News

Război în Ucraina, ziua 637. Putin la G20: ”Ar trebui să ne gândim cum să oprim această tragedie”. Update

Război în Ucraina, ziua 637. Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul războiului, potrivit Organizației Națiunilor Unite
22.11.2023 | 19:23
Razboi in Ucraina ziua 637 Putin la G20 Ar trebui sa ne gandim cum sa oprim aceasta tragedie Update
Peste 10.000 de civili, uciși în Ucraina de la începutul războiului Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
22-11-2023
17:29

Actriţă rusă, ucisă în timp ce dădea un spectacol pentru soldaţi în Doneţk

O actriță rusă a fost ucisă într-o atac ucrainean în timp ce dădea un spectacol în fața soldaților ruși, potrivit teatrului unde era angajată, citat de BBC. O sală de spectacole din Ucraina ocupată, unde Polina Menșik susținea o reprezentație, a fost lovită de un bombardament la 19 noiembrie. Spectacolul era dedicat celebrării unei sărbători militare ruse.

Ucraina a declarat că aproximativ 20 de soldați ruși au fost uciși în atac, dar autoritățile ruse nu au comentat acest lucru. Atacul a avut loc la aproximativ 60 km de linia frontului, în satul Kumachove. Kumachove este situat în regiunea Donețk, în zona din estul Ucrainei ocupată de Rusia din 2014.

Bloggerii ruși pro-război au criticat organizarea spectacolului. Un spectacol care concentrează zeci de soldați într-un singur loc a făcut din acesta o țintă evidentă pentru un atac ucrainean, au scris ei.

22-11-2023
17:22

Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile de pace cu Ucraina

Liderul de la Kremlin s-a adresat liderilor G20 vorbind despre șefii de state care se declară şocaţi de “agresiunea” continuă a Rusiei în Ucraina.

 “Da, desigur, acţiunile militare sunt întotdeauna o tragedie”, a declarat Putin. “Şi, desigur, ar trebui să ne gândim cum să oprim această tragedie. Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile de pace cu Ucraina”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Putin a lipsit de la precedentele summit-uri G20 de la New Delhi şi Nusa Dua, Indonezia, trimiţându-l în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov. Liderul rus s-a adresat summiturilor din 2021 şi 2020 de la Moscova. El a participat ultima dată la o adunare G20 în persoană la Osaka, Japonia, în 2019.

22-11-2023
09:11

Președintele Vladimir Putin va participa la reuniunea G20

Președintele Vladimir Putin va participa la reuniunea online G20, desfășurată miercuri și găzduită de India. Anunțul a fost făcut chiar astăzi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a precizat că președintele va prezenta „poziția Rusiei într-un context foarte, foarte turbulent”. Se așteaptă ca în cadrul videoconferinței să fie discutate subiectele abordate la summitul G20, din luna septembrie, din la New Delhi, transmite DPA.

La ultima reuniune, Vladimir Putin nu a fost prezent, locul său fiind ținut de ministrul de externe Serghei Lavrov. Totodată, nici președintele Chinei, Xi Jinping, nu a participat.

19 țări importante și dezvoltate din punct de vedere economic fac parte din G20. Cel mai probabil, miercuri va fi pusă în discuție și situația din Orientul Mijlociu, în contextul războiului dintre Israel și Hamas.

Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, aproximativ jumătate dintre decesele recente având loc mult în spatele liniilor de front, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului.

Război în Ucraina, ziua 637. ONU: Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina, care are zeci de observatori în țară, a declarat că se așteaptă ca bilanțul real să fie “semnificativ mai mare” decât cel oficial, deoarece activitatea de coroborare continuă.

ADVERTISEMENT

Aceasta include evenimentele din primele luni după invazie, cum ar fi bătălia pentru controlul orașului Mariupol, unde locuitorii au raportat un număr mare de victime civile.

”Zece mii de morți în rândul civililor reprezintă o bornă sinistră pentru Ucraina. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a 21-a lună, riscă să evolueze într-un conflict prelungit, iar costul uman grav este dureros de înțeles”, a declarat Danielle Bell, care conduce misiunea de monitorizare, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Potrivit ONU, marea majoritate a deceselor au fost cauzate de arme explozive cu impact pe o suprafață mare, cum ar fi obuze, rachete și muniții cu dispersie.

Mii de familii de refugiați riscă să ajungă pe străzi în Marea Britanie

Mii de familii de refugiați ucraineni riscă să rămână fără adăpost în această iarnă și au de patru ori mai multe șanse de a ajunge pe străzi decât familiile din Marea Britanie, potrivit unui studiu al Crucii Roșii britanice.

ADVERTISEMENT

Un raport al organizației caritabile și al Universității Heriot-Watt, publicat înainte de raportul de toamnă de miercuri, îi solicită cancelarului să includă fonduri suplimentare pentru familiile ucrainene pentru a preveni o creștere bruscă a numărului de persoane fără adăpost în rândul acestui grup.

Raportul a constatat că se așteaptă ca 6.220 de familii de refugiați ucraineni să fi solicitat sprijin pentru persoanele fără adăpost până la sfârșitul acestui exercițiu financiar, o creștere de 13% față de cifra din 2022-23.

ADVERTISEMENT

Se preconizează că aproape 5.000 dintre aceste familii se vor confrunta cu “lipsa de adăpost de bază”, cum ar fi dormitul în stradă, dormitul pe unde găsesc loc sau cazarea într-un cămin.

ADVERTISEMENT