News

Planul lui Viktor Orban de a reduce la tăcere societatea civilă. „Aceasta poate însemna sfârșitul presei independente”

Planul lui Viktor Orban de a viza influența străină alimentează temerile societății civile din Ungaria. Guvernul de la Budapesta ar putea merge pe linia „putinistă”
13.11.2023 | 13:44
Planul lui Viktor Orban de a reduce la tacere societatea civila Aceasta poate insemna sfarsitul presei independente
„Nu putem permite ca soarta Ungariei să fie decisă în străinătate”, a invocat premierul Viktor Orban/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Planul premierului maghiar Viktor Orban de a ancheta influența străină în Ungaria alimentează temerile ONG-urilor și ale presei. Militanții pentru drepturile omului spun că legea „suveranității” este o nouă măsură luată de liderul de la Budapesta pentru a reduce la tăcere criticii și a-și consolida controlul, potrivit The Guardian.

Un nou birou pentru investigarea „ingerințelor străine”

Premierul ungar Viktor Orban, care de peste un deceniu și-a consolidat puterea și a extins influența partidului său asupra tuturor aspectelor vieții publice, a apărat mult timp ideea că entitățile străine se amestecă în politica ungară și că detractorii săi acționează împotriva interesului național.

ADVERTISEMENT

Apărătorii drepturilor din Ungaria și-au exprimat temerile cu privire la noua legislație care, potrivit acestora, ar putea exercita o presiune mai mare asupra presei independente și a grupurilor societății civile. Proiectul de lege, pe care partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, este așteptat să îl prezinte marți, ar urma să propună crearea unui nou birou însărcinat cu investigarea activităților care amenință „suveranitatea” Ungariei.

Guvernul a oferit puține detalii despre planurile sale. Dar conducerea Fidesz a indicat că noua legislație s-ar putea aplica finanțării externe a partidelor politice și, eventual, a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile pe care le-a acuzat că acționează sub influența Washingtonului și/sau a Bruxelles-ului.

ADVERTISEMENT

Primul ministrul ungar, Viktor Orban, care și-a petrecut mai mult de un deceniu consolidând puterea și extinzând influența partidului său asupra tuturor aspectelor vieții publice, a promovat mult timp ideea că entitățile străine se amestecă în politica ungară și că criticii săi acționează împotriva interesului național.

„Bruxelles și rețeaua Soros”

În 2017, Ungaria a aprobat în mod controversat o lege împotriva ONG-urilor, despre care guvernul a susținut că a fost concepută pentru a asigura transparența grupurilor care primesc donații din străinătate. Ulterior, Curtea de Justiție a UE a decis că legea a încălcat drepturile maghiarilor. În ciuda eșecurilor juridice și a criticilor internaționale, premierul Viktor Orban a continuat să susțină că criticii săi din Ungaria sunt controlați de „forțe externe”, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

„Ei au spus deschis că doresc o schimbare de guvern în Ungaria. Au folosit toate mijloacele de corupție politică pentru a finanța opoziția maghiară”, a declarat Orban într-un discurs din vara anului trecut. La o reuniune de partid din septembrie, premierul s-a plâns în mod specific de finanțarea din străinătate, citând grupuri ale societății civile și mass-media „finanțate de Bruxelles sau prin rețeaua Soros”.

Acum, în timp ce Ungaria intră în campanie electorală înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor municipale de anul viitor, jurnaliștii și grupurile de supraveghere din Ungaria se tem că guvernul ar putea face un nou pas în campania sa de reducere la tăcere a vocilor critice.

ADVERTISEMENT

„Orban a declarat război presei critice”

Conducerea Telex, una dintre puținele instituții media independente rămase în Ungaria, a emis recent un avertisment public potrivit căruia, „sub pretextul protejării suveranității”, guvernul lui Orban „a declarat război presei critice”. Susținătorii drepturilor civile spun că noua legislație face parte dintr-un proces de lungă durată, în timp ce Orbn încearcă să își consolideze controlul asupra societății maghiare.

„Ideea autorității de protecție a suveranității se încadrează cu siguranță într-o tendință”, a declarat Stefania Kapronczay, director de strategie la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile. „Acceptarea finanțării din străinătate de către partidele politice este deja în afara legii și există motive întemeiate în spatele acestui lucru”, a spus ea.

„Temerea noastră este că această viitoare legislație se va încadra în fluxul de acțiuni guvernamentale care încearcă să limiteze participarea la viața publică și funcționarea presei libere”. În plus, a spus ea, există îngrijorarea că proiectul de lege ar putea promova narațiunea guvernului că orice fel de finanțare străină este împotriva interesului național al Ungariei.

Guvernul de la Budapesta nu a răspuns la o solicitare de comentarii. În timp ce experții au subliniat că este imposibil să se evalueze impactul noii legislații până la publicarea textului complet, există deja neliniște. „Aceasta este încă o amenințare juridică la adresa ONG-urilor independente și a mass-media independente”, a declarat Gabor Polyak, un profesor maghiar specializat în legislația și politica media.

„Suveranitate,” de mână cu Rusa și China

Dar nu este clar, a spus el, dacă „se va naște un alt leu fără dinți” sau dacă Fidesz va adopta o abordare „putinistă”. „Dacă există într-adevăr o amenințare juridică puternică la adresa ajutorului extern, aceasta va însemna în esență sfârșitul presei independente și al societății civile”, a remarcat Polyak. „Ceea ce este sigur este că există o așteptare plină de anxietate în rândul jurnaliștilor și al societății civile”.

Unii critici spun că campania pentru suveranitate este, în parte, un efort de a distrage atenția alegătorilor și că biroul în sine, dacă va fi creat, va avea o importanță redusă. „De obicei, Fidesz începe o campanie de diversiune atunci când vrea să distragă atenția oamenilor de la problemele reale, cum ar fi inflația, starea sistemelor noastre educaționale, de sănătate și de servicii sociale”, a declarat Marton Tompos, membru al parlamentului, din partea partidului de opoziție Momentum.

„Dacă guvernul ar vrea cu adevărat să înceapă să ia măsuri drastice în ceea ce privește problemele care pun în pericol suveranitatea Ungariei”, a adăugat el, „ar trebui să înceapă cu propriile lor acorduri cu Moscova și cu Beijing”.

ADVERTISEMENT