News

Republicanii au ales în sfârșit un lider la Camera Reprezentanților. Cine este Mike Johnson

Mike Johnson, ales speaker al Camerei Reprezentanților după săptămâni de lupte interne. Cine este republicanul care a reușit să strângă voturile necesare
26.10.2023 | 18:36
Republicanii au ales in sfarsit un lider la Camera Reprezentantilor Cine este Mike Johnson
Mike Johnson a reușit să strângă toate voturile necesare Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După trei săptămâni de lupte interne pentru a stabili cine ar trebui să conducă camera inferioară a Congresului SUA, republicanii din Camera Reprezentanților au ales, miercuri, un nou speaker în persoana republicanului Mike Johnson, un social-conservator din Louisiana, care va fi cel mai puțin experimentat președinte al Camerei în mai mult de un secol.

Republicanii au ales în sfârșit un speaker la Camera Reprezentanților

Alegerea a declanșat un amestec de reacții în cadrul partidului, unii salutând-o ca pe un moment unificator, iar alții exprimându-și îngrijorarea cu privire la calificările sale și la pozițiile controversate, inclusiv rolul său în încercarea de a anula victoria președintelui Joe Biden în alegerile din 2020. Cu toate acestea, el a întrunit votul tuturor republicanilor: Camera a votat cu 220 la 209 în favoarea lui Johnson, după 22 de zile de deliberări, 14 candidați, patru nominalizări și trei voturi în plen.

ADVERTISEMENT

Deși nu se știa dacă ar putea aduna suficiente voturi pentru a obține ciocănelul de speaker, Johnson părea să aibă cele mai mari șanse dintre toți candidații republicani. Camera a fost într-o stare de incertitudine și haos din 3 octombrie, când opt conservatori rebeli s-au alăturat democraților pentru a forța un vot de înlăturare din funcție a fostului președinte Kevin McCarthy, după ce acesta a colaborat cu democrații pentru a adopta o lege de finanțare temporară pentru a menține guvernul deschis.

“Democrația este dezordonată uneori, dar este sistemul nostru. Această conferință pe care o vedeți, această majoritate republicană din Camera Reprezentanților, este unită”, a declarat Johnson, potrivit TIME.

ADVERTISEMENT

Avocat de profesie, Johnson a fost ales pentru prima dată în Cameră în 2016. El a obținut recunoaștere pentru implicarea sa în cercurile politice conservatoare și a devenit președintele Comitetului de studiu republican în 2019.

Însă Johnson va fi cel mai puțin experimentat președinte al Camerei din ultimii 140 de ani, cu doar patru mandate în Cameră și fără roluri de conducere de rang înalt sau președinții de comisii complete la activ. Lipsa de experiență i-ar putea pune unele probleme, mai ales având în vedere complexitatea rolului.

ADVERTISEMENT

În calitate de lider al Camerei, Johnson va trebui să supravegheze un personal numeros și să gestioneze un aparat național substanțial de strângere de fonduri – și este departe de a fi un prolific colector de fonduri, ceea ce reprezintă o responsabilitate cheie pentru liderii partidului. Echipa sa de campanie a strâns aproximativ 1,3 milioane de dolari în ciclul electoral din 2022, o fracțiune din cele 28 de milioane de dolari strânse de echipa lui McCarthy.

Implicat în încercarea de a anula alegerea lui Biden

În ciuda faptului că este relativ necunoscut pe scena națională sau chiar și printre alți legiuitori, un punct semnificativ de dispută înconjoară implicarea lui Johnson în eforturile de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

ADVERTISEMENT

El a condus organizarea unui memoriu “amicus brief, semnat de 125 de republicani din Camera Reprezentanților, care susține un proces condus de Texas, care urmărește să intervină în numărarea voturilor în statele cheie câștigate de Biden. Întrebat de un reporter despre rolul său în încercarea de a anula alegerile, Johnson a răspuns “următoarea întrebare”, în timp ce republicanii de lângă el huiduiau.

Creștin evanghelic, poziția lui Johnson în diverse subiecte fierbinți, inclusiv avortul, drepturile civile și libertatea de exprimare, i-a îngrijorat și pe unii moderați. Anul trecut, el a sponsorizat o lege care ar interzice discuțiile despre orientarea sexuală sau identitatea de gen în orice instituție care deservește copii mai mici de 10 ani și care primește fonduri federale. Pozițiile sale în materie de politică externă ar putea deveni, de asemenea, o problemă, întrucât și-a exprimat opoziția față de continuarea finanțării războiului din Ucraina.

Johnson se va confrunta, de asemenea, cu provocarea de a se conforma unui termen limită la jumătatea lunii noiembrie pentru a menține finanțarea guvernului și a evita o blocare a activității, în timp ce îi liniștește pe aceiași conservatori de extremă dreapta care au complicat mandatul lui Kevin McCarthy.

În ciuda acestor îngrijorări, confirmarea lui Johnson pare să fi stins haosul din cadrul Camerei, iar ascensiunea sa ar putea aduce o oarecare stabilitate în grupul republican divizat, care a împiedicat progresul legislativ timp de trei săptămâni.

Cine este Mike Johnson?

Un deputat discret în Congres de mai puțin de un deceniu, noul speaker al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, nu este familiar majorității americanilor. Dar conservatorul socialist și aliatul devotat al fostului președinte Donald Trump a fost o forță discretă în cadrul grupului republican pe care acum îl conduce.

Cel mai important, el a reușit să obțină toate cele 220 de voturi ale republicanilor din Cameră pentru a deveni liderul acesteia. Este ceva ce niciunul dintre colegii săi mai cunoscuți nu a reușit să facă, în timp ce republicanii s-au luptat timp de mai bine de trei săptămâni pentru a alege un înlocuitor pentru Kevin McCarthy.

Colegii spun că republicanul profund religios din Louisiana va fi o mână sigură și le va oferi un nou început. Mulți speră că vor putea în sfârșit să treacă peste diviziunile aparent inextricabile din cadrul grupului lor, care au doborât fiecare lider republican din Camera Reprezentanților în ultimul deceniu.

Eliberat de bagajul politic care poate veni odată cu un profil mai înalt, afabilul Johnson, în vârstă de 51 de ani, promite să restabilească încrederea în Congres, în timp ce își asumă funcția de speaker în circumstanțe remarcabile.

Rămâne însă de văzut cât de bine se va descurca Johnson în a-și unifica grupul fracturat, în condițiile în care Camera Reprezentanților se scufundă imediat în dezbateri privind cheltuielile guvernamentale – sau în a câștiga încrederea democraților, care sunt profund suspicioși față de dosarul său conservator din punct de vedere social și de sprijinul acordat eforturilor lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

Adresându-se Camerei după alegerea sa, Johnson a invocat în mod repetat credința sa creștină și a vorbit despre educația sa – mama sa avea 17 ani când s-a născut, a spus el, iar tatăl său a fost un pompier care a fost rănit la datorie. El a promis să avanseze rapid în ceea ce privește prioritățile conservatoare, cum ar fi sprijinul pentru Israel și securitatea frontierelor. “Timpul pentru acțiune este acum”, a spus Johnson. “Nu vă voi dezamăgi”, a adăugat el citat de relatează Associated Press.

Avocat constituționalist și fost membru al Camerei statului Louisiana, Johnson a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2016. El este primul locuitor din Louisiana care devine speaker al Camerei și primul locuitor din sud care ocupă funcția de speaker de la republicanul din Georgia, Newt Gingrich, în anii 1990.

Oponent al dreptului la avort

Printre cei mai conservatori membri ai grupului republican, Johnson s-a opus în mod constant dreptului femeilor la avort. “Vom face ca numărul de avorturi să ajungă la ZERO!!!”, a postat el pe X (Twitter), la începutul acestui an, făcând referire la decizia Curții Supreme din 2022 care a anulat dreptul la avort la nivel național. De asemenea, el s-a opus anul trecut legislației care ar fi cerut statelor să recunoască căsătoriile între persoane de același sex care sunt legale în locul în care au fost încheiate.

Membru activ al Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților, Johnson s-a făcut remarcat ca unul dintre cei mai importanți interogatori republicani ai martorilor în timpul primei destituiri a lui Trump în 2019. El a continuat să acționeze ca unul dintre principalii apărători ai lui Trump până la alegerile din 2020, mobilizându-și colegii să semneze o scrisoare de susținere a unui proces nereușit al mai multor state pentru a anula unele rezultate electorale.

Johnson este un apropiat al președintelui Comisiei juridice, Jim Jordan, care a făcut strategii cu Trump cu privire la modul în care să anuleze înfrângerea sa prezidențială și care a pierdut propria candidatură pentru funcția de președinte la începutul acestei săptămâni, după ce moderații din cadrul grupului republican s-au revoltat. Trump a declarat miercuri că Johnson ”ne va face pe toți mândri”.

Cel mai îngrijorător pentru mulți democrați este sprijinul dat de Johnson pentru Trump în urmă cu doi ani, în timp ce fostul președinte încerca să anuleze în mod ilegal înfrângerea sa prezidențială, după ce fiecare stat a certificat înfrângerea lui Trump și mai multe instanțe au respins contestațiile fostului președinte. Pe 7 noiembrie 2020, după ce Biden a fost declarat câștigător, Johnson a postat că l-a sunat pe Trump pentru a-i spune “Rămâneți puternic și continuați să luptați, domnule!”.

Susținător fervent al lui Donald Trump

Iar pe 6 ianuarie 2021, în timp ce Congresul se pregătea să certifice victoria lui Biden și chiar înainte ca susținătorii lui Trump să invadeze Capitoliul, Johnson a postat pe X (Twitter): “TREBUIE să luptăm pentru integritatea alegerilor, pentru Constituție și pentru păstrarea republicii noastre! Va fi o onoare pentru mine să ajut să conduc această luptă în Congres astăzi”. Ulterior, el a postat pe aceeași rețea de socializare un mesaj de condamnare a protestatarilor care au bătut poliția și au pătruns în Capitoliu.

Johnson a fost, de asemenea, un susținător fervent al industriei de petrol și gaze din Louisiana. El a primit mai mulți bani de campanie din partea acestei industrii în timpul celor șapte ani petrecuți în Congres decât oricare altul și, la fel ca mulți dintre colegii săi republicani, a minimalizat în mod repetat schimbările climatice.

Într-unul dintre primele sale gesturi după ce a fost ales, Johnson i-a spus liderului democrat Hakeem Jeffries că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el. “Știu că vedem lucrurile din puncte de vedere foarte diferite”, a spus Johnson, urcând pe podium pentru a accepta funcția de președinte după ce Jeffries a luat cuvântul. “Dar știu că în inima ta iubești și îți pasă de această țară și că vrei să faci ceea ce este corect. Și astfel vom găsi un teren comun acolo, bine?”

De cealaltă parte a Capitoliului, liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a declarat reporterilor că așteaptă cu nerăbdare să se așeze la masă cu Johnson și să găsească o modalitate bipartizană de a evita o blocare a activității înainte ca finanțarea guvernamentală să expire la mijlocul lunii noiembrie. “Sper și aștept cu nerăbdare să lucrez cu el într-un mod bipartizan”, a declarat Schumer. “Sper că o va face.”

Capacitatea lui Mike Johnson de a-și unifica propriul grup din Cameră a fost evidentă, cel puțin pentru moment. Nici un republican nu a votat împotriva lui. Kevin McCarthy a declarat, de asemenea, că l-a susținut pe Johnson, la fel ca și membrii moderați și de extremă dreapta din tot spectrul.

ADVERTISEMENT
Tags: