Un atac cu drone efectuat de forțele rusești a distrus clădiri din apropierea centralei nucleare Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, la primele ore ale zilei de miercuri, rănind 20 de persoane, relatează The Guardian.
Oficialii ucraineni au declarat că forțele aeriene au distrus toate cele 11 drone rusești lansate în atacurile de peste noapte. Pagubele au fost cauzate de valuri de explozie și căderea de resturi, potrivit ministrului de interne.
”Noaptea, inamicul a lovit teritoriul din apropierea centralei nucleare Khmelnytskyi. Ca urmare a exploziei, ferestrele clădirilor administrative și ale laboratoarelor au fost avariate”, a declarat Ministerul Energiei din Ucraina, pe Telegram.
Liniile electrice au fost, de asemenea, avariate, a adăugat acesta. Două orașe din apropierea centralei nucleare, Netișin și Slavutka, se confruntă cu întreruperi de curent.
La fel ca în iarna precedentă, forțele rusești pregătesc noi atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Acest avertisment a fost lansat miercuri, 25 octombrie, de către Volodimir Zelenski.
Într-o conferință cu oficialii din teritoriu, liderul de la Kiev a declarat că Federația Rusă încearcă să distrugă tot ce poate ajunge. Printre ținte ar fi, din nou, și uzinele și zonele de energie din statul vecin. De această dată, spune Zelenski ”Ucraina va riposta”.
”Ne pregătim pentru atacuri teroriste asupra infrastructurii energetice. Anul acesta nu doar ne vom apăra, ci și vom răspunde. Inamicul este conștient de acest lucru. În primul rând, și-au retras flota din Crimeea, iar acum îi vedem deplasându-și aviația și mai departe de granițele noastre”, a spus președintele ucrainean, citat de Ukrinform.
Război în Ucraina, ziua 609. Ucraina a înființat o societate mixtă de apărare cu producătorul german de arme Rheinmetall AG pentru a întreține și repara armele occidentale trimise pentru a ajuta Kievul împotriva invaziei ruse.
Anunțată de prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal, la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, întreprinderea va contribui, de asemenea, la producția locală a unor echipamente cheie fabricate de Rheinmetall AG.
Aceasta va aduce “cooperarea dintre țările noastre la un nivel calitativ nou și ne va permite să construim împreună arsenalul lumii libere”, a declarat Șmihal la forum, relatează The Guardian.
Oleksander Kamișin, ministrul pentru industrii strategice, a declarat că Ucraina s-a angajat să lanseze producția de arme occidentale la nivel local pentru a ține pasul cu cererea ucraineană în creștere, în condițiile în care războiul a ajuns la 20 de luni. El a declarat că s-a întâlnit la Berlin cu 25 de producători germani importanți din domeniul apărării.
Rheinmetall a precizat într-o declarație că deține o participație de 51% în întreprinderea care va funcționa pe teritoriul ucrainean.
”Primul proiect va fi repararea echipamentelor germane, tancuri, vehicule blindate grele, Panzerhaubitzer și alte echipamente germane.
Toate celelalte proiecte de producție – nu este o informație publică, dar avem câteva planuri ce să producem în Ucraina, dar companiile vor anunța singure când va veni momentul”, a declarat Șmihal.
Ucraina se așteaptă ca Germania să îi ofere un ajutor suplimentar de 1,4 miliarde de euro pentru a-și îmbunătăți apărarea antiaeriană și pentru a o ajuta să treacă peste o a doua iarnă de război cu Rusia, potrivit premierului ucrainean, Denis Șmihal.
“Germania pregătește un pachet de ajutor de iarnă de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, inclusiv echipamente de apărare aeriană”, a declarat acesta pe X (Twitter).
Kievul a făcut presiuni asupra partenerilor săi occidentali pentru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, temându-se că Moscova intenționează să crească numărul de lovituri aeriene asupra instalațiilor energetice pe măsură ce temperatura scade.
Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a angajat să mențină ajutorul acordat de Germania Ucrainei în fața invaziei rusești, chiar dacă Berlinul sprijină Israelul în conflictul său cu Hamas. Scholz a promis că Kievul va avea asistență “atât timp cât va fi necesar”.
“Susținem Ucraina din punct de vedere economic, financiar, cu ajutor umanitar și, de asemenea, cu arme.
Acest sprijin nu va fi afectat în niciun fel de faptul că, desigur, din oribilele ore ale dimineții de 7 octombrie, ne-am concentrat asupra Israelului și a Orientului Mijlociu cu cea mai mare simpatie și îngrijorare”, a declarat Olaf Scholz
Cancelarul german, a mai declarat că dorește să plaseze sprijinul UE pentru Ucraina pe o bază sustenabilă până la sfârșitul anului, pentru a ajuta Kievul în drumul său spre aderarea la bloc.
“Facilitatea pentru Ucraina” ar grupa granturi, împrumuturi, investiții private și publice alături de granturile la care Ucraina are deja acces în calitate de candidat la aderarea la UE, a declarat el în cadrul unui forum la Berlin menit să încurajeze întreprinderile germane să investească în această țară.
”Oricine investește acum în Ucraina investește într-un viitor stat membru al UE, care va face parte din ordinea noastră juridică și din piața noastră internă”, a spus Scholz.
Cancelarul a precizat că peste 2.000 de întreprinderi germane își desfășoară activitatea în Ucraina în ciuda războiului, 35.000 de angajați lucrând la furnizorii din sectorul auto german. ”Berlinul va găzdui o conferință privind reconstrucția Ucrainei în luna iunie”, a adăugat el.