News

Război în Ucraina, ziua 650. SUA rămân fără fonduri pentru a ajuta Kievul. ”Nu mai avem bani și aproape că nu mai avem timp”

Război în Ucraina, ziua 650. Casa Albă avertizează că nu mai are bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia
05.12.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 650 SUA raman fara fonduri pentru a ajuta Kievul Nu mai avem bani si aproape ca nu mai avem timp
SUA termină banii pentru ajutorarea Ucrainei, dacă nu sunt alocate fonduri suplimentare Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Casa Albă a declarat că “nu mai are bani și aproape că nu mai are timp” pentru a furniza mai multe arme Ucrainei, în timp ce aceasta încearcă să respingă invazia Rusiei, cu excepția cazului în care Congresul acționează pentru a aproba fonduri și sprijin suplimentar.

Război în Ucraina, ziua 650. SUA rămân fără bani pentru a ajuta Kievul

Avertismentul, emis luni într-o scrisoare adresată liderilor din Congres, a prezentat modul în care guvernul a epuizat deja aproximativ 111 miliarde de dolari alocate pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris Shalanda Young, director al biroului de management și buget, în scrisoarea, din care The Hill a publicat extrase.

Ultimul apel pentru bani vine după ce, în octombrie, Casa Albă a cerut Congresului să acționeze în legătură cu o cerere de finanțare suplimentară de 100 de miliarde de dolari, argumentând că aceasta “avansează securitatea noastră națională și sprijină aliații și partenerii noștri”.

ADVERTISEMENT

Cererea a inclus securitatea frontierelor, aliații din Indo-Pacific, Israelul și Ucraina. Aproximativ 61 de miliarde de dolari reprezintă bani pentru Ucraina, care au inclus 30 de miliarde de dolari pentru a reface echipamentele departamentului de apărare trimise pentru a sprijini țara după ce Rusia a invadat-o în februarie 2022.

În scrisoarea adresată liderilor din Camera Reprezentanților și Senat, Young a declarat că o neacordare de fonduri suplimentare ar “îngenunchea Ucraina pe câmpul de luptă, punând în pericol nu numai câștigurile obținute de Ucraina, ci și crescând probabilitatea unor victorii militare rusești”.

ADVERTISEMENT

Young a adăugat că nu există “niciun fond magic de finanțare disponibil pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”.

”Momentul pentru a ajuta o Ucraină democratică este acum”

Pentagonul, a spus ea, a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari pe care le-a primit până la jumătatea lunii noiembrie. Iar Departamentul de Stat a epuizat toate cele 4,7 miliarde de dolari în asistență militară pe care le-a primit, inclusiv banii pentru asistență umanitară și asistență economică și de securitate civilă.

ADVERTISEMENT

“Nu mai avem bani pentru a sprijini Ucraina în această luptă. Aceasta nu este o problemă pentru anul viitor”, a adăugat ea. “Momentul de a ajuta o Ucraină democratică să lupte împotriva agresiunii rusești este chiar acum. Este timpul ca Congresul să acționeze.”

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat săptămâna trecută că este încrezător că finanțarea pentru Ucraina și Israel va fi aprobată.

Dar el a spus că cele două ar trebui tratate separat, finanțarea pentru Ucraina fiind legată de schimbări în politica de frontieră a SUA – o linie roșie pentru mulți democrați.

“Bineînțeles, nu-i putem permite lui Vladimir Putin să mărșăluiască prin Europa. Și înțelegem necesitatea de a acorda asistență acolo”, a declarat Johnson săptămâna trecută.

“Dacă va exista o asistență suplimentară pentru Ucraina – pe care majoritatea membrilor Congresului o consideră importantă – trebuie să lucrăm, de asemenea, la schimbarea propriei noastre politici de frontieră.”

ADVERTISEMENT