News

Război în Ucraina, ziua 621. Primele avioane F-16 destinate pregătirii piloţilor ucraineni au ajuns în România

Război în Ucraina, ziua 621. Autoritățile de la Kiev se declară indignate de atacul asupra muzeului din Odesa. Acesta face parte dintr-un sit Unesco
07.11.2023 | 15:09
Razboi in Ucraina ziua 621 Primele avioane F16 destinate pregatirii pilotilor ucraineni au ajuns in Romania
Atacul a făcut un crater imens în fața muzeului Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
07-11-2023
13:18

Primele F-16 au sosit în România

Olanda a trimis marţi în România primele lor cinci avioane de luptă F-16 pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni.

În total olandezii s-au angajat să livreze între 12 şi 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de formare F-16 din România, care va fi deschis în curând, după cum a transmis Ministerul Apărării de la Haga.

Olandezii au promis de asemenea că vor furniza Ucrainei avioane F-16 pentru utilizarea lor în luptă, simultan cu angajamente similare din Danemarca, Norvegia şi Belgia, aminteşte Reuters.

Adjunctul ministrului ucrainean de externe, Emine Djeppar, a declarat că Kievul este “profund indignat” de atacul asupra Muzeului Național de Artă din Odesa și a îndemnat agenția ONU pentru patrimoniu, Unesco, cu sediul la Paris, să condamne atacul.

Război în Ucraina, ziua 621. Kievul, “profund indignat” de atacul asupra Muzeului Național de Artă din Odesa

Muzeul de artă face parte dintr-un sit al patrimoniului mondial al Unesco. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că cea mai mare parte a colecției a fost deja îndepărtată în timpul războiului. “Pânzele și picturile din expoziția actuală nu au fost deteriorate”, a declarat el pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

O femeie care locuia într-o clădire din apropiere a declarat că ea și familia ei au fost plecați în timpul atacului, dar că locuința lor a fost avariată. “Dumnezeu ne-a condus departe.

Vom vedea ce se va întâmpla în continuare în apartament. Din cinci ferestre, nu mi-a mai rămas niciuna”, a declarat pentru AFP femeia, care și-a dat doar numele Svitlana, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Muzeul Național de Artă din Odesa a declarat că șapte expoziții, majoritatea cu lucrări ale unor artiști ucraineni contemporani, au fost avariate de atacul rus de noaptea trecută, care a lăsat un crater mare în fața muzeului, care își sărbătorește cea de-a 124-a aniversare.

Crater în fața muzeului

Fotografiile și înregistrările video au arătat geamuri și uși sparte, iar unele tablouri zăceau pe podea, printre dărâmături împrăștiate prin galerii. Atacurile cu drone au provocat, de asemenea, rănirea a cel puțin cinci persoane din oraș și au incendiat camioane cu cereale, au declarat oficialii ucraineni din portul de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

“Pe 6 noiembrie, Muzeul Național de Artă din Odesa împlinește 124 de ani”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, al cărei centru administrativ este orașul Odesa, pe aplicația de mesagerie Telegram. “În ajunul zilei de 6 noiembrie, rușii au ‘felicitat’ monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a lovit în apropiere.”

Muzeul Național de Artă din Odesa, aflat într-unul dintre cele mai vechi palate din Odesa, adăpostea înainte de război peste 10.000 de opere de artă, inclusiv picturi ale unora dintre cei mai cunoscuți artiști ruși și ucraineni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

ADVERTISEMENT

Primăria din Odesa a postat un videoclip care arată ferestrele aruncate în aer și resturile din interiorul a ceea ce a spus că este muzeul. Pe strada din apropierea muzeului, atacul a făcut o groapă adâncă de câțiva metri. Potrivit autorităților municipale, o persoană a fost rănită acolo.

ADVERTISEMENT