News

Război în Ucraina, ziua 620. Zelenski îl înjură pe Putin la o televiziune americană – Video

Sâmbătă seară, oficialii ucraineni au anunțat că au lovit un șantier naval din Crimeea, unde era staționată una dintre cele mai moderne nave de război a marinei ruse
05.11.2023 | 19:30
Razboi in Ucraina ziua 620 Zelenski il injura pe Putin la o televiziune americana  Video
Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 620-a zi. Susa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
ADVERTISEMENT
05-11-2023
17:35

Zelenski îl înjură pe Putin la o televiziune americană

Ultimele zile nu au fost ușoare pentru președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Dincolo de tensiunile deschise cu șeful armatei au fost ieri și declarațiile de dezmințire a unor presupuse presiuni din partea occidentalilor pentru demararea negocierilor de pace cu Rusia.

Liderul de la Kiev a avut o intervenție duminică la postul de televiziunea american, NBC News, în cadrul celui mai urmărit talk-show Meet the Press. Vizibil emoționat, Zelenski a spus că ucrainenii nu sunt încă pregătiți să renunțe la libertatea lor pentru teroristul de Putin, referindu-se la acesta ca „this fucking terrorist Putin”.

05-11-2023
12:12

20 de soldați ucraineni, uciși după un bombardament de precizie al Rusiei

Sâmbătă seară, pe rețelele de socializare au circulat mai multe imagini cu soldați ucraineni uciși în urma unui bombardament de precizie al Rusiei pe frontul din Zaporojie. Reacțiile ucrainenilor erau pline de indignare către comandanții militari, în condițiile în care informațiile sugerau că aceștia participaseră la o festivitate de premiere desfășurată aproape de linia frontului.

După apariția acestor imagini, oficialii ucraineni au confirmat incidentul. „Condoleanțele mele familiilor soldaților căzuți din Brigada 128 de asalt montan separat Transcarpatia”, a scris ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, pe canalul oficial de Telegram. Acesta a mai preciza că a ordonat o „anchetă completă” pentru lămurirea circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.

„Militarii au fost uciși, iar rezidenții locali au fost, de asemenea, răniți”, au precizat și forțele armate ucrainene, care au menționat faptul că atacul a fost desfășurat cu o rachetă balistică Iskander.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de o serie de atacuri cu rachete desfășurate de către Rusia, ce au făcut mai multe victime în rândul civililor. Seara însă, oficialii militari ucraineni au anunțat că au desfășurat cu succes un atac cu rachete asupra unui șantier din Crimeea, acolo unde era staționată una dintre cele mai moderne nave de război ale marinei militare ruse.

Atac cu rachete asupra Crimeii

Apărarea antiaeriană a fost la lucru în apropierea unui șantier naval din orașul Kerch, în Crimeea ocupată de Rusia, la 4 noiembrie, a scris pe Telegram Serghei Aksionov, șeful guvernului de ocupație ilegală al Rusiei în Crimeea, în Ucraina. „Resturi de la una dintre rachetele interceptate au căzut pe unul dintre docurile uscate”, a adăugat Aksyonov. „Nu au fost raportate victime.”

ADVERTISEMENT

În ciuda declarațiilor oficialilor ruși, pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări cu un incendiu provocat în zona șantierului naval din Kerch. Primele informații indicau că mai multe rachete ucrainene au lovit nava purtătoare de rachete „Askold”, caracterizată a fi una dintre cele mai moderne ale flotei din Marea Neagră a Rusiei.

Nava a fost construită în Crimeea, fiind lansată la apă în anul 2021. Ea are opt lansatoare pentru rachete Kalibr, plus este dotată cu propriul sistem antiaerian Pantsir. ”Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene dorește să le mulțumească piloților aviației tactice a Forțelor Aeriene ale Ucrainei pentru loviturile reușite cu rachete de croazieră asupra infrastructurii șantierului naval “Zaliv” din Kerch, unde era staționată una dintre cele mai moderne nave ale Marinei rusești – portavionul cu rachete de croazieră Kalibr”, a fost mesajul postat pe Telegram de armata ucraineană, care a indicat că acest atac a fost executat cu rachete Scalp, de proveniență franceză.

ADVERTISEMENT

Zelenski, conflict cu șeful armatei

Săptămâna aceasta, săptămânalul The Economist a publicat un lung articol scris de către șeful armatei ucrainene, generalul Valery Zaluzhny. Deși materialul este unul mai degrabă tehnic, el surprinde atât analiza Kievului asupra situației de pe front, dar și tehnica militară de care Ucraina are nevoie în continuare. O frază controversată a vizat faptul că șeful armatei ucrainene a caracterizat situația de pe front drept „impas” sau „război de uzură”, similar Primului Război Militar. „Cel mai probabil nu va exista o străpungere profundă și frumoasă și fiecare zi care trece le oferă rușilor un avantaj”, a scris comandantul armatei ucrainene.

Afirmația este una controversată, și după declarațiile de sâmbătă ale președintelui ucrainean, se pare că interviul și articolul lui Zaluzhny, nu a fost deloc aprobat de biroul președintelui. Sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, susținută de Zelenski alături de Ursula von der Leyen, acesta a negat că în acest moment conflictul ar fi intrat într-o fază de uzură.

ADVERTISEMENT

„Timpul a trecut astăzi şi oamenii sunt obosiţi (…) Dar nu ne aflăm într-un impas. Acesta nu este un impas. Rusia controlează cerul. Noi avem grijă de armata noastră. Nimeni nu vrea să le abandoneze pur şi simplu, aşa cum Rusia îşi abandonează poporul ca pe carne. Cum să depăşim această situaţie? F-16. Trebuie să aşteptăm ca băieţii să înveţe, când se întorc. Când există apărare aeriană pe front, militarii merg înainte şi folosesc echipamentele”, a spus președintele ucrainean.

Și Igor Zhovka, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, l-a criticat pe Zaluzhny pentru comentariile sale. “Sunt sigur că totul a fost citit cu atenție, notat și concluziile au fost trase” de către ruși, a spus el, adăugând că a primit telefoane de la omologii din țările partenere “în panică”, întrebând dacă războiul este într-adevăr într-un impas. “Este acesta efectul pe care am vrut să-l obținem cu acest articol?”. a spus Zhovka.

ADVERTISEMENT

Zaluzhny a declarat în interviul acordat revistei The Economist că strategia de a da o lovitură decisivă trupelor rusești pentru a aduce Moscova la masa negocierilor ar putea să fi eșuat. “Aceasta a fost greșeala mea”, a spus el. “Rusia a pierdut cel puțin 150.000 de morți. În orice altă țară, astfel de pierderi ar fi oprit războiul”.

ADVERTISEMENT