News

Război în Ucraina, ziua 628. Zelenski mulțumește României pentru un ajutor privind apărarea antiaeriană / Germania își dublează sprijinul militar pentru Kiev. Update

Război în Ucraina, ziua 628. Rusia și-a intensificat atacurile, fiind vizate mai multe regiuni. Kievul a respins zeci de lovituri.
13.11.2023 | 10:23
Razboi in Ucraina ziua 628 Zelenski multumeste Romaniei pentru un ajutor privind apararea antiaeriana  Germania isi dubleaza sprijinul militar pentru Kiev Update
Război în Ucraina, ziua 628. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
13-11-2023
08:26

Germania își dublează sprijinul militar pentru Kiev la 8 miliarde de euro

Germania își va dubla pachetul de asistență militară acordată Ucrainei anul viitor, promițând ajutor în valoare de 8 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut duminică de ministrul apărării al țării UE.

Vorbind pentru postul german ARD, Boris Pistorious a spus: ”Acesta este un semnal important, mai ales acum când Ucraina trebuie să-și continue lupta de apărare a teritoriului. E și un semnal puternic să arătăm că nu vom abandona Ucraina”.

13-11-2023
08:23

Zelenski mulțumește României pentru un ajutor privind apărarea antiaeriană

Într-un mesaj transmis duminică seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulțumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană.

Liderul de la Kiev a mai enumerat în acest caz SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Noregia, Italia, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia și statele baltice.

Zelenski a făcut aceste precizări în condiţiile în care iarna se apropie şi, spune el, este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 628. Zeci de atacuri rusești au fost respinse de Kiev. Loviturile au fost lansate în Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Şahtarske, forțele ucrainene reușind să respingă 59 de atacuri. Au fost distruse locuințe ale oamenilor, dar și o unitate de învățământ și infrastructura civilă.

Război în Ucraina, ziua 628. Atacuri rusești respinse de Kiev

De asemenea, bombardamente au fost și în regiunea Donețk, în urma cărora au murit trei oameni. Doi civili au fost uciși în Toretsk și unul în Minkivka, așezările fiind aproape de linia frontului.

ADVERTISEMENT

Duminică dimineața a fost atacat și districtul Dniprovsky din Herson, conform șefului administrației, Alexandr Prokudin. Din păcate, un bărbat a fost ucis, iar soția lui se află în stare gravă la spital.

„El a primit o rană explozivă incompatibilă cu viața. Medicii care au sosit la fața locului au declarat doar decesul acestuia. Soția victimei a fost spitalizată”, a transmis Prokudin.

ADVERTISEMENT

„Femeia în vârstă de 64 de ani are un traumatism cranian închis prin explozie, răni de șrapnel la picioare și o comoție cerebrală. Starea ei este de gravitate moderată. Medicii îi acordă asistența necesară”, a adăugat acesta, conform Zdg.md.

Cine ar fi coordonat atacul Nord Stream

Apar noi informații despre exploziile de la gazoductele Nord Stream, din anul 2022. The Washington Post a publicat informații potrivit cărora atacul ar fi fost coordonat de un colonel ucrainean.

ADVERTISEMENT

Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, și-a desfășurat activitatea la Forțele Speciale ale Ucrainei. Totodată, el ar face parte și din grupul care are legături cu serviciile de informații de la Kiev, conform surselor The Washington Post.

Ucraineanul nu ar fi planificat singur atacul, iar ordinele ar fi fost date de la oficiali cu rang înalt. Cervinski nu recunoaște implicarea sa, iar avocatul său a transmis că sunt informații „răspândite de propaganda rusă”.

ADVERTISEMENT

Kievul nu a avut nicio reacție, deocamdată, cu privire la acest subiect. În luna martie 2023, oficialii ucraineni negau implicarea în atacul asupra gazoductelor Nord Stream, în urma unor informații apărute în presa internațională privind contribuția unui grup pro-Kiev.

ADVERTISEMENT