News

Război în Ucraina, ziua 65. Groapă comună cu 900 de cadavre, descoperită lângă Kiev. Lavrov: „Moldovenii ar trebui să se teamă pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO”

Kievul a fost lovit de două rachete în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se afla în vizită în capitala Ucrainei, la o zi după întâlnirea cu Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova.
29.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 65 Groapa comuna cu 900 de cadavre descoperita langa Kiev Lavrov Moldovenii ar trebui sa se teama pentru viitorul lor pentru ca sunt tarati in NATO
Război în Ucraina, ziua 65. Nimeni nu e în siguranță cu Putin la Kremlin. Kievul, bombardat în timp ce Antonio Guterres se afla acolo
ADVERTISEMENT
29-04-2022
21:23

Zelenski: Țările civilizate nu vor lua în serios ideea Rusiei de divizare a Ucrainei

Țările civilizate nu vor lua în serios ideea Rusiei de divizare a Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski. 

Declarația a venit ca răspuns la întrebarea unui jurnalist polonez cu privire la declarația șefului serviciului de informații externe al Federației Ruse Serghei Narîșkin despre posibilitatea ca vestul Ucrainei să treacă sub controlul Poloniei.

Atitudinea mea față de această declarație este că țările civilizate nu vor lua asta în serios”, a spus Zelenski. „Rusia «dă» Ungariei Transcarpatia, sfătuiește Polonia să vorbească despre Ucraina de Vest… semnalele acestea sunt ca rachetele”, a adăugat președintele ucrainean. „Scopul este să se asigure că există o destabilizare permanentă, astfel încât țările din Europa de Est să fie dezbinate”, a încheiat liderul de la Kiev.

29-04-2022
20:22

Groapă comună cu 900 de cadavre, descoperită în Regiunea Kiev

O nouă groapă comună, cu 900 de cadavre, a fost descoperită în Regiunea Kiev, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru presa din Polonia.

El a acuzat Rusia de ștergerea urmelor atrocităților comise prin folosirea de crematorii mobile pentru a scăpa de cadavre.

Nimeni nu știe câți oameni au muri în total. Vor fi consecințe, vor fi investigații”, a mai spus Zelenski.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că a ucis sute de civili la Bucea, Borodyanka și Irpin, orașe de lângă capitala Kiev ocupate mai multe săptămâni de trupele Kremlinului.

Moscow rejects the allegations.

29-04-2022
19:35

Lavrov: „Moldovenii ar trebui să se teamă pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO”

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa nu se consideră în război cu NATO, potrivit agenției de stat Ria. El a adaugat însă că o astfel de evoluție ar crește riscul unui război nuclear, care nu ar trebui permis.

Lavrov a mai spus că Rusia nu amenință pe nimeni cu un război nuclear, ci Occidentul face asta. 

Ministrul rus de externe a mai spus că înghețarea negocierilor de pace cu Kievul arată dorința constantă a Ucrainei de a face jocuri.

Serghei Lavrov a avertizat că „moldovenii ar trebui să se teamă pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO”.

Lavrov a vorbit și despre plata gazelor în ruble, susținând că partenerii-cheie ai Moscovei au agreat metodele de plată pentru gazele naturale propuse de Kremlin.

29-04-2022
18:45

Pentagon: Ofensiva Rusiei în Donbas, întârziată cu cel puțin câteva zile

Campania Rusiei de a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din Ucraina este în întârziere față de programare, iar avansul trupelor lui Putin este foarte lent, a declarat un oficial american de rang înalt din zona apărării. 

Rezistența eroică a ucrainenillor și prudența trupelor ruse, după eșecul de la Kiev, au condus la un progres lent și inegal, crede Pentagonul.

Oficialul a mai spus că trupele ruse se feresc să treacă înaintea liniilor lor de aprovizionare. „Credem că, în esență, ceea ce fac este să continue să stabilească condiții pentru o ofensivă susținută, mai mare și mai lungă”, a adăugat oficialul.

Pentagonul mai crede că Rusia este cu cel puțin câteva zile în urmă față de ceea ce își propuseseră.

Moscova are acum 92 de grupuri tactice de batalion în estul și sudul Ucrainei, și mai multe pregătite de partea rusă a graniței, potrivit Pentagonului, dar acele grupuri nu sunt neapărat la capacitatea maximă, după eșecurile semnificative din primele săptămâni ale invaziei, a mai spus oficialul.

29-04-2022
17:24

Arestovici: Avem pierderi serioase, dar ruşii au pierderi colosale

Regimul de la Kiev a recunoscut, prin consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici, că are pierderi mari în războiul cu Rusia.

Chiar şi aşa, Arestovici spune că în vreme ce pierderile ucrainene sunt “serioase”, ale ruşilor sunt “colosale”.

Trupele ucrainene au pierdut controlul asupra unor sate şi oraşe din estul ţării, însă ruşii le-au câştigat cu pagube umane şi materiale serioase, conform autorităţilor din Kiev.

29-04-2022
16:46

SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare

Statele Unite ale Americii nu cred că amenințările Rusiei cu privire la folosirea armelor nucleare, în ciuda escaladării retoricii din ultima perioadă, vor fi urmate de fapte, a declarat un oficial din apărarea americană, citat de Reuters, preluată de BBC.

Statele Unite continuă să monitorizeze capacitățile nucleare ale Federației Ruse în fiecare zi „cât de bine se poate”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului. 

Nu considerăm că există o amenințare de atac nuclear și nici vreo amenințare asupra teritoriului NATO”, a spus oficialul american din apărare.

29-04-2022
15:41

China acuză NATO că ”a dat peste cap Europa”

Relația extrem de rece între regimul de la Beijing și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se menține.

Vineri, 29 aprilie, Ministerul chinez al Afacerilor de Externe a acuzat NATO că ”a dat peste cap” Europa şi ”a stârnit conflicte în regiunea Asia-Pacific”,

Această replică dură vine la scurt timp după ce ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a avertizat China că ar trebui ”să respecte normele internaţionale”, relatează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Beijing, Wang Wenbin, a respins ferm avertismentele lui Truss şi a lansat săgeți către NATO.

”NATO, o organizaţie militară din Atlanticul de Nord, a venit în ultimii ani în regiunea Asia-Pacific ca să îşi demonstreze puterea şi să stârnească conflicte”, a spus Wang.

”NATO a dat peste cap Europa. Încearcă acum să încurce regiunea Asia-Pacific şi chiar întreaga lume?”, a continuat Wenbin.

29-04-2022
15:27

Fost pușcaș marin din SUA, ucis în războiul din Ucraina. Soția sa a confirmat decesul

​​Un fost pușcaș marin din SUA, venit să lupte de partea Ucrainei în războiul cu forțele ruse, și-a pierdut viața în această săptămână.

Tânărul de 22 de ani lucra cu un contractor militar privat când a fost ucis, luni.

Pe numele său Willy Cancel, soldatul american era căsătorit cu Brittany Cancel. Cuplul avea un băiețel de doar 7 luni.

Soția acestuia a confirmat vestea morții luptătorului pe frontul din Ucraina: ”Soțul meu chiar a murit în Ucraina. S-a dus acolo dorind să ajute oamenii, a simțit întotdeauna că aceasta este misiunea lui principală în viață”, a spus Brittany, notează BBC.

29-04-2022
14:21

Ucraina anunță că Rusia a pierdut circa 23.000 de militari de la debutul războiului

Ministerul ucrainean al Apărării a prezentat cel mai recent bilanț al pierderilor suferite de invadatori pe frontul de luptă.

Conform datelor Kievului, Rusia a suferit 23.000 de pierderi în rândul militarilor. Raportul, prezentat de The Kyiv Independent pe Twitter, mai anunță că, din 24 februarie până în prezent, armata ucraineană a distrus:

  • 986 tancuri
  • 2.418 vehicule blindate de luptă
  • 435 sisteme de artilerie
  • 187 de avioane
  • 8 nave
  • 155 de elicoptere

29-04-2022
11:44

Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, invitați la summit-ul G20 din Indonezia

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, poate fi primul oficial internațional care organizează o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin de la începutul războiului.

Oficialul de la Jakarta a anunţat vineri că l-a invitat pe Volodimir Zelenski la summitul G20. El a confirmat și participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la acest forum ce va avea loc în noiembrie în Indonezia, informează Sky News.

”L-am invitat pe preşedintele Zelenski să participe la summitul G20”, a declarat preşedintele indonezian.

Recent, Kremlinul a anunțat că preşedintele Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul şefilor de stat şi de guvern din G20, care va avea loc în luna noiembrie.

Președintele Indoneziei a mai spus, vineri, că a discutat la telefon cu Vladimir Putin. ”Cu această ocazie, preşedintele Putin a mulţumit Indoneziei pentru invitaţia la summitul G20 şi a spus că va participa”, a declarat Widodo.

29-04-2022
10:01

O jurnalistă ucraineană a murit în atacul cu rachete rusești asupra capitalei Kiev

Jurnalista Vera Girich a murit în urma atacului cu rachete lansat de ruși joi seara asupra capitalei Kiev. Anunțul a fost făcut vineri de postul Radio Svoboda și preluat de The Guardian.

”Jurnalista și producătoare de la postul Radio Svoboda, Vera Girich, a murit în urma unui atac cu rachete rusești care au lovit casa în care locuia la Kiev.

Bombardamentul a avut loc pe 28 aprilie. Trupul decedatei a fost găsit sub ruine, în dimineața zilei de 29 aprilie”, se arată într-o postare pe Twitter a postului de radio.

Vera Girich lucra la Radio Svoboda, în Kiev, de la 1 februarie 2018. Ea a mai fost angajată în trecut la principalele canale TV ucrainene.

29-04-2022
08:47

Primarul Kievului: un mort după atacul cu rachete. Rusia anunță distrugerea unui fabrici de rachete din capitala ucraineană

Apar noi date legate de bilanțul victimelor atacurilor cu rachete rusești de joi seara din Capitala Ucrainei.

Cel puțin o persoană a murit ca urmare a atacului cu rachete asupra Kievului. Primarul Vitali Klitschko a precizat, vineri, că o persoană a fost găsită moartă sub dărâmăturile unui bloc. Bilanțul total vorbește despre 10 răniți, dintre care 4 spitalizați.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus instalațiile de producție ale unei fabrici de rachete din capitala ucraineană.

S-au folosit, anunță Kremlinul, rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, relatează Reuters, citat de The Guardian.

29-04-2022
07:54

Ministrul de externe al Ucrainei cere garanții de securitate din partea NATO

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a postat vineri dimineață un mesaj pe contul său de Twitter în care cere garanții de securitate din partea NATO.

În același mesaj, diplomatul de la Kiev a criticat Alianța pentru că nu a deschis ușa aderării Ucrainei.

”Ucraina a renunțat la armele nucleare de dragul păcii mondiale. Apoi am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată.

Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei. Lumea îi datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să decidă ce garanții de securitate sunt gata să ofere”, a scris Kuleba.

29-04-2022
07:47

Ucraina anunță, pentru vineri, o operațiune de evacuare civililor din combinatul Azovstal de la Mariupol

Potrivit unui comunicat al biroului președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina plănuiește, pentru vineri, o operațiune de evacuare a civililor din uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol, aflată sub asediu, scrie Sky News.

Autoritățile de la Kiev susțin că sute de civili sunt blocați în complexul vast de la periferia estică a orașului Mariupol. Zona a fost puternic bombardată de aviația rusă miercuri seară.

Încercările anterioare de a evacua oamenii din fabrică s-au soldat cu eșecuri. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că nu au respectat condițiile.

29-04-2022
05:57

Un fost soldat american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de trupele ucrainene

Un cetăţean american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în această săptămână în timp ce lupta alături de forţele ucrainene, au declarat membrii familiei sale pentru CNN.

Tânărul în vârstă de 22 de ani lucra pentru o firmă militară privată când a fost ucis luni. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce se lupta acolo, a declarat mama lui Cancel, Rebecca Cabrera.

Cancel, un fost soldat în Marina americană, potrivit mamei sale, s-a înscris să lucreze pentru o companie militară privată, pe lângă jobul său cu normă întreagă ca ofiţer de corecţie în Tennessee, cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a spus Cabrera. Când a început războiul, compania, potrivit acesteia, căuta contractori care să lupte în Ucraina şi Cancel a fost de acord să plece.

“A vrut să meargă pentru că el credea în ceea ce luptă Ucraina, astfel încât soldaţii noştri americani să nu fie nevoiţi să se implice”, a spus Cabrera.

Cabrera a spus că i s-a comunicat de către cei care au anunţat-o despre moartea fiului ei că trupul său nu a fost găsit.

“Nu i-au găsit cadavrul. Ei încearcă, bărbaţii care au fost cu el, dar ne-ar plăcea ca el să se întoarcă la noi”

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că “sunt la curent cu aceste rapoarte şi monitorizează îndeaproape situaţia”

29-04-2022
04:30

Rusia şi-a continuat vineri ofensiva în regiunile orientale şi meridionale ale Ucrainei

Rusia şi-a continuat vineri ofensiva în regiunile orientale şi meridionale ale Ucrainei, a doua zi după atacurile cu rachete asupra capitalei Kiev, în plină vizită a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Bombardamentul la Kiev, primul de la mijlocul lui aprilie, a avut loc după deplasarea a secretarului general al ONU la Bucha şi în alte suburbii ale Kievului, unde a cerut Moscovei să „coopereze” cu ancheta Curţii Penale Internaţionale cu privire la posibile crime de război. 

“Seara, inamicul a tras asupra Kievului. Două atacuri în cartierul Chevchenkovsky, la etajele superioare ale unui imobil rezidenţial”, a spus primarul oraşului, Vitali Kliciko. 

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sunt “cinci rachete” care au fost trase asupra Kievului. „Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia”, a comentat Zelenski în alocuţiunea sa. 

29-04-2022
03:39

Zece răniţi în atacul cu rachete de la Kiev

Se pare că o rachetă a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidenţiale de 25 de etaje, rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii ucraineni în urma atacurilor ruse de joi seară. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi şi până acum trei persoane au fost spitalizate.

Serviciul de Stat de Urgenţă a declarat că o explozie – despre care se crede că a avut loc în jurul orei 20.13 – a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje din districtul Shevchenkivskyi al capitalei.

„Ca urmare a bombardamentelor inamice, a izbucnit un incendiu într-o clădire rezidenţială de 25 de etaje, cu distrugerea parţială a etajelor 1 şi 2”, a zis acesta.

Aproximativ o oră mai târziu, serviciile de urgenţă au reuşit să stingă incendiul, operaţiunile de căutare şi salvare sunt încă în desfăşurare.

Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost salvate şi zece au fost rănite.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a calificat, într-un mesaj pe Twitter, loviturile cu rachete ruseşti de la Kiev drept „un act odios de barbarie”.

Bombardamentele ruseşti asupra Kievului, în mijlocul unei vizite a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au avut ca scop „umilirea ONU”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi despre tot ceea ce reprezintă organizaţia”, a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe canalul Telegram. Potrivit preşedintelui ucrainean, „cinci rachete” au căzut asupra capitalei

După ce miercuri Vladimir Putin a amenințat, din nou, orice țară care s-ar implica în Ucraina, cu folosirea unor arme pe care nu le-ar avea nicio altă țară, probabil rachete nucleare, joi a venit rândul personajelor din linia a doua a puterii să lanseze amenințări la adresa Occidentului.

Kremlinul, deranjat de Marea Britanie și SUA

Amenințările, lansate joi de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, au venit după ce Marea Britanie și SUA au declara, prin oficiali din apărare sau diplomație, că Ucraina are dreptul de a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, dacă astfel pot împiedica aprovizionarea frontului și, astfel, noi atacuri sau atrocități și crime de război.

ADVERTISEMENT

O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul şi capitalele occidentale să ia în serios declaraţia Ministerului rus al Apărării conform căreia provocările suplimentare care vor determina Ucraina să atace instalaţiile ruseşti vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a amenințat Zaharova. „Consilierii din ţările occidentale care se află în centrele decizionale ale Ucrainei nu vor reprezenta neapărat o problemă în faţa măsurilor de răspuns ale Rusiei. Nu sfătuim să ni se pună în continuare răbdarea la încercare”, a adăugat ea.

Din nou, putem vedea că regimul lui Zelenski nu este independent şi că deciziile sale depind în totalitate de apărătorii străini. Cred că apărătorii occidentali încearcă să inoculeze ideea că acţiunile lui Zelenski sunt independente. Sunt convinsă că asta cred un grup de persoane pe care noi îl numim regimul de la Kiev. Ei cred că au luat decizii în mod independent şi că ei controlează situaţia. Este doar o iluzie. Sunteţi folosiţi”, a mai perorat Zaharova.

ADVERTISEMENT

Biden cere Congresului mai mulți bani pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a trimis Congresului SUA o cerere de suplimentare a finanțării pentru ajutorarea Ucrainei și pentru ajutoare date altor țări pe fondul crizei energetice și alimentare. „Aliații noștri din Uniunea Europeană vor plăti și ei efortul de ajutorare a Ucrainei, și nu este ieftin, dar mai dacă nu o facem acum, mai târziu va fi mai scump. În Ucraina mor zilnic oameni. Trebuie să ajutăm acum Ucraina, noi trebuie să contribuim cu arme și muniție, dar și economic, astfel ca lupta lor să aibă un scop”, a spus liderul de la Casa Albă.

E timpul ca această finanțare să fie aprobabtă cât mai rapid. Am spus că rușii vor ataca, am spus că SUA nu vor interveni, dar vom ajuta Ucraina și vom impune sancțiuni și vom distruge mitul că Rusia poate face ce vrea fără să intervenim. Noi nu atacăm Rusia, ajutăm Ucraina să se apere în fața unei agresiuni brutale. Rusia este agresorul, nu este niciun dubiu, iar lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere. Vedem atacurile și atrocitățile comise de Rusia și, cât timp acestea continuă, noi vom continua să ajutăm Ucraina”, a adăugat Biden.

ADVERTISEMENT

El s-a declarat mulțumit de felul în care ajutorarea Kievului a decurs până acum. „Am mutat arme și echipamente în Ucraina cu o viteză record, astfel că Rusia s-a retras de la Kiev. Am trimis mii de rachete antitanc și antiaeriene și muniție; dăm Ucrainei informații la timp, ca să se poată apăra de atacurile rusești, ajutăm la fluxul de arme de la aliați către Ucraina. Fluxul de ajutoare are o viteză de necrezut, armele au ajuns pe front rapid și sunt deja folosite în lupte”, a arătat președintele american. „Costurile și amenințările pentru SUA continuă să crească, dar unitatea de acasă trimite un mesaj spre Putin: nu vei câștiga în Ucraina!”, a încheiat Joe Biden.

Rachete pe deasupra capului lui Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avut joi o întâlnire cu Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre deschiderea de coridoare umanitare de evacuare din Mariupol. Guterres i-a spus lui Zelenski că Putin i-a oferit un acord de principiu, în timpul discuţiei de marţi, cu privire la implicarea ONU şi a Crucii Roşii în crearea unui astfel de coridor.

ADVERTISEMENT

Și, în timp ce Guterres se afla încă la Kiev, Rusia a tras cu rachete asupra Kievului. Două rachete au lovit, joi seara, districtul Șevcenko din Kiev, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko. El a spus că una dintre rachete a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidențiale și că cel puțin trei persoane au fost rănite și transportate la spital, iar purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Urgență a spus că a doua rachetă a lovit o clădire nelocuită.

ADVERTISEMENT