soldați au fost măcelăriți în Niger, la granița cu Mali, iar situația tinde să scape total de sub control. Trupele Wagner nu pot suplini prezența franceză și nici capacitatea de luptă a francezilor în confruntarea cu terorismul islamist”.
„Consecințele vor apărea, iar riscul ca Africa Subsahariană să devină o zonă compromisă este foarte mare. Dar, chiar și în aceste condiții, Putin tot și-a atins planul, deoarece este importantă crearea unui val de migranți care să ducă la blocarea Europei, în contextul electoral de anul viitor din Europa (unde vor fi foarte multe alegeri importante), dar și de peste doi ani”, a continuat interlocutorul nostru, care nu s-a sfiit să încheie cu o predicție îngrijorătoare, chiar în privința țării noastre:
„Vladimir Putin speră ca, din pricina fricii ancestrale europene legată de migrație, aceste evenimente să încline balanța în favoarea populiștilor și a celor care nu susțin războiul din Ucraina. Oare, având în vedere recentele evenimente din Slovacia (n.r țară care s-a înscris pe linia anti-occidentală, după victoria pro-rusului Robert Fico), de ce fenomenul nu s-ar putea reproduce și în alte zone, inclusiv în frumoasa noastră țară, România?…”.