News

Război în Ucraina, ziua 655. Cum a ajuns România principalul furnizor de electricitate al Kievului. Reacții față de retragerea sprijinului militar

Ucraina suferă din cauza temperaturilor scăzute cu care se confruntă și a solicitat ajutorul României și Poloniei.
10.12.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 655 Cum a ajuns Romania principalul furnizor de electricitate al Kievului Reactii fata de retragerea sprijinului militar
Iarna a ajuns la Kiev, iar Ucraina suferă din cauza sistemului eneregtic / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Probleme noi pentru autoritățile de la Kiev. Acestea se confruntă nu doar cu o pierdere importantă a interesului occidental pentru războiul cu Rusia, ci și cu probleme de natură energetică.

Kievul cere din nou ajutorul României

A nins masiv în Ucraina, în ultimele săptămâni, iar temperaturile au coborât foarte mult. Dacă anul trecut, Kievul a avut noroc de o iarnă blândă, de această dată natura și-a intrat pe deplin în drepturi.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe data de 7 decembrie 2023, în Ucraina s-a stabilit un record al sezonului la consumul de energie electrică, iar acest lucru a determinat autoritățile să solicite ajutor străin.

Ukerengo, compania națională de energie electrică a Ucrainei, a cerut asistență de urgență din partea României și a Poloniei, în zilele de 7 și 8 decembrie. Potrivit publicației Ukrainska Pravda, puterea ajutorului implicat a fost de 300 de MW.

ADVERTISEMENT

Situație disperată pentru Ucraina, la început de iarnă

„O unitate electrică de la centrala termică a intrat în reparație de urgență, iar alta a intrat în reparație programată în timpul zilei. Mai multe unități sunt restaurate în regiunea frontului după bombardamente de artilerie și în alte regiuni după atacuri masive cu rachete iarna trecută”, au arătat reprezentanții companiei, într-un comunicat pestat pe contul de Telegram.

În paralel, cetățenii au fost îndemnați să facă economie la electricitate, pentru a nu afecta și mai mult sistemul național.

ADVERTISEMENT

Este pentru a treia oară când Kievul solicită României ajutor de urgență în domeniul energetic. Pe 23 noiembrie, compania națională a Ucrainei a anunțat că are nevoie de asistența României, Slovaciei și Poloniei, pe fondul scăderii bruște a temperaturilor.

Germania, pregătită să ajute Ucraina până în 2025

Pe de altă parte, războiul din Ucraina pare să-i fi obosit vizibil pe liderii puterilor occidentale, care s-au angajat ca aliați ai Kievului, la începerea ofensivei din februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Problema este că nimeni nu se aștepta ca acest conflict să dureze atât de mult, iar entuziasmul în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare a scăzut în mod dramatic.

Cancelarul german Olaf Scholz a abordat situația și a recunoscut că există posibilitatea ca unii aliați să sisteze ajutorul militar. El spune că Germania este pregătită să continue suportul către Kiev, cel puțin până în 2025.

„De aceea, dacă este necesar, iar alții se retrag, trebuie să putem aduce, eventual, o contribuție și mai mare”, a declarat cancelarul german.

ADVERTISEMENT