Tensiunea crește pe frontul de est, după ce Rusia a suferit pierderi majore în bătălia pentru Avdiivka. Forțele ruse au bombardat intens centrul orașului Herson și au forțat 48 de atacuri în mai multe sectoare din zonele Avdiivka, Kupiansk, Bakhmut și Marinka.
Statul Major al Forțelor Terestre ale Ucrainei a anunțat că toate atacurile au fost respinse cu succes, însă luptele continuă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că Rusia a pierdut o întreagă brigadă în luptele de la Avdiivka, informație confirmată parțial și de serviciile britanice de inteligență.
Acestea susțin că rușii au comasat până la 8 brigăzi în apropiere de localitatea din estul Ucrainei, însă acestea au suferit pierderi majore. Ministerul britanic al apărării spune că unitățile ruse au suferit cele mai mari pierderi din anul 2023, în bătălia de la Avdiivka.
Și ministrul rus al apărării, Rustem Umerov a anunțat, de asemenea, că Rusia a pierdut ”cel puțin o brigadă” la Avdiivka, adică aproximativ 4.000 de soldați.
În acest timp, Kievul încearcă să rezolve o altă problemă: exodul recruților care fug de război și se refugiază în alte țări. După ce, în luna august, Volodimir Zelenski i-a demis pe soți comandanții comisariatelor militare din țară, în speranța că va opri actele de corupție prin care bărbații încorporabili se sustrag mobilizării, acum Ucraina adoptă o nouă măsură.
Serviciul de frontieră din Ucraina a anunțat că folosește drone pentru a preveni fuga recruților din țară. Doar vineri, 14 bărbați au fost opriți la granița cu Moldova, în timp ce încercau să părăsească ilegal țara. Aceștia plătiseră 2.000 de dolari unor călăuze care le indicase ce rute să folosească.
Conform Eurostat, peste 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au statut de refugiați în state ale Uniunii Europene. Aceștia aveau interdicție de a păsări țara, fiind considerați recruți apți să servească armata în timpul războiului cu Ucraina, după declararea legii marțiale.
Doar 20.000 de bărbați au fost prinși la graniță, de la începerea războiului și până acum. Alții au reușit să fugă din țară, dar au murit înecați în Tisa sau înghețați în Carpați.