News

Război în Ucraina, ziua 638. Viktor Orban amenință că Ungaria va bloca candidatura Kievului la UE

Război în Ucraina, ziua 638. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, amenință că va bloca candidatura Kievului la aderarea la UE
23.11.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 638 Viktor Orban ameninta ca Ungaria va bloca candidatura Kievului la UE
Viktor Orban amenință aderarea Ucrainei la UE Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 638. Orban i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, argumentând că recomandarea Comisiei Europene din data de 8 noiembrie ca Ucraina să primească oficial statut de candidat nu ar trebui să fie aprobată de liderii UE.

Război în Ucraina, ziua 638. Viktor Orban amenință că Ungaria va bloca candidatura Kievului la UE

“Consiliul European nu este în măsură să … convină asupra viitorului procesului de extindere dacă nu se ajunge la un consens asupra viitoarei noastre strategii față de Ucraina, a scris el, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Liderii se întâlnesc pe 14 și 15 decembrie, recomandarea privind acordarea candidaturii la jumătatea lunii decembrie fiind un punct important pe ordinea de zi.

Dar Viktor Orban spune că liderii consiliului “trebuie să aibă o discuție sinceră și deschisă cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale UE în Ucraina, care în prezent vizează victoria militară a Ucrainei și înfrângerea militară a Rusiei, cu intenția de a induce schimbări politice fundamentale în Rusia. Considerăm aceste obiective ca fiind realizabile în mod realist?”

ADVERTISEMENT

Scrisoarea sa este văzută în contextul bătăliei sale pentru a forța UE să deblocheze fonduri în valoare de 30 de miliarde de euro, reținute din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupție în Ungaria.

UE aprobă încă 1,5 miliarde de euro pentru economia ucraineană

UE a aprobat o nouă plată de 1,5 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru Ucraina. Aceasta este cea de-a zecea plată efectuată în cadrul unui program de 18 miliarde de euro pentru a menține economia ucraineană în mișcare.

ADVERTISEMENT

Banii sunt utilizați pentru a contribui la plata salariilor funcționarilor publici, a pensiilor și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar

În cadrul unui summit la Berlin cu premierul italian de dreapta, Giorgia Meloni, Scholz a declarat că i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să pună capăt invaziei din Ucraina în timpul reuniunii virtuale G20 de miercuri.

ADVERTISEMENT

“I-am cerut președintelui Putin să pună capăt atacului său asupra Ucrainei și să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acest război să se încheie în sfârșit”, a spus el.

Meloni le-a declarat la rândul ei reporterilor: “Este pur și simplu suficient ca Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul invadat”.

Scholz a anunțat, de asemenea, construirea unei noi conducte de energie peste Alpi. “Suntem de acord că dorim să ne extindem cooperarea în domeniul energiei pentru a consolida aprovizionarea, securitatea și transformarea pe termen lung”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT