News

Război în Ucraina, ziua 64. Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al ONU. Ce a vorbit Zelenski cu Guterres

Ofensiva din sudul și estul Ucrainei este tot mai intensă, cu pierderi considerabile de ambele părți. Iar arma energetică a lui Putin, șantajul cu oprirea gazelor, și-a ratat ținta, deocamdată.
28.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 64 Atac cu rachete la Kiev in timpul vizitei secretarului general al ONU Ce a vorbit Zelenski cu Guterres
Război în Ucraina, ziua 64. Ofensiva din sud și est, tot mai intensă. Arma energetică a lui Putin și-a ratat ținta, deocamdată
ADVERTISEMENT
28-04-2022
19:40

Trei răniți în urma atacului cu rachete asupra Kievului, anunță Vitali Klitshko

Două rachete au lovit, joi seara, Kievul, în timp ce în capitala Ucrainei se afla secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Primarul capitale, Vitali Klitschko, a declarat că rachetele Rusiei au lovit districtul Șevcenko.

Una dintre rachete a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidențiale, a mai spus primarul.

Vitali Klitshko a anunțat că cel puțin trei persoane au fost rănite și transportate la spital.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Urgență, Svetlana Vodolaga, a declarat că a doua rachetă a lovit o clădire nelocuită de lângă una rezidențială.

28-04-2022
19:34

Ce au discutat Guterres şi Zelenski

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avut o întâlnire cu Volodimir Zelenski în cursul zilei de joi, cei doi discutând despre crearea de coridoare umanitare de evacuare din Mariupol.

Guterres i-a spus lui Zelenski că Vladimir Putin i-a oferit un acord de principiu, în timpul discuţiei de marţi, cu privire la implicarea ONU şi a Crucii Roşii în crearea unui astfel de coridor.

28-04-2022
19:27

OSCE a încheiat misiunea în Ucraina

Organizaţia pentru Securtate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a încheiat joi misiunea de observare în Ucraina, după ce Rusia s-a opus prin veto prezenţei observatorilor pe teren.

Opt ani de zile a stat misiunea OSCE în Ucraina, ocupându-se de monitorizarea situaţiei din Donbas.

28-04-2022
17:45

Districtul Șevcenkivski din Kiev, lovit de două rachete ale Rusiei

Consiliul local din Kiev a anunțat, pe contul de Telegram, că Rusia este cauza celor două explozii care au avut loc în districtul Șevcenkivski. 

Oficialii au spus că serviciile de urgență au ajuns la fața locului, dar informațiile despre posibile victime urmează să fie clarificate.

Exploziile din Kiev au fost confirmate și de Ministerul ucrainean de Interne. Primele informații arată că a fost vorba de două rachete.

28-04-2022
17:30

Zelenski, pe coperta revistei TIME

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut pe coperta celebrei reviste Time.

Revista a publicat un amplu articol al jurnaistului Simon Schuster, care a petrecut două săptămâni, în aprilie, alături de liderul de la Kiev.

„Oamenii văd acest război pe Instagram, pe reţelele de socializare. Când se vor sătura de asta, războiul va dispărea din câmpul lor vizual. Aceasta este natura umană. Groaza are un mod de a ne face să închidem ochii. Este mult sânge. Este multă emoţie”, i-a spus preşedintele ucrainean jurnalistului.

28-04-2022
16:51

Britanic, ucis în războiul din Ucraina

Un cetăţean britanic a murit, iar altul este dat dispărut în Ucraina, a transmis ministerul de externe din Regatul Unit, fără a divulga, însă, identitatea celor doi.

Presa britanică notează că aceştia luptau ca voluntari străini împotriva armatei ruse.

28-04-2022
15:37

Biden a cerut Congresului mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a trimis Congresului SUA o cerere de suplimentare a finanțării pentru ajutorarea Ucrainei și pentru ajutoare date altor țări pe fondul crizei energetice și alimentare. Iată principalele declarații ale președintelui SUA:

  • Aliații noștri din Uniunea Europeană vor plăti și ei efortul de ajutorare a Ucrainei, și nu este ieftin, dar mai dacă nu o facem acum, mai târziu va fi mai scump;
  • În Ucraina mor zilnic oameni. Trebuie să ajutăm acum Ucraina, noi trebuie să contribuim cu arme și muniție, dar și economic, astfel ca lupta lor să aibă un scop;
  • E timpul ca această finanțare să fie aprobabtă cât mai rapid;
  • Am spus că rușii vor ataca, am spus că SUA nu vor interveni, dar vom ajuta Ucraina și voom impune sancțiuni și vom distruge mitul că Rusia poate face ce vrea fără să intervenim;
  • Noi nu atacăm Rusia, ajutăm Ucraina să se apere în fața unei agresiuni brutale;
  • Rusia este agresorul, nu este niciun dubiu, iar lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere;
  • Vedem atacurile și atrocitățile comise de Rusia și, cât timp acestea continuă, noi vom continua să ajutăm Ucraina;
  • Nu pot să vă spun ce respect am pentru jurnaliștii care-și pun viața în pericol în Ucraina, ca să se asigure că lumea află adevărul;
  • Am mutat arme și echipamente în Ucraina cu o viteză record, astfel că Rusia s-a retras de la Kiev;
  • Am trimis mii de rachete antitanc și antiaeriene, muniție; dăm Ucrainei informații la timp, ca să se poată apăra de atacurile rusești, ajutăm la fluxul de arme de la aliați către Ucraina;
  • Fluxul de ajutoare are o viteză de necrezut, armele au ajuns pe front rapid și sunt deja folosite în lupte;
  • Dar, practic, am rămas fără bani, așa că trimit Congresului o cerere bugetară suplimentară, pentru a trimite arme și a ajuta economic Ucraina;
  • Această cerere este gândită să facă față nevoilor pentru următoarele săptămâni și luni; vom oferi blindate, sisteme antitanc și antiaeriene, pe care le-au folosit până acum cu succes, dar vom trimite și ajutoare umanitare, vom ajuta școlile și spitalele, vom ajuta ca Ucraina să poată plăti pensiile și asistența socială;
  • Ucraina e unul dintre cei mai mari producători agricoli, 10% din grîul din lume era din Ucraina; războiul lui Putin, nu sancțiunile, au afectat recoltele și transporturile de hrană;
  • Acest pachet va susține fermierii americani să producă mai mult grâu, pentru a acoperi cererea în creștere; vom susține producția de materiale critice, cum ar fi nichelul;
  • Vreau să mulțumesc congresului, republicanilor și democraților pentru că au susținut Ucraina
  • Voi vizita săptămâna viitoare o fabrica Lockhead Martin care face rachete Javelin pentru Ucraina, să le mulțumesc celor de acolo.
  • Mai trimit congresului un pachet de măsuri care va intensifica efortul nostru de a sancționa oligarhii ruși, le vom lua iahturile și bunurile ilicite; Vom ajuta forțele de ordine să le confiște proprietățile cleptocraților ruși; ne vom asigura că, atunci când bunurile oligarhilor vor fi vândute, banii vor ajunge la Ucraina
  • Rușii au oprit gazul la două țări; SUA au redus toate importurile de energie, dar unele țări europene au o dependență mai mare; Rusia a spus că e un furnizor de încredere, dar vedem că folosește gazul ca instrument de șantaj; lucrăm cu Quatar și alți parteneri pentru a ajuta Europa
  • Costurile și amenințările pentru SUA continuă să crească, dar unitatea de acasă trimite un mesaj spre Putin: nu vei câștiga în Ucraina!
28-04-2022
15:08

Un nou film despre atrocitățile din Bucea, confirmat de SUA

CNN a publicat o nouă filmare, cu drona, deasupra orașului Bucea, de lângă Kiev, în care se vede cum vehicule militare rusești circulă pe străzi pe lângă cadavrele locuitorilor orașului uciși.

Jurnaliștii americani au primit filmarea, făcută la Bucea între 12 și 13 martie, iar echipa CNN a confirmat autenticitatea și data înregistrării video.

În imagini se vede cum cadavrele zac pe străzi, exact în pozițiile în care au fost găsite de militarii ucraineni și de jurnaliști după eliberarea orașului Bucea.

Blindatele Kremlinului și militarii trec pe lângă aceste cadavre timp de două zile. Această filmare confirmă că civilii au fost uciși în timp ce Bucea era ocupată de forțele Rusiei, demontând astfel propaganda Kremlinului.

28-04-2022
13:37

Șeful Statului Major al Federației Ruse, Valeri Gherasimov, va conduce personal ofensiva din Donbas

Jurnaliştii militari ucraineni au aflat din sursele lor că Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, va conduce ofensiva din Donbas, potrivit Defense Express.

Sursele mai spun că Gherasimov ar fi ajuns deja la postul de comandă al Forțelor Armate ruse din regiunea Izium. Publicația mai notează că poziția lui Gherasimov implică comanda operațiunilor la nivel strategic, și nu operațional-tactic, ceea ce poate fi o dovadă a faptului că Kremlinul se concentrează pe obținerea măcar a unor victorii tactice în Donbass.

Sosirea lui Gerasimov la postul de comandă de teren indică faptul că numirea șefului Districtului Militar de Sud, generalul Alexander Dvornikov, în funcția de comandant al trupelor ruse în Ucraina, nu a îmbunătățit situația cu coordonarea și controlul unităților pe câmpul de luptă. Anterior, Dvornikov a fost numit pentru a crea o singură verticală de comandă și pentru a îmbunătăți situația prin coordonarea acțiunilor unităților ruse pe câmpul de luptă.

Ministerul britanic al Apărării a comentat public această numire, spunând că indică probleme serioase în managementul și coordonarea trupelor ruse, precum și planificarea neglijentă a operațiunilor militare în prima etapă a invaziei. După 11 martie, în a treia săptămână de război pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Gherasimov și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, au dispărut din spațiul public pentru o perioadă.

În dimineața zilei de 28 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că rușii au acumulat unități suplimentare de trupe aeriene și aproximativ 500 de vehicule blindate în direcția Izium, pregătindu-se să penetreze linia de apărare ucraineană.

28-04-2022
13:05

Podoliak: Dreptul Ucrainei de a lovi ținte din Rusia, recunoscut la nivel internațional

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi că dreptul Ucrainei de a lovi ținte din afara teritoriului său național, în speță din Rusia, țară care a atacat-o pe 24 februarie, a fost recunoscut la nivel internațional.

Ucraina este cea care ar trebui să decidă dacă va lovi facilități militare,  a declarat Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. Rusia atacă și ucide civili. Ucraina se va apăra în orice mod cu putință, inclusiv prin atacuri asupra depozitelor de armament și bazelor militare ale ucigașilor. Lumea ne recunoaște acest drept”, a anunțat Mihailo Podoliak.

Tot joi, subsecretarul de stat al forțelor armate britanice, James Heappey, a declarat că Ucraina are dreptul legal de a lovi baze militare de pe teritoriul Rusiei, pentru a perturba logistica armatei acesteia.

28-04-2022
12:58

Două companii, din Germania și Austria, gata să se supună dorinței lui Putin

Două companii europene, una din Germania, cealaltă din Austria, sunt dispuse să folosească o breșă din sistemul de sancțiuni pentru a satisface dorința lui Vladimir Putin ca plățile pentru energie să fi făcute în ruble, anunță BBC, citând Financial Times. 

Cele două companii se tem că ar putea rămâne fără livrările de gaze naturale, după ce în urmă cu două zile compania de stat Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să plătească în ruble.

Potrivit Financial Times, cele două companii mari importatoare de gaz rusesc din Europa, Uniper din Germania și OMV din Austria, sunt gata să folosească un nou sistem de plată care să-i facă pe plac lui Vladimir Putin.

În martie, pentru a evita sancțiunile UE, Rusia a stabilit un mecanism prin care companiile europene pot continua să plătească importurile energetice din către Gazprombank, filiala financiară a companiei de stat Gazprom, cu sediul în Elveția. Acum, companiile europene ar urma să plătească în euro către Gazprombank, care nu a fost inclusă pe lista de sancțiuni a UE, iar aceasta ar schimba banii în ruble, în numele celor două companii, pentru a plăti gazele din Rusia.

Tiina Tuomela, CFO al Uniper, a declarat pentru FT că ea consideră că această manevră de plată nu încalcă sancțiunile. 

28-04-2022
11:58

Peste o mie de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev

Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev. De remarcat că între 50% și 70% dintre acestea au răni de glonț provocate de arme de calibru mic. Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat într-o înregistrare postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucea.

„Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari”, a declarat Nebytov în înregistrarea video.

28-04-2022
11:04

Moscova ameninţă că agresiunile la adresa Rusiei nu vor rămâne fără răspuns

Statele occidentale, în special Marea Britanie, încurajează Ucraina să atace teritoriul Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Oficialul rus a mai invocat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ”folosit” de către Occident şi a avertizat ţările occidentale ”să nu îi mai pună Rusiei răbdarea la încercare”.

În plus, Zaharova a menţionat că ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, ”a cerut efectiv Kievului să folosească armele furnizate de ţările NATO”, oficialul britanic susţinând că este ”pe deplin legitim” ca Ucraina să atace structura logistică a Rusiei de peste frontieră.

”O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul şi capitalele occidentale să ia în serios declaraţia Ministerului rus al Apărării conform căreia provocările suplimentare care vor determina Ucraina să atace instalaţiile ruseşti vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a declarat Zaharova.

”Consilierii din ţările occidentale care se află în centrele decizionale ale Ucrainei nu vor reprezenta neapărat o problemă în faţa măsurilor de răspuns ale Rusiei. Nu sfătuim să ni se pună în continuare răbdarea la încercare”, a invocat ea.

Zaharova l-a menţionat pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spunând că declaraţiile sale potrivit cărora este ”pe deplin legitim” ca Ucraina să atace structura logistică a Rusiei de peste frontieră au fost percepute de Kiev ca un apel la acţiune.

”Cu alte cuvinte, (n.r. Wallace) a cerut efectiv Kievului să folosească armele furnizate de ţările NATO”, a subliniat oficialul rus.

”Dacă Ucraina ar alege să vizeze infrastructura logistică a armatei ruse, ar fi legitim în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat Ben Wallace.

”Şi, din nou, putem vedea că regimul lui Zelenski nu este independent şi că deciziile sale depind în totalitate de apărătorii străini. Cred că apărătorii occidentali încearcă să inoculeze ideea că acţiunile lui (n.r. Zelenski) sunt independente. Sunt convinsă că asta cred un grup de persoane pe care noi îl numim regimul de la Kiev. Ei cred că au luat decizii în mod independent şi că ei controlează situaţia. Este doar o iluzie. Sunteţi folosiţi (n.r. grupul de persoane la care face referire)”, a subliniat Zaharova

28-04-2022
09:59

Ministrul rus al Apărării susţine că forţele ruse au distrus două depozite de rachete şi muniţii în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării susţine că Forţele aeriene ruse au efectuat patru atacuri cu rachete care au vizat ţintele militare ucrainene în cursul nopţii.

Aceștia ar fi distrus două depozite de rachete şi muniţii în apropierea aşezărilor Barvinkove şi Ivanivka din estul Ucrainei.

De asemenea, forţele aeriene ruse au doborât şi o aeronavă ucraineană Su-24 lângă Lugansk, în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat postat pe Telegram.

De remarcat că, Rusia susţine că a neutralizat în cursul nopţii 67 de instalaţii militare ucrainene şi până la 40 de vehicule blindate şi cu motor.

Afirmaţiile Rusiei nu au fost verificate din surse independente.

28-04-2022
09:10

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Finlanda și Suedia vor putea intra rapid în NATO dacă cer asta

Finlanda și Suedia vor putea să se alăture rapid NATO în cazul în care vor decide să ceară aderarea la alianța militară occidentală.

Anunțul a fost făcut chiar de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Dacă vor decide să depună cererea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să se desfășoare rapid”, a declarat Stoltenberg.

De asemenea, acesta a mai transmis că este sigur că se pot găsi aranjamente pentru perioada interimară dintre o cerere a celor două țări scandinave și ratificarea oficială în parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO.

“Sunt convins că există soluții de a acoperi această perioadă intermediară într-un mod care să fie suficient de bun și care să funcționeze atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia”, a mai zis Stoltenberg.

Vă readucem aminte că atât Finlanda cât și și Suedia au anunțat că vor să-și exprime împreună dorința de a adera la NATO luna viitoare

28-04-2022
09:05

Rusia aproape şi-a dublat veniturile obţinute din combustibili fosili de când a invadat Ucraina

Rusia aproape şi-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război în Ucraina, beneficiind de creşterea preţurilor chiar dacă volumele au fost reduse în urma sancţiunilor impuse de statele occidentale. Moscova a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze şi cărbune, în două luni, Germania fiind cel mai mare importator, relatează The Guardian.

Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze şi cărbune în cele două luni de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit unei analize asupra mişcărilor de transport maritim şi a mărfurilor realizată de Centrul de Cercetare privind Energia şi Aerul Curat (”Centre for Research on Energy and Clean Air”- CREA).

Pentru UE, importurile au fost în valoare de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru întreg anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Studiul citat arată modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma hegemoniei sale în livrările de energie în Europa, chiar dacă statele occidentale au încercat din răsputeri să îl împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul şi gazele ca armă economică.

Chiar dacă exporturile din Rusia au fost reduse din cauza războiului şi a sancţiunilor, supremaţia Moscovei în rolul de sursă de gaze a însemnat că întreruperea aprovizionării nu a cauzat decât creşterea preţurilor, care erau deja ridicate din cauza ofertei reduse, consecinţă a pandemiei de COVID-19.

Transporturile de ţiţei din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu cifrele din ianuarie şi februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.

Cu toate acestea, veniturile Rusiei cresc, datorită preţurilor mari la petrol şi gaze, finanţând direct guvernul rus prin intermediul companiilor de stat, în pofida sancţiunilor care vizează exportul.

Rusia a prins Uniunea Europeană într-o capcană, preţurile urmând să crească şi mai mult în urma restricţiilor suplimentare. Drept urmare, Moscova reuşeşte să îşi echilibreze veniturile în pofida eforturilor depuse de guvernele UE.

”Exporturile de combustibili fosili sunt un element-cheie al regimului lui Putin şi al multor altor state incorecte. Importurile neîncetate de energie reprezintă lacunele majore ale sancţiunilor impuse Rusiei. Toţi cei care cumpără aceşti combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional comise de armata rusă”, a afirmat Lauri Myllyvirta, analist principal al CREA.

28-04-2022
08:30

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt”

Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt” şi când va exista ”posibilitatea semnării unui acord politic serios”, între cele două părţi beligerante, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

”Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federaţia Rusă va decide să îi pună capăt şi atunci când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea semnării unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu vor pune capăt războiului”, a afirmat Guterres.

Şeful ONU a călătorit la Moscova cu scopul de a avea o întâlnire individuală cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta ”propuneri de asistenţă umanitară şi de evacuare a civililor” din zonele de conflict, respectiv din oraşul asediat Mariupol, potrivit unui oficial al ONU.

Drept urmare, potrivit lui Guterres, Putin a fost de acord ”în principiu” să permită ONU şi Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie să asiste la evacuarea cetăţenilor din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării ucrainene din oraş. Astfel, Guterres a specificat că au loc discuţii între oficialii ONU şi Ministerul Apărării al Rusiei pentru a stabili detaliile.

”De asemenea, suntem în contact cu guvernul Ucrainei pentru a vedea dacă putem avea o situaţie în care nimeni nu poate învinovăţi partea cealaltă pentru că lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.

Întrebat ce rol intenţionează să joace ONU în investigaţiile despre presupusele crimele de război comise de forţele ruse în oraşul Bucea de la periferia Kievului, Guterres şi-a reiterat apelurile cu privire la desfăşurarea unei ”anchete independente”

28-04-2022
07:40

Peste 8.600 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt în curs de investigare

Peste 8.600 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt în curs de investigare, a anunţat Parchetul General ucrainean într-o postare pe Twitter.

În total, 8.653 de cazuri ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina au fost raportate şi s-a confirmat că 217 de copii au fost ucişi, iar alţi 393 au fost răniţi, fără a lua în considerare zonele active de conflict, a adăugat Parchetul General ucrainean.

De asemenea, 4129 de cazuri care ameninţă securitatea naţională au fost înregistrate, precum încălcarea integrităţii teritoriale şi a inviolabilităţii Ucrainei, trădare de stat şi sabotaj

28-04-2022
03:48

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai. Anunțul a fost făcut de oamenii lui Putin

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov.

Vicepreşedintele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, a declarat agenţiei de presă RIA-Novosti că perioada de tranziţie va dura până la patru luni în care vor fi în circulaţie atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziţie completă la rublă. 
 
Forţele ruse au instalat un nou guvern local în Herson. 
 
Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forţele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului oraşului Herson, înlăturând guvernul ales şi înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse

28-04-2022
03:27

Ministrul ucrainean al apărării: Urmează câteva săptămâni extrem de dificile, vom pierde în continuare soldaţi, înainte de a obţine victoria

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că urmează câteva săptămâni extrem de dificile, în care vor pierde în continuare membri ai forţelor armate, înainte de a obţine victoria, dar că întreaga coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei împotriva tiraniei Kremlinului este în creştere.

”Urmează câteva săptămâni extrem de dificile. (..)  Asistenţa acordată Ucrainei va creşte, dar în următoarele zile va trebui să ne demonstrăm rezistenţa şi o unitate extraordinară. Inamicul este pe deplin conştient de înfrângerea sa strategică, dar va încerca totuşi să ne facă rău cât mai mult posibil. Din păcate, vom pierde în continuare membri ai forţelor noastre armate înainte de a obţine victoria. Vor fi în continuare distrugeri şi victime dureroase. Trebuie să perseverăm. Şi vom rezista!”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook. 
 
Ministrul Apărării din Ucraina spune că a avut întâlniri foarte bune cu ministrul apărării al Olandei Kaisa Ollongren, ministrul apărării al Turciei Hulusi Akar, ministrul apărării al Italiei Lorenzo Guerini, ministrul apărării al României Vasile Dîncu, ministrul apărării al Slovaciei Jaroslav Nadi, ministrul apărării al Bulgariei şi Bulgariei, care a fost primul dintre parteneri care a vizitat Kievul după 24 februarie – ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anushauskas.
 
”Fiecare dintre aceste naţiuni oferă Ucrainei un sprijin nepreţuit, pentru care suntem infinit recunoscători. Coaliţia internaţională în sprijinul Ucrainei împotriva tiraniei Kremlinului este în creştere”, mai declară Oleksii Reznikov

28-04-2022
03:24

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk. Anunțul a fost făcut de ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU.

”Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul.

”Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak, potrivit CNN. ”Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei”, a adăugat ea. 
 
Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi ucişi în stil de execuţie cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor.”
 
”Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi necinstiţi, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.
 
„Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak. „Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a completat ea. 
 
Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocităţile comise în Ucraina. „Statele Unite sprijină o serie de investigaţii internaţionale privind atrocităţile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internaţională, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a mai precizat oficialul. 

28-04-2022
03:22

Explozie în Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului

A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului.

Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte. Un videoclip, care circulă pe reţelele de socializare, arată o explozie în aer, urmată de o explozie de foc lângă turnul TV Herson.
 
CNN spune că a confirmat autenticitatea videoclipului.
 
Într-un incident separat din sudul Ucrainei, oficialii de la Odesa au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat o dronă de recunoaştere rusă în largul coastei.

Forțele armate ale Rusiei par a-și fi terminat regruparea și pregătirea de luptă, așa că pe toată linia frontului din est se dau bătălii grele, iar combinatul Azovstal din Mariupol este în continuare bombardat.

Ofensivă tot mai intensă în est și sud

Forţele armate ucrainene au pierdut mai multe oraşe şi sate din regiunile de est, pe fondul intensificării ofensivei terestre a Rusiei. Trupele Kievului riscă să fie încercuite în câteva zone, și lupte grele sunt în desfăşurare pe trei fronturi, pentru a împiedica cucerirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, a anunțat de dimineață un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Dar trupele ucrainene au și reușit să respingă nouă atacuri inamice în regiunile Doneţk şi Lugansk. Operaţiunile ofensive ruseşti s-au concentrat şi pe zonele Severodoneţk, Popasna şi Kurakhiv, iar în sud ocupanții încearcă să consolideze un pod către Crimeea şi să ocupe regiunile de coastă. De asemenea, soldații lui Vladimir Putin încearcă  să ajungă în nord, în oraşul Krivoi Rog şi în regiunea Zaporijie.

Iar directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a declarat miercuri că o rachetă a lovit, pentru a doua zi consecutiv, un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odessa de partea de sud-vest a Ucrainei. Blocarea acelei rute ar putea împiedica aducerea de ajutor militar la Odessa dinspre România, iar coroborată cu tulburările din Transnistria, ar putea crește șansele Kremlinului de a cuceri Bugeacul.

ADVERTISEMENT

După amiază, colonelul Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev, a anunțat că „inamicul duce o campanie ofensivă în zona operațională din est. Obiectivul său principal este stabilirea unui control deplin asupra întregului teritoriu al Regiunilor Donețk și Lugansk, precum și asigurarea unui coridor terestru către Crimeea”.

Cea mai intensă activitate a ocupanților se înregistrează în zonele Slobojanski și Donețk, și se pregătesc unități suplimentare pentru a participa la ostilități. Bombardamentele și atacurile aeriene și cu rachete asupra unor obiective militare și civile pe întregul teritoriu al țării continuă neîntrerupt”, a mai spus Motuzianik.

ADVERTISEMENT

Bomba energetică n-a mai explodat

Intenția lui Vladimir Putin de a sparge unitatea Occidentului prin manevra sa cu plata gazelor în ruble a rămas fără succes, deocamdată. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat miercuri că țara sa și-a câștigat independența energetică față de Rusia. „Începând de astăzi, am încetat să fim în orice fel de relație de dependență față de Rusia. Depozitele noastre sunt pline, și le vom umple la capacitatea de 100% în fiecare zi”.

Declarațiile au venit după ce, cu o zi înainte, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia, în ciuda contractului existent între cele două părți. „Epoca în care Polonia depindea de Rusia s-a încheiat”, a mai spus Morawiecki.

ADVERTISEMENT

Dar, în ciuda acestui eșec cu Polonia și Bulgaria, Rusia continuă să amenințe cu oprirea gazelor și lansează dezinformări, precum cea de miercuri, care spunea că Austria a convenit să plătească în ruble și care s-a dovedit a fi o minciună specifică regimului lui Vladimir Putin. Chiar și după ce toată lumea din Europa a calificat decizia drept șantaj, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a amenințat că astfel de decizii vor continua.

Această nevoie a fost dictată de faptul că, așa cum știți, o mare parte a rezervelor noastre au fost blocate sau, cu alte cuvinte, furate. Așa că nu se pune problema șantajului”, a declarat Peskov, adăugând că, dacă alți importatori vor refuza să plătească în acord cu noul sistem, decizia de oprire a livrărilor de gaze „li se va aplica, desigur”.

Și, pentru că tot a fost o zi cu multe amenințări, cea mai violentă a venit chiar din partea dictatorului de la Kremlin. „Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, răspunsul nostru va fi fulgerător. Avem toate instrumentele pentru a răspunde, cu care nimeni nu se poate lăuda. Și nu ne vom lăuda cu ele, le vom folosi dacă este necesar”, a spus Putin, care a adăugat că toate deciziile cu privire la componentele și mijloacele acelui răspuns au fost deja luate.

ADVERTISEMENT