News

Război în Ucraina, ziua 639. Mai multe state UE cer Rusiei retragerea de la Zaporojie / Moscova, reacție furioasă după ce Moldova a impus sancțiuni. Update

Război în Ucraina, ziua 639. Kremlinul este de părere că NATO se va implica tot mai mult din punct de vedere militar în conflictul din țara vecină.
24.11.2023 | 17:15
Razboi in Ucraina ziua 639 Mai multe state UE cer Rusiei retragerea de la Zaporojie  Moscova reactie furioasa dupa ce Moldova a impus sanctiuni Update
Război în Ucraina, ziua 639. Moscova crede că NATO se va implica tot mai mult în conflict. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-11-2023
15:19

Mai multe state UE cer Rusiei retragerea trupelor de la centrala nucleară Zaporojie

Rusia ar trebui să-și retragă imediat trupele, echipamentele, mașinile și alt personal din zona centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), iar controlul deplin asupra uzinei ar trebui să fie returnat personalului ucrainean competent.

Această cerere apare într-o declarație comună a mai multor state UE făcută la o reuniune a Consiliului guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, scrie Ukrinform.net.

Nu vom recunoaște niciodată încercările ilegale ale Rusiei de a prelua proprietatea asupra unei centrale nucleare a unei alte țări. Rusia trebuie să-și retragă toate trupele, vehiculele militare, echipamentele și alt personal din ZNPP și să respecte pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se spune în declarație.

Documentul a fost semnat de state UE și non-UE: Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Ucraina.

24-11-2023
15:15

Moscova, reacție furioasă după ce Moldova a impus sancțiuni Federației Ruse

Recent, Republica Moldova s-a alăturat celui mai mare pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei în raport cu acțiunile de ”subminare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Aceste măsuri restrictive vizează sute de persoane, inclusiv originare din R. Moldova sau care au activat în Transnistria.

Pasul făcut de regimul Maia Sandu vine la doar o săptămână după ce Comisia Europeană a cerut Chișinăului, în raportul privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, să se alinieze la mai multe sancțiuni europene împotriva Rusiei.

Vineri, de la Kremlin a venit o reacție previzibilă. Rusia spune că va răspunde dur. ”Considerăm că acesta este încă un pas ostil al conducerii moldovenești, care este pe deplin integrată în campania anti-rusă a Occidentului colectiv”, a declarat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Scopul acestor măsuri este distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești, care, din vina oficialilor de la Chișinău, sunt deja într-o stare foarte deplorabilă”, mai spune Kremlinul.

Război în Ucraina, ziua 639. Puterea de la Moscova continuă să acuze aliații vestici ai ucrainenilor de ingerință în conflictul declanșat chiar de armata lui Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 20 de luni.

Război în Ucraina, ziua 639. Moscova crede că NATO se va implica tot mai mult în conflict

Încă din debutul agresiunii sale militare în Ucraina, Rusia a acuzat direct NATO că este implicată în conflict. Joi, 23 noiembrie, această placă a fost reluată de puterea de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Rusia, prin vocea lui Dmitri Peskov, a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, regimul lui Putin spune că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină.

NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de ȘtiriTVR.

ADVERTISEMENT

Ucraina anunță că peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi

Din 24 februarie 2022 până în prezent, Rusia a pierdut aproximativ 321.800 de militari în Ucraina. Dintre aceștia, 1.130 au fost uciși numai în ultima zi. Anunțul a fost făcut joi, de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, relatează Ukrinform.

În cei aproape doi ani de conflict, pierderile totale în luptă ale rușilor au inclus și 5.466 de tancuri (+20 în ultima zi), 10.224 vehicule de luptă blindate (+36), 7.802 sisteme de artilerie (+33), 902 rachete cu lansare multiplă sisteme (+3), 591 sisteme de luptă antiaeriană (+2), 323 avioane, 324 elicoptere, 10.198 autovehicule și rezervoare de combustibil (+39), 22 nave/ambarcațiuni de război, 1 submarin, 5.799 vehicule aeriene fără pilot (+15), 1.107 unități de echipamente speciale (+2). De asemenea, un total de 1.564 de rachete de croazieră inamice au fost doborâte.

ADVERTISEMENT

Peste 50 de ciocniri ruso-ucrainene raportate joi pe front

Joi, 23 noiembrie, au avut loc 52 de ciocniri militare între Forțele de Apărare ale Ucrainei și trupele de invazie ruse, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite sursa citată.

“Forțele de Apărare ucrainene își continuă operațiunea ofensivă în direcția Melitopol, eforturile ofensive (de asalt) în direcția Bahmut, provocând pierderi în ceea ce privește forța de atac și echipament trupelor ocupante, epuizând inamicul de-a lungul întregii linii de front”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, invadatorii au lansat 38 de lovituri aeriene și au tras 32 de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. ”Din păcate, în urma atacurilor teroriste rusești, în rândul populației civile sunt morți și răniți. Clădiri rezidențiale private și alte obiecte de infrastructură civilă au fost distruse și avariate”, se mai spune în raportul ucrainenilor.

ADVERTISEMENT