News

Război în Ucraina, ziua 626. Rusia spune că deținuții trimiși pe front își ispășesc crimele ”cu sânge”

Război în Ucraina, ziua 626. Moscova justifică cinic grațierea deținuților care luptă pe fronturile țării invadate. ”Ispășesc cu sânge crima lor”
11.11.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 626 Rusia spune ca detinutii trimisi pe front isi ispasesc crimele cu sange
Deținuții ruși care luptă în Ucraina continuă să comită infracțiuni grave după grațiere Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 626. Deținuții ruși trimiși să lupte în Ucraina își ispășesc crimele “cu sânge”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la întrebările privind grațierea unui bărbat care și-a ucis fosta iubită.

Război în Ucraina, ziua 626. Rusia spune că deținuții trimiși pe front își ispășesc crimele ”cu sânge”

Rusia a recrutat probabil 100.000 de persoane din închisori pentru a lupta în Ucraina, a estimat Olga Romanova, șefa unui grup independent de apărare a drepturilor deținuților, inclusiv persoane condamnate pentru infracțiuni violente, printre care crime și violuri. Prizonierilor li se oferă grațiere și sunt eliberați după ce servesc pe front.

ADVERTISEMENT

Peskov a apărat această abordare, după ce rapoartele au afirmat că Vladislav Kanius – un bărbat condamnat la 17 ani într-o închisoare de maximă securitate pentru uciderea brutală a fostei sale prietene – a fost eliberat după ce a luptat în Ucraina.

Cazul a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale în 2021, după ce s-a dezvăluit că Vladislav Kanius i-a provocat 111 răni individuale fostei sale partenere, Vera Pekhteleva, în vârstă de 23 de ani, într-un atac de câteva ore descris ca fiind “tortură”.

ADVERTISEMENT

“Cei condamnați, inclusiv pentru crime grave, ispășesc cu sânge pentru crima lor pe câmpul de luptă”, a declarat Peskov reporterilor, relatează The Guardian. “Ei ispășesc cu sânge în brigăzile de asalt, sub gloanțe și sub obuze”, a adăugat el.

Presa rusă a relatat despre mai multe cazuri de prizonieri eliberați după ce au luptat în Ucraina care au continuat să comită infracțiuni grave, inclusiv crime.

ADVERTISEMENT

Armata Rusiei, suprasolicitată de războiul din Ucraina

Conflictul din Ucraina suprasolicită armata Rusiei și îi pune la încercare capacitatea de a menține o apărare sigură a frontierelor sale, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare zilnică a informațiilor, postată pe X (Twitter), ministerul a afirmat că Rusia va trebui probabil să realoce sisteme de rachete sol-aer (Sam) din zone îndepărtate ale Rusiei pentru a menține acoperirea deasupra Ucrainei, după ce săptămâna trecută au fost raportate pierderi ale mai multor sisteme Sam cu rază lungă de acțiune SA-21.

ADVERTISEMENT

Rusia poziționează sisteme Sam în locații importante din punct de vedere strategic, cum ar fi în jurul granițelor sale. Îndepărtarea sistemelor ar slăbi aproape sigur apărarea aeriană a Rusiei la periferiile sale, se arată în actualizarea Ministerului Apărării.

Necesitatea ca Rusia să își mute activele strategice de apărare aeriană ar “demonstra modul în care conflictul din Ucraina continuă să suprasolicite armata Rusiei și îi pune la încercare capacitatea de a menține apărarea de bază pe suprafața sa vastă”, potrivit actualizării.

ADVERTISEMENT