News

Război în Ucraina, ziua 608. Rusia susține că a respins un „sabotaj subacvatic” asupra Crimeei/ Serghei Lavrov se află într-o vizită în Iran. Update

Război în Ucraina, ziua 608. În ultima zi, ucrainenii au respins un atac cu drone asupra Odesei și se confruntă cu o nouă ofensivă rusească în zone din Donețk.
24.10.2023 | 12:29
Razboi in Ucraina ziua 608 Rusia sustine ca a respins un sabotaj subacvatic asupra Crimeei Serghei Lavrov se afla intro vizita in Iran Update
Război în Ucraina, ziua 608. Rușii, bombardamente puternice în Donețk. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-10-2023
09:30

Moscova ar fi respins un atac de „sabotaj subacvatic” asupra Crimeei

Rusia susține că a respins un atac de „sabotaj subacvatic” asupra Crimeei, anexată ilegal de Moscova în 2014. Anunțul a fost făcut de Mihail Razvojaiev, guvernatorul pus de ruși la Sevastopol, potrivit Sky News.

Acesta a adăugat că „Flota Mării Negre respinge un posibil atac al forțelor de sabotaj ale submarinelor inamice”. Ulterior, Ministerul Apărării din Rusia a confirmat anunțul oficialului din Sevastopol.

„În jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT), trei vedete fără echipaj ale armatei ucrainene au fost detectate în partea de nord a Mării Negre. A fost efectuată o lovitură cu sisteme de rachetă antidiversiune împotriva zonei de detectare”, a informat Ministerul Apărării.

Totodată, marți, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns în Iran, acolo unde desfășoară o vizită oficială, fiind primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

 

Război în Ucraina, ziua 608. În acest început de săptămână, armata ucraineană a anunțat că a respins un atac major cu drone lansat de Rusia asupra regiunii Odesa (sud) situată pe coasta Mării Negre. Probleme s-au raportat și în Donețk.

Război în Ucraina, ziua 608. Rușii, bombardamente puternice în Donețk

Conform oficialilor militari de la Kiev, apărarea antiaeriană din statul vecin a doborât nouă drone. Șeful administraţiei militare a regiunii, Oleh Kiper, a scris pe Telegram că în zona portuară, fragmente de drone căzute au afectat acoperişul unei clădiri, provocând un incendiu, care între timp a fost stins.

ADVERTISEMENT

În total, pe teritoriul Ucrainei, antiaeriana instalată a interceptat şi doborât în total 14 drone şi o rachetă pe parcursul nopţii de duminică spre luni, potrivit armatei Kievului.

Apoi, luni, în direcția Lîman-Kupiansk, forțele de apărare ale Ucrainei au respins 20 de atacuri rusești, au distrus 23 de unități de echipamente inamice și au eliminat 263 de inamici. Acest anunț vine din partea purtătorului de cuvânt al Armatei, locotenent-colonelul Volodimir Fitio, citat de Ukrinform.

ADVERTISEMENT

În direcția Lîman-Kupiansk, armata noastră a respins 20 de atacuri în Synkivka, Ivanivka, Silvicul Serebrianske și Spirne. Inamicul a lansat 13 lovituri aeriene, cu 10 mai multe decât în ​​ziua precedentă.

Au desfășurat avioane de luptă de atac și elicoptere de sprijin de incendiu Ka-52”, a spus Fitio, adăugând că inamicul a bombardat pozițiile ucrainene de 690 de ori.

ADVERTISEMENT

Oficialul ucrainean a menționat că, în acest moment, forțele inamice care asaltează pozițiile ucrainene, așa-numitele unități ”Furtuna Z” și ”Furtuna V”, nu au obținut niciun succes strategic. În ultima zi, 870 de ruși au fost uciși pe frontul din Ucraina, conform Kievului.

Kievul, ajutor de 1,5 miliarde de euro de la UE

Luni, 23 octombrie, Ucraina a primit o a noua tranșă de asistență macrofinanciară, de 1,5 miliarde de euro, de la Uniunea Europeană. Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal a oferit informația pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Ucraina a primit o a noua tranșă de asistență macrofinanciară de 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană”, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, în total, sprijinul bugetar UE pentru Ucraina în 2023 s-a ridicat deja la 15 miliarde de euro.

Premierul de la Kiev a subliniat că Uniunea Europeană ”este unul dintre cei mai importanți factori care ajută Ucraina să rămână puternică și stabilă din punct de vedere economic”.

Acum lucrăm cu Comisia Europeană la un nou program pe termen lung pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Ne așteptăm să obținem 18 miliarde de euro anul viitor”, a adăugat oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT