News

Război în Ucraina, ziua 614. Canada va coordona eliberarea copiilor răpiți de Rusia / Lukașenko cere negocieri de pace

Război în Ucraina, ziua 614. Canada va conduce rețeaua globală care lucrează pentru a elibera copiii ucraineni răpiți de Rusia
30.10.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 614 Canada va coordona eliberarea copiilor rapiti de Rusia  Lukasenko cere negocieri de pace
De la începutul războiului, aproximativ 19.000 de copii ucraineni au fost luați cu forța din casele lor Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat luna trecută că aproximativ 19.000 de copii au fost luați cu forța din casele lor de la începutul războiului.

Război în Ucraina, ziua 614. Canada va coordona eliberarea copiilor răpiți de Rusia

Canada va prelua conducerea în facilitarea unei rețele globale de țări care lucrează pentru a elibera, din Rusia sau din teritoriile ocupate de aceasta, copiii ucraineni răpiți, potrivit unor informații obținute de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre subiectele aflate în discuție la o întâlnire bilaterală a consilierilor de securitate națională din Malta pentru a progresa un plan de pace, pe fondul temerilor că energiile militare și politice vor fi redirecționate către Orientul Mijlociu.

Peste 60 de țări, inclusiv SUA, Regatul Unit și UE, se reunesc în cadrul celei de-a treia runde de negocieri de pace inițiată de Ucraina, care se desfășoară în acest weekend în Malta, după întâlniri similare în Arabia Saudită în august și în Danemarca în iunie. China, care a fost prezentă la reuniunea de la Jeddah, nu participă. Printre participările notabile de la această rundă se numără Sfântul Scaun, Armenia și Mexic.

ADVERTISEMENT

Aceștia lucrează la elaborarea detaliilor operaționale ale formulei de pace în 10 puncte a lui Zelenski, care urmărește să pună capăt războiului, dar și să ofere un cadru pentru securitatea alimentară și energetică, siguranța în jurul centralei nucleare Zaporojie și nevoile umanitare.

UE discută noi rute pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene, în timp ce grupul de lucru umanitar, care se bucură de cea mai largă participare, inclusiv din partea Qatarului și a Turciei, discută despre copiii răpiți.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko: “Situația este acum în impas serios”

Rusia și Ucraina sunt blocate într-un impas pe linia frontului și cele două părți trebuie să se așeze la masă și să negocieze încheierea conflictului, a declarat liderul autoritar al Belarusului.

Aleksandr Lukașenko, care este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a descris starea actuală a conflictului ca fiind “o confruntare încrâncenată până la moarte. Oamenii mor.”

ADVERTISEMENT

“Există destule probleme de ambele părți și, în general, situația este acum în mod serios în impas: nimeni nu poate face nimic și să-și consolideze sau să-și avanseze substanțial poziția”, a declarat el.

Lukașenko, care a pus la dispoziție teritoriul țării sale ca rampă de lansare pentru invazia lui Putin în Ucraina în 2022, a declarat că cererile Ucrainei ca Rusia să părăsească teritoriul său trebuie să fie rezolvate la masa negocierilor “pentru ca nimeni să nu moară”.

“Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri și să ajungem la un acord”, a declarat Lukașenko. “Așa cum am spus odată: nu sunt necesare condiții prealabile. Principalul lucru este să se dea comanda ‘stop’.”

Forțele rusești au continuat să împingă în această săptămână în apropierea orașului Avdiivka din Donețk, aflat în ruină, suferind pierderi grele, a declarat Casa Albă a SUA, dar vasta linie de front din Ucraina s-a mișcat foarte puțin în ultimul an, în ciuda ofensivei istovitoare de luni de zile a Kievului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă, la o reuniune a peste 60 de consilieri de securitate națională, că planul său de pace în 10 puncte, care include apeluri pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, este singura cale de a pune capăt războiului.

ADVERTISEMENT